Δηλώσεις του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, για το πρόγραμμα του Προέδρου της Ν.Δ, για την οικονομία και την τρέχουσα επικαιρότητα. (29 Απριλίου 2010)



Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής  Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:  

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:  

Για το θέμα του «Καλλικράτη» -όπως ξέρετε- ο χάρτης, με κάποιες αρχές του νέου νομοθετήματος, που αφορούν τα χωροταξικά δεδομένα, έχει δοθεί. Θα κάνει εξειδικευμένες ανακοινώσεις, σε λίγο, ο αρμόδιος Τομεάρχης, κ. Χρ. Ζώης.

Άρα, δεν θα αναφερθώ, αυτή τη στιγμή, στον «Καλλικράτη».

Αυτό, το οποίο θα σας πω είναι ότι, την επόμενη Κυριακή, 2 Μαΐου, στις 18:00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, σε συγκέντρωση αυτοδιοικητικών στελεχών, που ανήκουν ή πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, απ΄ όλη την Ελλάδα.

Στις 18:00, λοιπόν, το απόγευμα, την επόμενη Κυριακή, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε αυτοδιοικητικά στελέχη, που είτε ανήκουν, είτε πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία απ΄ όλη την Ελλάδα.

Απόψε στις 20:00 –όπως ξέρετε- ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλάει στην εκδήλωση του Economist.  

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: 

Όπως ξέρετε, προχθές, είχαμε την ανακοίνωση ενός Διεθνούς Οίκου Αξιολόγησης, ο οποίος –με την ανακοίνωσή του αυτή- δημιούργησε ευρύτερα προβλήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Πορτογαλία και στη συνέχεια η Ισπανία. Με αφορμή την παρέμβαση του συγκεκριμένου Οίκου -επρόκειτο για τον Οίκο Αξιολόγησης Standars & Poors, όπως ξέρετε, που είναι ένας από τους τρεις-τέσσερις Διεθνείς Οίκους, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν εξειδικευτεί σε τέτοιου είδους αξιολογήσεις- ως Νέα Δημοκρατία, θεωρούμε απαραίτητο να δηλώσουμε ότι δεν μπορεί η Ε.Ε. να εμφανίζεται θεσμικά ανοχύρωτη απέναντι στις αξιολογήσεις τέτοιων Οίκων, που ουδείς γνωρίζει, πότε αξιολογούν με βάση αντικειμενικά και σωστά κριτήρια και πότε υπεισέρχονται στην αξιολόγησή τους και άλλου είδους σκοπιμότητες.

Η Νέα Δημοκρατία, θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη, να συζητηθεί το θέμα των Οίκων  Αξιολόγησης σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.λ.π.), με επιτακτική, πλέον, την ανάγκη να υπάρξουν στην Ευρώπη τα εποπτικά εκείνα όργανα, τα οποία και θα ελέγχουν αυτούς τους Οίκους και θα τους υποχρεώνουν να παρέχουν στοιχεία με τα οποία να φαίνεται ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι και αντικειμενικές και αυθεντικές και ότι δεν υπεισέρχονται άλλου είδους σκοπιμότητες.

Ως Νέα  Δημοκρατία, θέλουμε να υπογραμμίσουμε, με τον πλέον κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο, ότι δεν μπορεί, εν προκειμένω, οι λαοί της Ευρώπης, δεν μπορεί οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες, δεν μπορεί οι οικονομίες των χωρών – μελών της Ε.Ε. να καθίστανται, από συγκυρία σε συγκυρία, έρμαιο των όποιων σκοπιμοτήτων κρύπτονται πίσω από τέτοιου είδους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης.

Ξέρουμε ότι  υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση, που έχει ξεκινήσει στα διάφορα Ευρωπαϊκά φόρα, αλλά θεωρούμε επιβεβλημένο -και αυτό το δείχνει η έξαρση της παρούσας κρίσης- αυτή η υπόθεση να μη μείνει στο επίπεδο της συζήτησης, αλλά να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, γρήγορα, για να έχουμε, επιτέλους, θεσμούς εποπτείας της λειτουργίας αυτού του είδους των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης.

