ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ κ. Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» (7 Ιουνίου 2010)



ΕΡ 1 : Εκτιμάτε ότι οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές κάλπες; Ο σχεδιασμός της Ν.Δ. γίνεται πλέον σε αυτή τη βάση;

  ΑΠ :Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον,  σας υπογραμμίζω κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε σκέψη  για  πρόωρες  βουλευτικές εκλογές  το Φθινόπωρο θα αποτελέσει, για μένα, πράξη υψίστης   και απολύτως κραυγαλέας  πολιτικής ανευθυνότητας. Είναι επιτακτική ανάγκη για τη χώρα μας να προχωρήσουμε μπροστά, με συλλογική προσπάθεια, για να βγούμε από το μάτι του κυκλώνα , όσο γίνεται πιο γρήγορα. Προς τι, λοιπόν, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές;

Αυτά, ως προς τις δικές μου απόψεις  επί  του ερωτήματος.

 Ωστόσο, δημοσιογραφικές  πληροφορίες δείχνουν ότι το  ερώτημά σας αυτό δεν είναι  «στον αέρα». Διακινούνται, τον  τελευταίο καιρό, διάφορα «σενάρια»  από υπουργικά γραφεία, σύμφωνα  με τα οποία ο κ.  Παπανδρέου  ετοιμάζει «εναλλακτικό σχέδιο» πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές .

Κάτι τέτοιο  θα είναι περισσότερο πράξη πολιτικής  απελπισίας, παρά κίνηση πολιτικής  τακτικής. Μάλιστα, ένα τέτοιο σενάριο  μπορεί  να κρύβει και πρόθεση του Πρωθυπουργού να πάρει νέα, πιο οδυνηρά, μέτρα το Φθινόπωρο, -μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής του -αφού ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής και εάν – βεβαίως – ο ελληνικός λαός απαντήσει καταφατικά σε ένα τέτοιο αίτημά του.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία  είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Επιβάλλεται, όμως, ο πρωθυπουργός να μη χάνει το χρόνο του με τέτοια ευτελή προεκλογικά «παίγνια» (εάν και εφόσον αληθεύουν οι σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες) και να δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να αποφύγουμε την επιδείνωση της ύφεσης, ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα με μέτρα τόνωσης της απασχόλησης και της ανάπτυξης. 
 
 

ΕΡ 2. : Αρκετοί λένε ότι  είναι «καιροσκοπισμός» να προεξοφλείτε την  αποτυχία του σχεδίου στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να επενδύετε πολιτικά στη χρεοκοπία της χώρας. Τι διαφορετικό σημαίνει το επιχείρημα «καταψηφίζουμε τη συμφωνία στήριξης για να υπάρχει διέξοδος για την κοινωνική αντίδραση και να μην ενισχυθεί η "αντιπολίτευση του πεζοδρομίου"»;  

ΑΠ: Είναι απαράδεκτο να λέγεται κάτι τέτοιο. Η ευρύτερη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας γίνεται, ακριβώς, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε προοπτική χρεοκοπίας της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία δεν είπε «όχι» στο μηχανισμό στήριξης της Ελληνικής οικονομίας. Ο μηχανισμός αυτός είχε καταστεί μονόδρομος στο σημείο που έφεραν τη χώρα οι απαράδεκτοι χειρισμοί του κ. Παπανδρέου, εξαιτίας των οποίων το πρόβλημα του δημοσίου χρέους μετετράπη σε οξύτατη κρίση δανεισμού.

Η Νέα Δημοκρατία  απέρριψε, με την ψήφο των βουλευτών της, το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων και πολιτικής, που έφερε στη Βουλή η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας προς τον Ελληνικό Λαό ότι με τα μέτρα αυτά δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση.

Αλλά  -σας  διαβεβαιώνω-  δεν μας απασχολούν, ούτε οι ψήφοι, ούτε τα εκλογικά τερτίπια. Τι να την κάνουμε τη νίκη στις εκλογές, εάν έχει προηγηθεί η καταστροφή του τόπου;

Μας ενδιαφέρει ένα και μοναδικό πράγμα: Να αντέξει  η Ελλάδα και να βγει όρθια από  την κρίση. Μετά θα  τα βρούμε όλα. Και τις ψήφους και τις κάλπες και όλα τα στερεότυπα της καθημερινής πολιτικής, που φαντάζουν σήμερα τόσο μικρά μπροστά στο μέγεθος του υπαρκτού και οριακού προβλήματος. 

ΕΡ. 3:  Ποιά είναι η θέση του κόμματος στο Ασφαλιστικό;  

ΑΠ: Καταρχήν, πρέπει να σταματήσει το « θέατρο σκιών» του κ. Παπανδρέου και των υπουργών του για το Ασφαλιστικό.

Οι αποκαλύψεις  του «Βήματος της Κυριακής» έχουν ρίξει τα προσωπεία.

Η κοινή γνώμη  γνωρίζει, πλέον, που είναι το ψέμα και που είναι η αλήθεια.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης είναι μνημείο ανευθυνότητας και κουτοπονηριάς. Πίστευαν ότι, με κραυγαλέες ανακρίβειες και επικοινωνιακά τεχνάσματα, θα παραπλανούσαν και τις Βρυξέλες και εμάς τους «ιθαγενείς».

Ιδού, λοιπόν, τα « κατορθώματά τους»!...  

