Δήλωση του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Δημόσιο Χρέος. (21 Απριλίου 2010)
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δηλώση:
Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Δημόσιο Χρέος.
Επειδή υπάρχουν δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι επιτίθενται στη Νέα Δημοκρατία, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι, με ευθύνη του κ. Παπανδρέου, η χώρα πηγαίνει προς το ΔΝΤ, θα σας κάνω μία δήλωση: Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της έχει αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, έχει αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης. Το πρόβλημα είναι ότι, αν η χώρα σήμερα πηγαίνει προς το ΔΝΤ, αυτό οφείλεται στα λάθη, στις παραλήψεις της Κυβέρνησης Παπανδρέου και προσωπικά του ίδιου του Πρωθυπουργού. Είναι ο Πρωθυπουργός εκείνος που έβαλε στο τραπέζι το περιβόητο όπλο του ΔΝΤ και, τώρα που έσκασε στα χέρια του το όπλο αυτό, αναζητεί άλλοθι και πολιτικά σωσίβια, δεξιά και αριστερά, προκειμένου να δικαιολογήσει το τεράστιο λάθος. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να προσφέρει άλλοθι για τα λάθη και τις παραλείψεις του κ. Παπανδρέου. Εάν η χώρα φτάσει στο ΔΝΤ, αυτό θα γίνει εξαιτίας του Πρωθυπουργού και εξαιτίας των λαθών των δικών του και της Κυβέρνησής του.
Βέβαια, βλέπουμε σήμερα την Κυβέρνηση να αγωνίζεται να αποδαιμονοποιήσει το ΔΝΤ. Δικαίωμά της. Η παγκόσμια εμπειρία, όμως, είναι γνωστή και δεδομένη. Παντού όπου εφαρμόστηκαν οι συνταγές, οι όροι του ΔΝΤ υπήρξαν σοβαρότατες επιπτώσεις για τη συνοχή των κοινωνιών, για την κοινωνική συνοχή. Αυτό δείχνει η εμπειρία σε ολόκληρο τον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε αυτά για το ΔΝΤ. Μπορείτε να εξειδικεύσετε τι ακριβώς προτείνετε εσείς; Δηλαδή, προτείνετε να συνεχίσουμε να παίρνουμε δάνεια με επιτόκιο 8%;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό κ. Βλάχο. Δηλαδή, η Κυβέρνηση έκανε άσχημα χτες που δανείστηκε με την μέθοδο των εντόκων γραμματίων περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ; Και θα σας παρακαλέσω να μην ξεχνάτε ότι, όταν η οικονομία πάει καλύτερα -και αυτός είναι ο στόχος και το μπορούμε- τότε μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση των δανείων αυτών και να βρει τα δάνεια αυτά φθηνότερα στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά. Αυτό το οποίο θέλω να επισημάνω είναι -και θα παρακαλέσω εδώ να έχω την προσοχή σας- ότι ακόμα και αν ο κ. Παπανδρέου βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ, γιατί φαίνεται ότι προς τα εκεί στρέφεται ολοταχώς η Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία και πάλι θα καταθέσει σοβαρές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη νέα σκληρή πραγματικότητα, για το πώς θα υπερασπίσουμε την κοινωνική συνοχή και για το πώς θα βγούμε μία ώρα νωρίτερα από τους δυσβάσταχτους όρους του ΔΝΤ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή, όπως είπατε και εσείς, φαίνεται να οδηγούμαστε προς το ΔΝΤ, δεν έχω δει μέχρι στιγμής, εκτός από την αυτοκριτική του Προέδρου του κόμματος του κ. Σαμαρά, από κανένα άλλο στέλεχος να κάνει την αυτοκριτική για λογαριασμό της πενταετούς διακυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησε τη χώρα και το δημόσιο χρέος εκεί που το οδήγησε. Δεν έχει ευθύνες η Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι σήμερα αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε με 8% και να καταφεύγουμε στο ΔΝΤ;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επανειλημμένως η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ακλόνητα στοιχεία για όσα υποστηρίζει. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με τεκμηριωμένα στοιχεία, με αναλύσεις, με αριθμητικά μεγέθη, έχει αποδείξει πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνω ότι αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στη Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζετε, όμως, πολύ καλά ποιο δημόσιο χρέος παρέδωσαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας το 1981 στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -που κράτησε σχεδόν 20 συνεχόμενα έτη, με ένα μικρό διάλειμμα- και που έφτασαν το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μετά την 20ετή άσκηση της εξουσίας από τις ίδιες.
Επιπλέον, αν ανατρέξετε -και έχει δώσει επανειλημμένως τα στοιχεία η Νέα Δημοκρατία και κυρίως ο Πρόεδρός της ο Α. Σαμαράς- αν ανατρέξετε στο κόστος δανεισμού, τον Οκτώβριο, ή αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, θα δείτε ότι τα περίφημα spreads δεν ξεπερνούσαν τις 140 μονάδες βάσης, θα δείτε τα διαφορικά επιτόκια. Η εκτόξευση των spreads σε δυσθεώρητα ύψη δεν έγινε, ούτε και όταν -προς τα τέλη του 2009 - ανακοινώθηκε ότι έχουμε διψήφιο έλλειμμα.
Η εκτόξευση έγινε όταν άρχισε ο κ. Παπανδρέου να γυρίζει όλον τον κόσμο, να περιγράφει την Ελλάδα σαν μία χώρα χρεοκοπημένη, διεφθαρμένη, σαν μια χώρα προβληματική και ταυτόχρονα να ζητάει να δανειστεί από την παγκόσμια αγορά με χαμηλό επιτόκιο. Ποιος δανείζει κάποιον, ο οποίος εκθέτει κατά αυτόν τον τρόπο το σπίτι του και το νοικοκυριό του; Αντί, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός να πάρει μέτρα και να τα πάρει έγκαιρα, όπως το ζητούσε η Νέα Δημοκρατία, -άλλωστε η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα και πριν από τις εκλογές, από το Σεπτέμβριο το έλεγε, -ο Πρωθυπουργός δεν το έκανε. Σε κάθε περίπτωση, η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει αμέσως μέτρα, τονίζοντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια από τις παγκόσμιες αγορές. Ο Πρωθυπουργός, όμως, ακολούθησε τον πλέον λανθασμένο δρόμο. Και δεν έφτανε αυτό. Αφού περιπλανήθηκε αρκετούς μήνες, εκθέτοντας τη χώρα, κατ΄ αυτό τον τρόπο, προκειμένου να φανεί συνεπής προς τις προεκλογικές του δηλώσεις, τότε που έλεγε ότι υπάρχουν λεφτά και θα βρει τα λεφτά. Στη συνέχεια διέπραξε και το χείριστο ολίσθημα. Έβαλε στο τραπέζι το περιβόητο, πλέον, «πιστόλι» του ΔΝΤ. Και όταν έσκασε το πιστόλι στα χέρια του, ξεκίνησε μία απέλπιδα προσπάθεια να φορτώσει τις ευθύνες του, στους άλλους. Αν η χώρα πάει στο ΔΝΤ, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο κοινωνικό ιστό της, στην κοινωνική συνοχή, αυτό οφείλεται στον κ. Γ. Παπανδρέου και στην κυβέρνησή του.
Σας επαναλαμβάνω όμως σήμερα, -γιατί αυτό έχει σημασία- ότι, ακόμη κι αν ο κ. Παπανδρέου φθάσει τη χώρα μας στο ΔΝΤ, η Νέα Δημοκρατία και πάλι θα καταθέσει προτάσεις σοβαρές, άμεσα εφαρμόσιμες για το πως θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τη νέα σκληρή πραγματικότητα, για το πώς θα υπερασπίσουμε, την κοινωνική μας συνοχή και για το πώς θα βγούμε, μια ώρα νωρίτερα, από τους δυσβάσταχτους όρους που θα απαιτήσει το ΔΝΤ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή κάνετε, το τελευταίο διάστημα, μια έντονη κριτική στον κ. Παπανδρέου, εγώ λέω το εξής: Κατηγορείτε τον κ Παπανδρέου για όσα έχει κάνει, αλλά τον κ. Παπανδρέου πρωθυπουργό τον κάνατε εσείς. Εσείς παραιτηθήκατε στη μέση της θητείας σας, εσείς αφήσατε μια τέτοια οικονομία. Αν θέλετε να διορθώσετε τα πράγματα καλύτερα ας μην είχε παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής, ας προχωρούσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ας έπαιρνε τα μέτρα τα οποία -όπως λέτε- έπρεπε να παρθούν, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, το Σεπτέμβριο. Είναι, λοιπόν, πρωτοφανές, αν έχει κάποια ευθύνη, που προφανώς έχει και πολύ μεγάλη ευθύνη ο κ Παπανδρέου για την κατάντια της χώρας σήμερα, αυτή την κατάντια την προκαλέσατε εσείς. Εσείς τον κάνατε πρωθυπουργό, δεν τον έκανα εγώ, με συγχωρείτε δηλαδή.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, αυτή είναι μια πολιτική συζήτηση, την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που μπορούμε να την κάνουμε;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει άλλο ερώτημα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω –αν κατάλαβα καλά από την απάντηση που δώσατε πριν στον κ Βλάχο- αν θεωρεί η Νέα Δημοκρατία, αν έτσι όπως έχουν φτάσει τα spreads, μπορούμε να βγούμε ως τα μέσα Μαΐου, που θα χρειαστούμε 9,5 - 10 δις ευρώ και να τα δανειστούμε με 8% επιτόκιο. Και δεύτερον, αφού διαπιστώνετε, πια, πως είμαστε στον προθάλαμο του ΔΝΤ, θέλω να ρωτήσω αν το κόμμα σας θεωρεί, -γιατί πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, δεν υπάρχει αμφιβολία- ότι αυτό το πράγμα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και ενδεχομένως να υπάρξει ψηφοφορία.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε! Κατ΄ αρχήν, σε ό,τι αφορά το θέμα της εισόδου της χώρας στο πλαίσιο επιτήρησης και εγγυήσεων, αλλά και στο πλαίσιο δανεισμού από το ΔΝΤ, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι διαλαμβάνει το Σύνταγμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί στον κορυφαίο θεσμό του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, που είναι η Βουλή των Ελλήνων.
Τώρα, σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε πριν. Ως Νέα Δημοκρατία θα εξειδικεύσουμε, τις επόμενες ημέρες, τις προτάσεις μας. Αλλά σας έδωσα ένα παράδειγμα απαντώντας στη ερώτηση του κυρίου Βλάχου. Η κυβέρνηση δανείστηκε χθες, σχεδόν 2 δις ευρώ. Βεβαίως, δανείστηκε με λίγο μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό που είχαμε δανειστεί σε αντίστοιχη χρονική στιγμή, με ανάλογο τρόπο- δηλαδή με έντοκα γραμμάτια του δημοσίου- πριν από κάμποσους μήνες. Ωστόσο σας ξαναλέγω ότι, στη πορεία του χρόνου και από τη στιγμή που η Ελληνική Οικονομία πάει καλύτερα -και μπορεί να πάει καλύτερα και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος- με τη μέθοδο της αναχρηματοδότησης του δανεισμού να προσπαθήσουμε να βρούμε και φθηνότερο δανεισμό. Θα παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες μία πλήρη πρόταση.
Προσέξτε όμως! Είναι τεράστιο λάθος αυτό το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει ως κυρίαρχη εντύπωση ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου στην Ελληνική κοινή γνώμη. Ότι περίπου- αυτό λένε οι Υπουργοί της κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- φτάσαμε μοιραία στο ΔΝΤ. Ξαναλέω: Το ΔΝΤ είναι ένας θεσμός μόνος του, εκτός Ευρωζώνης, εκτός Ε.Ε. Το έβαλε, για πρώτη φορά, στο τραπέζι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και εκεί έκανε ένα πελώριο σφάλμα. Και όταν αυτό το όπλο έσκασε στα χέρια του, αναζητεί τώρα άλλοθι και δικαιολογίες, κατηγορώντας τον έναν και τον άλλον. Επαναλαμβάνω ότι, αν φθάνουμε στο ΔΝΤ, αν φθάνουμε στα πρόθυρα, αυτό είναι ευθύνη ακέραια του σημερινού Πρωθυπουργού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας άκουσα να λέτε ..
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην επανερχόμαστε κ Βλάχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι .Στην απάντησή σας λέτε ότι θα πρέπει να συζητήσει στη Βουλή. Πριν από λίγο άκουσα τον κ Τσίπρα να ζητάει δημοψήφισμα. Γιατί δεν κάνετε μία υπέρβαση να ζητήσετε εκλογές για να πάρετε την απάντηση από τον Ελληνικό λαό για το αν είστε άξιοι να προχωρήσετε- δεν μιλάω προσωπικά για εσάς, αλλά για το σύστημα- να συνεχίσετε να διαχειρίζεστε τις τύχες και τις ζωές των πολιτών.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, το κάθε πολιτικό κόμμα έχει τις δικές του θέσεις. Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτές που σας είπα πριν από λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να κάνετε, τουλάχιστον σε μένα, ευκρινές το εξής: Μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι στην παρούσα φάση που διανύει ο τόπος, ο Α. Σαμαράς, ο Πρόεδρος και το κόμμα βεβαίως, βάζουν πλάτη για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Τώρα, με την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ, στους μηχανισμούς αυτούς,…
Εγώ δημοσιογραφικά, αν μου επιτρέπετε, πάω πιο μπροστά, διότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και λέω: Σε περίπτωση, λοιπόν, που η χώρα συνεχίσει τις τύχες της υπό τη σκέπη του ΔΝΤ κλείνει ένας πολιτικός κύκλος της Μεταπολίτευσης και κατά τη δική μου γνώμη ανοίγει ένας νέος κύκλος πολιτικής σκέψης της Ελληνικής κοινωνίας διαφορετικός από ό,τι μέχρι πριν. Η ερώτηση, λοιπόν, είναι η εξής: Θα συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία –για να δω αν κατάλαβα καλά- να βάζει πλάτη για το καλό του τόπου με προτάσεις, ιδέες, σκέψεις κλπ ή θα αλλάξει τρόπο αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα εκεί που την οδηγεί;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, κ. Χρηστάκο, ότι απάντησα ήδη στο ερώτημά σας. Και επαναλαμβάνω ότι, ακόμη και αν ο πρωθυπουργός οδηγήσει τη χώρα τελικά στο ΔΝΤ –γιατί φαίνεται ότι προς τα εκεί το ΠΑΣΟΚ στρέφεται- η Νέα Δημοκρατία και πάλι θα βγει μπροστά, θα καταθέσει προτάσεις σοβαρές, συγκροτημένες, άμεσα εφαρμόσιμες: Πρώτον, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη νέα σκληρή πραγματικότητα.
Δεύτερον, για το πώς θα υπερασπίσουμε την κοινωνική συνοχή.
Και τρίτον, για το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από τους όρους, τους όποιους όρους, θέσει στη χώρα το ΔΝΤ.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι η πολιτική που χάραξε ο Α. Σαμαράς, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα του τόπου, αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί.
Και σας διαβεβαιώ ότι αυτή η πολιτική όδευση δεν είναι εύκολη. Έχει κόστος αυτή η πολιτική όδευση. Ο Σαμαράς, λοιπόν, εξακολουθεί να βάζει πλάτη στον τόπο, στα προβλήματα του τόπου, στα προβλήματα του Ελληνικού Λαού. Συνεχίζει να υποδεικνύει διεξόδους στις περιπτώσεις εκείνες που ορισμένοι ομιλούν για αδιέξοδα στην Ελληνική κοινωνία. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε.
Ο Α. Σαμαράς είπε ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, στηρίζει τον τόπο. Και έχουμε επίγνωση ότι ο τόπος περνάει, βρίσκεται στη δυσκολότερη, ίσως, συγκυρία των τελευταίων 50, 70, 100 ετών. Αυτή είναι η αλήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φοβάστε μήπως, με αυτή την απάντησή σας, σας απαντήσει η κα Μπακογιάννη ότι είστε εκτός πραγματικότητας;
Χθες είπατε ότι όσοι στηρίζουν την είσοδο στο ΔΝΤ είναι εκτός πραγματικότητας και σήμερα βγαίνετε και λέτε αν πάμε εκεί, θα βοηθήσουμε.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κε Βλάχο, επειδή είστε από τους πλέον συνεπείς στην παρουσία εδώ, στις συναντήσεις που κάνουμε, θυμόσαστε πολύ καλά και έχετε και σιδερένια μνήμη, θυμόσαστε ότι χθες διευκρίνισα πως τα όσα είπα, απαντώντας σε δικά σας ερωτήματα, δεν είχαν αποδέκτη την κα Μπακογιάννη. Άλλωστε, σας θυμίζω ότι, αν διαβάσετε τα όσα είπε η κα Μπακογιάννη πρόσφατα και στη συνέντευξη που έδωσε στην πρωινή ζώνη του Mega, θα δείτε ότι η κα Μπακογιάννη, μεταξύ των άλλων, είπε ότι ο κάθε Έλληνας αισθάνεται ενοχλημένος, προσβεβλημένος από το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην εξώπορτα του ΔΝΤ. Άρα, όπως σας είπα και χθες, δεν υπάρχει θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή, όπως είχε πει ο αείμνηστος Μιτεράν, «η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων»…
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε πει ότι «η πολιτική είναι και διαχείριση των συμβόλων».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Και διαχείριση των συμβόλων. Και είναι μια ρήση γνωστή του μεγάλου αείμνηστου πολιτικού. Η σημερινή, λοιπόν, συμμετοχή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά σε εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο, υπό τη φιλοξενία του κ. Κακλαμάνη, σημαίνει ότι πλέον έχει δοθεί και επίσημα το χρίσμα, από την πλευρά της Ρηγίλλης, στο σημερινό Δήμαρχο για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις δημοτικές εκλογές δεν έχω να σας ανακοινώσω τίποτα. Ούτε σε επίπεδο χρισμάτων ή υποψηφιοτήτων σήμερα. Όταν, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε να σας ανακοινώσουμε, θα το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, θα ρωτήσω δημοσιογραφικά γιατί είμαι δημοσιογράφος…
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τώρα την παρουσία του κ. Σαμαρά σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση, η παρουσία του αυτή συνδέεται με την επέτειο, τη θλιβερή επέτειο που έχουμε σήμερα -το γνωρίζετε- και με τις στενές προσωπικές σχέσεις που έχει, εκτός των άλλων, και με την οικογένεια Παναγούλη. Το ξέρετε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ αναρωτιέμαι γιατί έγινε στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Δεν αναρωτιέμαι γιατί έγινε σήμερα η εκδήλωση για τον αείμνηστο Αλέκο Παναγούλη. Εγώ αναρωτιέμαι άλλο πράγμα και απαντάτε σε άλλη ερώτηση.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κε Παλαιολόγο, θα έπρεπε, δηλαδή, να μην γίνει στο Δημαρχιακό Μέγαρο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, αυτό είναι δικό σας θέμα. Δεν το ξέρω εγώ.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Σας είπα, όμως! Όταν η Νέα Δημοκρατία έχει να ανακοινώσει κάτι για υποψηφιότητες ή για οτιδήποτε άλλο που αφορά τις προσεχείς εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα σας το ανακοινώσει. Σήμερα, δεν έχω τίποτε συγκεκριμένο να σας ανακοινώσω προς την κατεύθυνση από την οποία ξεκινάει το ερώτημά σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:…..από τον κ. Κακλαμάνη η Νέα Δημοκρατία ένα βήμα…..;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναλέω. Δεν έχω τίποτε να σας απαντήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκλεγμένος δήμαρχος.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κε Βλάχο, όταν έχω να σας ανακοινώσω κάτι επισήμως, θα σας το ανακοινώσω,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι βουλευτές, όταν είστε εκλεγμένοι, το κόμμα είναι υποχρεωμένο να σας έχει πάλι υποψήφιο. Στους δημάρχους δεν είναι υποχρεωμένο;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναλέω, κε Βλάχο. Αντιλαμβάνομαι το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Τιμώ την προσπάθεια που κάνετε και τη δουλειά σας! Αλλά όταν έχω κάτι να σας πω νεότερο για τις εκλογές τις αυτοδιοικητικές, θα σας το ανακοινώσω. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι νεότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Η ερώτησή μου, όμως, εμένα είχε ως αφορμή τη δημοσιοποίηση μιας αποκλειστικής πληροφορίας από τηλεοπτικό κανάλι ότι έλαβε το χρίσμα. Δηλαδή, δεν είναι κάτι το οποίο τώρα μου ήρθε έτσι ως θεία φώτιση ή θεία επιφώτηση. Άρα, η ερώτησή μου είναι ακόμη πιο ευθεία. Διαψεύδετε ή επιβεβαιώνετε τη χθεσινή αποκλειστική πληροφόρηση;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κε Παλαιολόγο, και χθες υπήρξαν σχετικά ερωτήματα. Σας λέω ότι δεν έχω να σας πω τίποτε, δεν έχω να δηλώσω τίποτε για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Όταν υπάρχει κάτι νεότερο, η Νέα Δημοκρατία θα σας το ανακοινώσει. Γνωρίζετε, βεβαίως, ότι ο καιρός περνάει, προσεγγίζουμε σιγά-σιγά στο χρονικό αυτό ορόσημο, άρα, σε χρόνο όχι μακρινό από σήμερα θα αρχίσουν να γίνονται οι πρώτες ανακοινώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πάντως, πριν από τις εκλογές θα μας το ανακοινώσετε!
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου αρέσει το χιούμορ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση μόνο. Πριν τις 28 του μηνός θα ανακοινώσετε;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας πω αν θα είναι πριν ή μετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να καταλάβω, επανερχόμαστε στην αρχική συζήτηση. Θεωρεί η Νέα Δημοκρατία ότι είναι δίλημμα της κυβέρνησης και όχι δίλημμα που τίθεται από την πραγματικότητα το ΔΝΤ ή η χρεοκοπία; Θεωρείτε ότι υπάρχει τρίτος δρόμος;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Σας είπα, ότι το σωστό δρόμο τον είχε μπροστά του ο κ. Παπανδρέου από τις 4 Οκτωβρίου και μετά όταν έλαβε την ισχυρή λαϊκή εντολή. Γιατί ισχυρή λαϊκή εντολή ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009. Το σωστό δρόμο δεν τον ακολούθησε. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστήσει ο σημερινός πρωθυπουργός, με τα λάθη και τις παραλείψεις του, τη χώρα μας αδύνατο κρίκο της Ευρωζώνης μπροστά στις ορέξεις των κερδοσκόπων.
Όσοι, λοιπόν, ήθελαν να χτυπήσουν τη Ζώνη του Ευρώ, εστίασαν την προσοχή τους, έβαλαν στόχο την Ελλάδα. Και ξεκίνησαν οι γνωστές επιθέσεις. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός δεν ακολούθησε τη σωστή στάση που έπρεπε τότε. Αυτή είναι η ιστορία, αυτή είναι η διαδρομή μέσα από την οποία φτάσαμε μέχρις εδώ. Άρα, μην υποκρίνεται η κυβέρνηση ότι τα πράγματα ήρθαν, είτε από τη μοίρα, είτε από άλλους που έφταιξαν. Εάν το όπλο το περιβόητο το οποίο έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός – το ξαναλέω- έσκασε στα χέρια του, αυτό έγινε γιατί ο ίδιος έκανε μοιραία λάθη. Και τώρα αναζητεί άλλοθι και αναζητεί εύκολες δικαιολογίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου αφορά στη στάση του κ. Σηφουνάκη στις καταγγελίες και στις αποκαλύψεις του επιχειρηματία του κ. Βγενόπουλου.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχω κάτι, θα το ανακοινώσουμε.
Σας ευχαριστώ.