Σας θυμίζω ότι, οι περισσότεροι από αυτούς τους οίκους, λίγες εβδομάδες και ορισμένοι λίγες ημέρες πριν χρεοκοπήσει η Lehman Brothers, της έδιναν υψηλή αξιοπιστία στις Διεθνείς Αγορές.

Σας θυμίζω, επίσης, για κάποιον άλλο Διεθνή Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, όπως η Goldman Sachs, ότι αυτές τις ημέρες εκπρόσωποί της βρίσκονται ενώπιον αρμοδίων Επιτροπών των Αμερικανικών νομοθετικών οργάνων. Ίσως παρακολουθήσατε και εσείς μια τέτοια συνομιλία από τα Διεθνή Τηλεοπτικά Δίκτυα. Όταν, λοιπόν, ρωτήθηκαν, αν είναι σωστό και πρέπον και καθαρό σε μια κοινωνία και σε μια Οικονομία, από τη μια να πουλά το ομόλογο σε έναν πελάτη και από την άλλη η ίδια εταιρία να πουλάει ασφάλιστρο κινδύνου σε άλλο πελάτη, που για να λειτουργήσει προϋποθέτει το ναυάγιο του πρώτου, ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος απήντησε «ναι».

Λοιπόν, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους διαδικασίες  δεν μπορεί να είναι εκτός ελέγχου, δεν μπορεί να είναι επιτρεπτές. Γι΄ αυτό, η Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει, το συντομότερο δυνατόν, θεσμικούς εποπτικούς μηχανισμούς και θεσμικά εποπτικά όργανα, για να μην είναι οι Ευρωπαϊκοί λαοί, οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι οικονομίες των Ευρωπαϊκών χωρών, έρμαιο των ορέξεων και των σκοπιμοτήτων τέτοιου είδους Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης.   

ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ:  

Επειδή μου  έχει υποβληθεί ένα ερώτημα από  το πρωί, τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, εάν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τη συμφωνία, που ακούμε ότι είναι έτοιμη να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες, για την εφαρμογή των προβλεπομένων από το μηχανισμό στήριξης, επειδή, διαβάζω και ακούω διάφορα να λέγονται και να αποδίδονται στη Νέα Δημοκρατία, θα κάνω μια γενική δήλωση:

Καλό θα είναι να μην σπεύδει κανείς να προκαταλάβει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, για το τι θα κάνει, εάν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή μια ενδεχόμενη αναμενόμενη συμφωνία, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς τη χώρα μας.

Η Νέα Δημοκρατία θα περιμένει πρώτα από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία να δημοσιοποιήσει τη θέση της -από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση πρέπει να έχει τη σχετική πρωτοβουλία- και από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία, με υπεύθυνο τρόπο, θα προσδιορίσει επακριβώς τη στάση της.

Άρα, όποιοι σπεύδουν να προκαταλάβουν ποια θα είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώ ότι διακινδυνεύουν προβλέψεις τις οποίες, καλό είναι να μην κάνουν. Να περιμένουν να δημοσιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, τη δική του στάση, τη δική του συμπεριφορά, τις δικές του επιλογές και να είναι βέβαιοι ότι, αμέσως μετά, η Νέα Δημοκρατία, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στην Ελληνική κοινωνία και απέναντι στη κρισιμότητα των περιστάσεων που περνάμε.                                    

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: 

Τώρα, επειδή, επίσης, τις τελευταίες ημέρες, θα έλεγα  τα τελευταία 24ωρα, βλέπουμε ορισμένες  δηλώσεις, ορισμένα σχόλια, κάποια άρθρα, κάποιες συνεντεύξεις, οι οποίες φέρνουν  στην επιφάνεια θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, θέλουμε, ως Νέα Δημοκρατία, να επαναλάβουμε, κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αυτό το οποίο τόνισε, ήδη, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αντ. Σαμαράς. Δεν υπάρχει ούτε ως επιλογή η αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, η δημιουργία σύγχυσης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχία στον κόσμο.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση αφορά τον κ. Παυλίδη και τα όσα είπε, πριν από λίγο, σε συνέντευξή του, στη Ρόδο, όπου αφήνει αιχμές προσωπικά κατά του Αντ. Σαμαρά, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Είπε χαρακτηριστικά, για δημιουργία Ομίλου Φίλων Αντωνάκη. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη, βέβαια, τη διαγραφή του και λέει ότι θα παραμείνει ενεργός πολίτης και θα λέει την άποψή του. Ένα σχόλιο επ΄ αυτού.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας πω τίποτα. Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο. Άλλο ερώτημα.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πως η Νέα Δημοκρατία θα περιμένει τις προτάσεις, τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, για να τοποθετηθεί υπεύθυνα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν εκ των προτέρων βάζει κάποιες «κόκκινες γραμμές», κάποια μέτρα, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα κάνει αποδεκτά.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη πολιτική παράταξη -θα έλεγα, η κατεξοχήν υπεύθυνη πολιτική παράταξη- το έπραξε μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να το κάνει. Έχει, ως κριτήριό της, αποκλειστικό και ως πυξίδα της το πραγματικό συμφέρον του τόπου.

Άρα, δεν θα σας πω τίποτε, αυτή τη στιγμή, πριν η κυβέρνηση δημοσιοποιήσει πλήρως τη στάση της, πριν φτάσουμε στο κλείσιμο της αναμενόμενης συμφωνίας.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Σαμαράς, προχθές, με απόφασή του, την οποία πήρε η Επιτροπή Δεοντολογίας, διέγραψε τον κ. Παυλίδη, για κάτι το οποίο έκανε πριν τρία χρόνια και σημειώνω ότι, μέχρι πρόσφατα, πριν πέντε μήνες, ο κ. Παυλίδης ήταν ο μοναδικός βουλευτής, που στήριξε στην εξουσία την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Σε αυτόν τον βουλευτή στηριζόταν η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Αυτό, όπως το έκανε ο κ. Σαμαράς, τώρα, είναι και έμμεση αποδοκιμασία προς τον κ. Καραμανλή, του οποίου η κυβέρνηση και ο ίδιος ήταν στην εξουσία, στηριζόμενος σε έναν άνθρωπο, που κρίθηκε, για λόγους ηθικούς, ότι δεν πρέπει να είναι καν μέλος της Νέας Δημοκρατίας; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, με απόλυτο σεβασμό στην εμπειρία σας και στο εγνωσμένο δημοσιογραφικό κύρος σας, δεν θα παρακολουθήσω τη συλλογιστική του ερωτήματος. Είπα ότι για το θέμα Παυλίδη, δεν έχω να πω τίποτε.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρότι δεν παίρνετε ευθέως θέση για την ενδεχόμενη ή αναμενόμενη συμφωνία –όπως είπατε και εσείς, προηγουμένως, όπως τη χαρακτηρίσατε, για την ώρα- ωστόσο, όμως, στελέχη του κόμματός σας και αναφέρομαι ονομαστικά στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, που είναι και Τομεάρχης ή στον κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, θεωρούν πως η καταδίκη της Νέας Δημοκρατίας, για φαινόμενα τύπου ΠΑΜΕ, προσφάτως, στο κρουαζιερόπλοιο, δεν ήταν η δέουσα, ούτε καν ηχηρή. Δεν ήταν, δηλαδή, απόλυτη καταδίκη και στην ουσία είναι επικριτικά τα σχόλιά τους, για τη στάση που υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία, απέναντι σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Η απάντησή σας.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, δεν γνωρίζω κανένα επικριτικό σχόλιο, για τη στάση που υιοθέτησε η Νέα Δημοκρατία απέναντι σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Αυτό που γνωρίζω -και γνωρίζετε- είναι ότι η Νέα Δημοκρατία βγήκε πρώτη, πριν βγει καν το ΠΑΣΟΚ ή άλλες πολιτικές δυνάμεις, και καταδίκασε ορισμένες μεθόδους διαμαρτυρίας, όπως εκείνη κατά την οποία κατέβασαν τα ρολά κεντρικών ξενοδοχείων ομάδες συνδικαλιστών. Όπως και μια άλλη που είχε γίνει παράλληλα, όπου εισέβαλαν συνδικαλιστές σε κεντρικό πολυκατάστημα και έβγαλαν έξω τους πελάτες και κατέβασαν τα ρολά. Τότε είπαμε, χωρίς καν να ερωτηθούμε, κ. Παλαιολόγο, ως Νέα Δημοκρατία- και ήμουνα εγώ που το είπα- ότι σεβόμαστε απολύτως τη διαμαρτυρία, τους κοινωνικούς αγώνες, την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων, αλλά διατυπώσαμε μια δημόσια έκκληση προς όλους, στο πλαίσιο αυτών των διαμαρτυριών ή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων- τις οποίες, όπως είπα, σεβόμαστε- να μην θέτουν σε κίνδυνο λειτουργίες της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, όπως η στοιχειώδης λειτουργία καταστημάτων, όπως οι λειτουργίες που είναι απαραίτητες, για να μην δούμε στην Οικονομία μας, τα χειρότερα.

Το ίδιο επαναλάβαμε  και για τις κινητοποιήσεις στο Λιμάνι, όταν λίγοι συνδικαλιστές εμπόδισαν τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιου να κάνουν αυτό που ήθελαν να κάνουν. Και μάλιστα σας θυμίζω ότι υπήρξαν και σχετικές δηλώσεις για το θέμα του κρουαζιερόπλοιου από τον αρμόδιο Τομεάρχη για θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέα Δημοκρατίας, από τον κ. Πλακιωτάκη. Άρα, η Νέα Δημοκρατία, πολύ νωρίς, πριν το θυμηθούν άλλοι, αποδεικνύοντας για μια αφορά ακόμη, πόσο υπεύθυνα τοποθετείται απέναντι στις κρίσιμες εξελίξεις, σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο, βγήκε πρώτη μπροστά, χωρίς καν να ερωτηθεί και πήρε θέση.

Και με αυτή την ευκαιρία, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι σεβόμαστε απόλυτα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των Ελλήνων  πολιτών, όλων των πολιτών αυτού  του κράτους, να συνδικαλίζονται, να διαμαρτύρονται, να διαδηλώνουν, αλλά διατυπώνουμε, και πάλι, την έκκλησή μας προς όλους, την επαναλαμβάνουμε και πάλι σήμερα, ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία της Κοινωνίας και της Οικονομίας.

Δεν μπορούμε προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε  ή να προβάλουμε -επιτρέψτε μου να πω- δίκαια αιτήματα να τινάζουμε την Ελληνική Οικονομία στον αέρα.

Δεν μπορούμε να τινάζουμε τον Τουρισμό στον αέρα.

Δεν μπορούμε να δίνουμε μηνύματα, όπως αυτά που  εστάλησαν από τα κατεβασμένα  ρολά των κεντρικών ξενοδοχείων της Αθήνας ή από τα εμπόδια που φέρανε συνδικαλιστές σε επιβάτες κρουαζιερόπλοιου, για να κατέβουν στον Πειραιά ή να επιβιβαστούν και πάλι.

Αυτά είναι  απαράδεκτα, αυτά ζημιώνουν τον τόπο, αυτά δημιουργούν προβλήματα και  -επιτρέψτε μου να πω- αντί να βοηθάνε τη χώρα να επιβιώσει μέσα στο νέο πλαίσιο και ταυτόχρονα να της δίνουν μια ώθηση για να μπορέσεις, όσο γίνεται πιο γρήγορα- όπως το θέλει η Νέα Δημοκρατία και θα το παλέψει η Νέα Δημοκρατία- να βγει από τους δυσβάσταχτους όρους του Δ.Ν.Τ., στην πορεία του χρόνου, αυτού του είδους τα γεγονότα βάζουν τη χώρα μας πιο βαθιά στην επιτήρηση. Διότι όταν ο Τουρισμός, δέχεται πλήγματα, όταν αμαυρώνεται η εικόνα του Ελληνικού Τουρισμού, όταν γίνονται γεγονότα τα οποία συγκροτούν, είτε θέλει κανείς είτε όχι, ένα μήνυμα προς τους τουρίστες, προς το τουριστικό ρεύμα, «μην έρχεστε στην Ελλάδα», γιατί συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε ότι η ζημιά που δέχεται η Ελληνική οικονομία, σ΄ αυτό το πολύ κρίσιμο καλοκαίρι, είναι τεράστια. Και αυτή τη ζημιά πρέπει να την αποφύγουμε, πάση θυσία.

Λοιπόν: Εμείς κάνουμε έκκληση- είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε, κ. Παλαιολόγο, και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα- κάνουμε έκκληση προς όλους να αποφευχθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και, όπως είπα, με πλήρη σεβασμό προς την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν οι όποιες κοινωνικές κατηγορίες, να διαδηλώσουν, να προβάλουν τα αιτήματά τους.             

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιτρέψτε μου, να επιστρέψω σε κάποιο από τα σχόλια σας και να επιμείνω. Είναι σαφές αυτό που δηλώσατε ότι η Νέα Δημοκρατία περιμένει πρώτα να ανοίξει τα χαρτιά της και να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση τι έχει συμφωνήσει…. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα να δημοσιοποιήσει κυβέρνηση, πρώτον την ύπαρξη συμφωνίας, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία- ακούμε ότι αναμένεται, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία- και στη συνέχεια η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει με ποια διαδικασία θα φέρει, αν φέρει, τη σχετική συμφωνία στη Βουλή. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τίποτε το συγκεκριμένο. Πρώτον, αν θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες, τα επόμενα 24ωρα, όπως διαβάζουμε- αν θα υπάρξει, πρέπει να μας το πει η κυβέρνηση- και εφόσον υπάρξει, αν και πότε η κυβέρνηση θα φέρει τη σχετική συμφωνία στη Βουλή και με ποια διαδικασία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Επ΄ αυτού. Πρέπει κατά τη Νέα Δημοκρατία η κυβέρνηση, το περιεχόμενο της συμφωνίας να το φέρει στη Βουλή; Και η Νέα Δημοκρατία μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών, θα επιτρέψει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση ή θα επιβάλει στη θέση της κομματική πειθαρχία;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παρά, ευχαρίστως να απαντήσω στο ερώτημα, εάν δεν ήταν ουσιαστικά, υποθετικό. Επαναλαμβάνω, ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω, σε μια υποθετική βάση. Να εξελιχθούν τα πράγματα, να φτάσουμε στην αναμενόμενη συμφωνία- λέω αναμενόμενη σύμφωνα με όλους τους παρατηρητές και όλα τα Μ.Μ.Ε.- να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση τη βούλησή της και τη διαδικασία που θα επιλέξει και η Νέα Δημοκρατία, είναι έτοιμη, με τρόπο απολύτως υπεύθυνο, απέναντι στην κρισιμότητα των περιστάσεων και απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, στο συμφέρον του Ελληνικού λαού, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε θέση. Και σας διαβεβαιώ ότι αυτή η θέση που θα πάρουμε, δεν θα επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

      

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω, ότι το πρώτο σκέλος της ερωτήσεώς μου, δεν έχει το στοιχείο της υποθέσεως. Ξαναρωτάω, η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το πλαίσιο συμφωνίας;    

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παρά, εάν δεν επιτευχθεί πρώτα η συμφωνία, δεν θα πω τίποτε για το θέμα αυτό. Και δεν θα πω τίποτε για το θέμα, γιατί; Διότι είμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη συγκυρία, σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο- και με την έννοια «κρίσιμη» μιλάω για τα τελευταία 24ωρα- και πρέπει όλοι να είμαστε περισσότερο συγκρατημένοι και περισσότερο υπεύθυνοι. Αυτό κάνουμε ως Νέα Δημοκρατία και μένω εδώ.

      

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν ισχύει η προηγούμενη δήλωσή σας, στην οποία είχατε επισημάνει ότι φαίνεται πως θα έρθει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα κάνει προσπάθειες, θα υποβάλει προτάσεις, ώστε να βγει, όσο το δυνατόν συντομότερα, η χώρα; Δεν ισχύει αυτή η δήλωση σας;

     

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως ισχύει η δήλωση.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο πράγμα, τότε είχατε πει. Ότι …και εσείς θα βοηθήσετε να βγούμε γρήγορα και τώρα λέτε ότι δεν ξέρω τι θα κάνω. Αυτό λέτε: «Δεν ξέρω τι θα κάνω».   

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:. Κύριε Βλάχο, να το διευκρινίσουμε, διότι κάνετε μια σύγχυση, χωρίς να το θέλετε. Η χώρα είναι μέσα στην επιτήρηση. Τότε η χώρα, δεν ήταν στην επιτήρηση. Προσέξτε. Τώρα το θέμα είναι τι συμφωνία θα κλείσει η κυβέρνηση για την εφαρμογή νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τριετούς διαρκείας. Μιλάμε για τη συμφωνία. Δεν μιλάμε αν θα είμαστε μέσα στην τριμερή επιτήρηση ή όχι. Αυτό είναι δεδομένο. Λέγαμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ μιας άλλης λύσης. Και η Νέα Δημοκρατία έχει υποδείξει στην κυβέρνηση το σωστό δρόμο, τη σωστή διέξοδο, για να μη χρειαστεί να προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης, ο οποίος έχει ως ισχυρό βραχίονα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπου μπήκε, δημιούργησε τεράστια προβλήματα, τόσο με τη συρρίκνωση του Α.Ε.Π. όσο και με τα θέματα κοινωνικής συνοχής.

Από τη στιγμή, όμως, που η χώρα υπέβαλε- αυτό έγινε μετά- από τη στιγμή που η χώρα υπέβαλε επίσημο αίτημα, να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης, ένα μέρος του οποίου είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπαμε, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, η κατεξοχήν υπεύθυνη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, αυτές είναι οι θέσεις μας, αλλά είμαστε σε θέση να δώσουμε, να υποδείξουμε στην κυβέρνηση συγκεκριμένη πολιτική.

Είμαστε τώρα μέσα στην επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ούτως ή άλλως τα σφάλματα και οι παραλείψεις του Πρωθυπουργού την κατέστησαν μονόδρομο. Δεν ήταν μονόδρομος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου το έκανε μονόδρομο.

Εάν μπήκαμε  στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μπήκαμε εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων του σημερινού Πρωθυπουργού. Μπήκαμε, όμως.

Από τη στιγμή που μπήκαμε, λέει η Νέα Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να ξεδιπλώνουμε, στο χρόνο που έρχεται, συγκεκριμένες προτάσεις πως θα αντιμετωπίσουμε τη νέα σκληρή πραγματικότητα, πως θα υπερασπίσουμε την κοινωνική συνοχή και ιδιαίτερα την απασχόληση, τις θέσεις εργασίας, πως να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Και, επιπλέον, πως θα μπορέσει η χώρα μας, μια ώρα ταχύτερα, όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς, να ξεφύγει από τους δυσβάσταχτους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτά είπαμε τότε και συνεχίζουμε να τα λέμε.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, όμως, δεν λέτε το ίδιο. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς το ίδιο λέμε, κ Βλάχο.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα λέτε θα περιμένω να δω τι θα πει η κυβέρνηση  και θα εκφράσω την άποψή μου. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλάβατε κ. Βλάχο, γι΄ αυτό το επαναλαμβάνω: Θα περιμένουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση και θα εκφράσουμε την άποψή μας για τη συμφωνία, για το νέο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Διότι, όπως ξέρετε, το παλαιό πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που έχει υποβληθεί εδώ και μήνες, ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται. Αυτή τη στιγμή γίνονται -και το βλέπετε σε όλα τα media- διαπραγματεύσεις, για να υπάρξει μια νέα συμφωνία, με συγκεκριμένους όρους. Με βάση τη νέα συμφωνία θα αποφασιστεί να ξεκινήσει η εκταμίευση του πακέτου του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, το οποίο διαβάζουμε και ακούμε ότι θα ανέβει στα 120 δισ. ευρώ.

Εμείς, λοιπόν, μιλάμε γι΄ αυτή τη συμφωνία, την οποία, όπως διαβάζετε εσείς και όπως ακούτε - και εμείς το ίδιο μαζί σας- φαίνεται ότι η κυβέρνηση κινείται για να πετύχει τα αμέσως επόμενα 24ωρα. Μιλάμε για αυτή τη συμφωνία. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να δούμε και τους όρους της βεβαίως, περιμένουμε να δούμε ποια διαδικασία θα επιλέξει η κυβέρνηση με βάση τις ερμηνείες του Συντάγματος, για τη συνέχεια. Αν, δηλαδή, και πότε θα φέρει στη Βουλή τη συμφωνία, με ποια διαδικασία, με ποια πλειοψηφία. Και η Νέα Δημοκρατία θα πάρει υπεύθυνη στάση.

 Γι΄ αυτό, σας διαβεβαιώ, θα το διαπιστώσετε. Αλλά δεν μπορούμε, χωρίς να έχουν προχωρήσει οι εξελίξεις, χωρίς η κυβέρνηση να έχει πετύχει πρώτα, να δημοσιοποιήσει στη συνέχεια τη συμφωνία και να καθορίσει σε 3ο στάδιο τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχτεί η διαδικασία στη συνέχεια, δεν έχει νόημα να βγει η Νέα Δημοκρατία πρώτη και να πάρει θέση, όταν τα γεγονότα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Και μιλάω για γεγονότα που είναι αναμενόμενα.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, ο Πρωθυπουργός είδε τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν επί της ουσίας ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε πλάτη, προφανώς για την ανακοίνωση του νέου σχεδίου, όπως είπατε και εσείς. Θεωρείτε ότι ο Πρωθυπουργός, πριν ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα, τους όρους συμφωνίας, θα έπρεπε να ενημερώσει κατ΄ ιδίαν ίσως τους πολιτικούς αρχηγούς μεταξύ των οποίων βέβαια και τον κ. Σαμαρά; Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο  αφορά τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος. Θέλω να σας ρωτήσω, αν έχει αλλάξει κάτι, από την τελευταία συνέντευξη, που έδωσε ο κ. Σαμαράς στο «Βήμα της Κυριακής» -αν δεν κάνω λάθος- που δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητούμε θέματα που αφορούν στις υποψηφιότητες. Ευχαριστώ.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Μπαλή, για το πρώτο θέμα, αν έχω κάτι να σας πω, θα σας το πω. Δεν έχω, λοιπόν, να σας πω κάτι. Αλλά και για το δεύτερο θέμα -γιατί θέσατε δύο θέματα, που δεν είναι σχετικά το ένα με το άλλο- επίσης, όταν έχω να πω κάτι, θα σας το πω. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, ο κ. Κακλαμάνης δεν έχει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας;  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, ξαναλέω, όταν έχω να σας πω κάτι, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα βγω και θα σας το πω.         

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, για τις αυτοδιοικητικές, για τον κ. Ν. Κακλαμάνη, το Δήμαρχο Αθηναίων. Έχει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας;  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναλέω, κ. Βλάχο. Όταν έχω να σας πω κάτι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα βγω και θα σας το πω.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, προς το παρόν, δεν το έχει; Αυτό μας λέτε; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέω τίποτα τέτοιο. Λέω ότι, όταν έχω να σας πω κάτι καινούργιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα βγω και θα σας το πω. Μην με αναγκάζετε να το επαναλάβω.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι πριν τις εκλογές ή μετά τις εκλογές …..; Γιατί οι εκλογές γίνονται σε λίγο χρονικό διάστημα.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνω, κ. Βλάχο, ότι μετά από μια κουραστική ημέρα, χρειάζεται και λίγο χιούμορ.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή, ακόμα, δεν έχει υπάρξει συμφωνία, αναμένεται τα επόμενα 24ωρα - όπως είπατε και εσείς. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το βλέπετε και εσείς. Ρεπορτάζ κάνετε, μέσα στα γεγονότα είστε.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν έρθει αυτή η συμφωνία, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, για τη συμφωνία των όρων, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων ουσιαστικά ή είναι ασφυκτικές οι πιέσεις και δεν υπάρχει δυνατότητα στην Ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί; Θέλω να πω, εσείς, ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διεκδικείτε να κάνει άμυνα η κυβέρνηση στις πιέσεις της τρόικας, για περιστολές μισθολογικές ή περιστολές εργασιακών δικαιωμάτων; Βάζετε κάποια γραμμή; Ή θα έρθετε την επόμενη της συμφωνίας και θα καταγγείλετε κάποιους από τους όρους, χωρίς, πριν, να έχετε τοποθετηθεί, για το που θα έπρεπε να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση;  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Μποτσαράκο, εμείς έχουμε καλέσει και εντός Βουλής και εκτός Βουλής -στο πλαίσιο των ομιλιών και των τοποθετήσεων του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, αλλά και όλων των στελεχών του κόμματος- την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να πετύχουμε να υπερασπίσουμε την κοινωνική συνοχή, να αποφύγουμε να βυθιστεί η χώρα σε περαιτέρω ύφεση και σε στασιμοπληθωρισμό, όπου θα έχουμε καταστρεπτικές επιπτώσεις για την Ελληνική κοινωνία και την Ελληνική οικονομία, για να μπορέσει η χώρα, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα, να περάσει από αυτή τη στενωπό. Τη στενωπό της επιτήρησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το έχουμε κάνει, θα το ξανακάνουμε, το επαναλαμβάνουμε  και σήμερα. Είναι πάγια αυτή η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Και σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία, στο παρελθόν, στο εγγύτερο παρελθόν, έχει κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις που, αν τις είχε ακούσει και τις είχε εφαρμόσει ο Πρωθυπουργός, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Δηλαδή, δεν θα βρισκόμασταν, σήμερα, στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θα τα είχαμε όλα αυτά αποφύγει.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει, πάρα πολλές φορές, ότι έχει πάρει εντολή από το εκλογικό Σώμα, που τον έφερε στην ηγεσία του κόμματος, να αφήσει πίσω, να διαγράψει, δηλαδή, αυτούς που πίκραναν και το λαό και τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη, έκανε την πρώτη κίνηση, διαγράφοντας τον κ. Παυλίδη. Θα ήθελα να μου πείτε, εάν επίκειται και διαγραφή του κ. Καραμανλή. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, δεν έχω να σας πω τίποτε. Ο κ. Σαμαράς έχει προδιαγράψει το πλαίσιο της πολιτικής. Δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Καραμανλή; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι λέτε, κ. Παλαιολόγο, τι λέτε; Αυτό που λέτε, κ. Παλαιολόγο, δείχνει ότι δεν καταλάβατε τι σας είπα. Τέτοιου είδους ενδεχόμενα, όπως αυτά που θέτει ο κ. Βλάχος, ούτε τα συζήτησε ποτέ η Νέα Δημοκρατία, ούτε τα συζητάει. Για το όνομα του Θεού! Τι είναι αυτά που λέτε; Ο κ. Καραμανλής υπήρξε επί 13 χρόνια αρχηγός του κόμματος και επί 5,5 χρόνια Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Τέτοια ενδεχόμενα δεν πρέπει να συζητούνται, ούτε καν υπό τη μορφή ερωτήματος.