Η Ν.Δ. θα τοποθετηθεί  υπεύθυνα μόλις - επιτέλους - η κυβέρνηση αποσαφηνίσει πλήρως το τελικό κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα σας πω την προσωπική  μου γνώμη. Είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα να συζητούν κάποιοι να περικόψουν στη μέση συντάξεις των 400 και 500 ευρώ.

Είναι άλλο να κουβεντιάζουμε σοβαρά μία σειρά απαραίτητων - και σε ορισμένες περιπτώσεις αυστηρών - μεταρρυθμίσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση και άλλο να κατεδαφίζουμε το Ασφαλιστικό Σύστημα, βάζοντας φωτιά στη συνέχεια και στα ερείπια, μη τυχόν και γλιτώσει κανένας! ... 

Ο κυνισμός του  « νεοφιλελεύθερου σοσιαλισμού» έχει ξεπεράσει και τα πλέον ακραία όρια του!... 

ΕΡ. 4: Υπάρχει η εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία, επειδή είναι ιδιαίτερα στριμωγμένη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, επιχειρεί αντιπερισπασμούς, με επιθέσεις, όπως αυτή που εξαπέλυσε το κόμμα σας κατά του κ .Σωκράτη Ξυνίδη. 

ΑΠ : Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αντιληφθεί ότι πολύ γρήγορα θα καταστεί όμηρος της «δικομανίας» και του «εισαγγελικού συνδρόμου», που χαρακτηρίζουν την πολιτική του τακτική.

Ο κατήγορος  του σήμερα μπορεί πολύ εύκολα, να γίνει ο κατηγορούμενος του αύριο.

Δεν υπάρχει  η παραμικρή αμφιβολία ότι  η κάθαρση σε όλους τους χώρους είνια επιβεβλημένη, εδώ που φτάσαμε.

Είναι, όμως, άλλο πράγμα αυτό και άλλο να γίνει η χώρα ένα απέραντο δικαστήριο, όπου θα παραλύσουν οι πάντες και τα πάντα.

Τώρα ο  Πρωθυπουργός πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην κοινή γνώμη για σοβαρά ζητήματα που αφορούν στα του οίκου του.

Ο τόπος δεν  μπορεί  μέσα στην οξύτητα, την ένταση και την κομματική μισαλλοδοξία να βρει το δρόμο προς την ανάταξη και την ανασυγκρότηση.

Η εθνική ομοψυχία για την κοινή μεγάλη προσπάθεια προς μία εθνική διέξοδο δεν επιτυγχάνεται έτσι. 

ΕΡ. 5: Θεωρείτε σκόπιμη μία δημόσια παρέμβαση από τον κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή;  

ΑΠ: Είμαι βέβαιος ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει. Και θα αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια σε ό,τι τον αφορά .Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει κακοποιήσει με τον πλέον βάναυσο τρόπο την αλήθεια αυτή. 
 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ :

ΕΡ1 :  Βασίλης Αξελής

 Γιατί βλέπουμε μια διστακτικότητα από τον κ. Σαμαρά σχετικά με την απομάκρυνση στελεχών που «πλήγωσαν» το κόμμα; Με εξαίρεση τη διαγραφή Παυλίδη, δείχνετε την έξοδο σε αρκετούς, αλλά πότε; ΄Οταν φτάσουμε στις εθνικές εκλογές; 

ΑΠ:  Η πορεία του Αντώνη Σαμαρά δείχνει ότι προτιμάει τις δημιουργικές ανατροπές από τη στασιμότητα και τους συμβιβασμούς.

Ήδη, έχει βάλει το γενικό πλαίσιο πολιτικής και για τα θέματα αυτά.

Ας του  έχουμε εμπιστοσύνη και για τη συνέχεια. 
 
 

  ΕΡ 2: Χρήστος Γκόγκας :

Ο διαγκωνισμός μεταξύ των δύο μεγάλων  κομμάτων, τα τελευταία 20 χρόνια, για το ποιό έχει περισσότερα ή λιγότερα διεφθαρμένα στελέχη, μήπως τελικά έχει απαξιώσει την πολιτική, χωρίς να προσφέρει τίποτα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς; 

ΑΠ: Συμφωνώ ότι αυτά τα «πολιτικά καλλιστεία» κατά της διαφθοράς δεν οδηγούν πουθενά. Η χώρα χρειάζεται μόνιμους θεσμούς κάθαρσης και διαφάνειας, ενταγμένους στον πυρήνα  του κράτους δικαίου, που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή και τη χρηστή διοίκηση, χωρίς να εμπλέκονται αυτά στις κομματικές αντιπαραθέσεις.  

  ΕΡ 3: Αντώνης Χαριτάκης :

Ο δρόμος για τη «νέα Νέα Δημοκρατία»  του κ. Σαμαρά περνούσε μέσα από τη διαγραφή της κ. Μπακογιάννη; ΄Έχετε αντιληφθεί ότι  η Ν.Δ. τουλάχιστον  στην Κρήτη, βρίσκεται υπό διάλυση; 

ΑΠ: Ο Αν. Σαμαράς υποχρεώθηκε να διαγράψει την κ.  Ντόρα Μπακογιάννη, όταν εκείνη δεν ακολούθησε τις θέσεις της ΝΔ στη Βουλή.

Η κ. Μπακογιάννη ήξερε ποια θα είναι η συνέπεια όταν υπερψήφιζε τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, εφόσον η ηγεσία του κόμματος είχε ξεκαθαρίσει, εκ των προτέρων, την απόφασή της.

Οι οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη βρίσκονται ήδη σε πορεία ανασυγκρότησης, μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές