Δηλώσεις του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, για το πρόγραμμα του Προέδρου της Ν.Δ, για τις επαφές του Πρέδρου της Ν.Δ. και για τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι. (7 Ιουνίου 2010)



ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ  ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 

Να σας  ενημερώσω ότι, τις επόμενες ημέρες, έχει προγραμματιστεί ο 2ος γύρος επαφών του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά με εκπροσώπους όλων των Παραγωγικών Τάξεων, στο πλαίσιο της αμοιβαίας ενημέρωσης των δυο πλευρών, προς την κατεύθυνση, πάντοτε, των τελικών εξαγγελιών του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, για την οικονομία. Για να μπορέσει να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας, να μπορέσει η Ελληνική οικονομία να μείνει όρθια από τα διαδοχικά πλήγματα των κυβερνητικών μέτρων και της ύφεσης, να αποφύγουμε την καταβύθισή της σε περαιτέρω ύφεση και, βεβαίως, να δώσουμε στην οικονομία τις απαραίτητες εκείνες αναπτυξιακές ενέσεις, που θα επιτρέψουν να υπερασπίσουμε τις θέσεις εργασίας, να υπερασπίσουμε την απασχόληση και να αποφύγουμε περαιτέρω επιδείνωση της ανεργίας. Της ανεργίας που –όπως γνωρίζετε- σηκώνει κεφάλι και εκτοξεύεται στα ύψη.

Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να σας δώσουμε τον πλήρη κατάλογο των επαφών, που έχουν δρομολογηθεί από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ των επαφών αυτών θα συμπεριλαμβάνονται η ΓΣΕΕ, οι εργοδοτικοί φορείς, φορείς από το χώρο του Τουρισμού, φορείς από το χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φορείς από το χώρο της βιομηχανίας, φορείς από το χώρο του μεγάλου και μικρομεσαίου εμπορίου, του λιανικού εμπορίου κ.ο.κ.  
 
 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ:  

Ως Νέα  Δημοκρατία, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη  προσοχή τα όσα γίνονται, σήμερα, στο λιμάνι, σε σχέση με τον κατάπλου και την εν γένει λειτουργία του κρουαζιεροπλοίου «ΖΕΝΙΘ».

Έχουμε ξεκαθαρίσει  ότι στον τόπο μας, το Δημοκρατικό Πολίτευμα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα πολίτη και, βεβαίως, στον οργανωμένο συνδικαλισμό να διατρανώνει τις πεποιθήσεις του, τα αιτήματά του. Αντιλαμβανόμαστε ότι, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των συνδικάτων είναι κάτι που κινείται απολύτως μέσα στα όρια του αποδεκτού και του αναμενόμενου.

Αυτό, το οποίο  δεν μπορεί να γίνεται, αυτό το οποίο για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι αποδεκτό, είναι η οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας που -όπως σας είπα είναι αναμενόμενη, αποδεκτή- να εμποδίζει κορυφαίους τομείς της Ελληνικής οικονομίας να λειτουργήσουν. Με το να διώξουμε τους τουρίστες και τα κρουαζιερόπλοια από την Ελλάδα, από τα Ελληνικά λιμάνια, δεν θα κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων ευτυχέστερη. Θα σπρώξουμε τη χώρα προς τα πίσω. Θα θέσουμε σε κίνδυνο κρίσιμους τομείς της Ελληνικής οικονομίας. Και, με αυτό τον τρόπο, υπάρχει ο κίνδυνος να δυσφημίσουμε τον Ελληνικό Τουρισμό.

Από τον Τουρισμό -ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι- περιμένουμε πάρα πολλά, που τα έχει ανάγκη η χώρα. Περιμένουμε οξυγόνο από τον Τουρισμό για τους πνεύμονες της Ελληνικής οικονομίας. Και αυτό το οξυγόνο δεν πρέπει κανείς να αφαιρέσει ή να μειώσει.

Ως Νέα  Δημοκρατία, για μια ακόμη φορά, κάνουμε έκκληση προς όλους, προς τα συνδικάτα, τους φορείς, προς τα πρωτοβάθμια, τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία και σε όλους τους συμπολίτες μας, οι όποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που είναι αναμενόμενες και απολύτως αποδεκτές, απολύτως θεμιτές στο πλαίσιο του Συντάγματος, ενόψει της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, να μην δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη και στην ομαλή ροή κρίσιμων τομέων της Ελληνικής οικονομίας, ιδιαιτέρως του Τουρισμού.

Όπως είπα, παρακολουθούμε την κατάσταση από  πολύ κοντά. Ελπίζουμε η ησυχία, που  επικράτησε το πρωί, στο λιμάνι, μετά τον κατάπλου του «ΖΕΝΙΘ», να εξακολουθήσει  να υφίσταται και όλα να εξελιχθούν ομαλά.

Οι δηλώσεις μας και η προσοχή μας δεν αφορούν, ασφαλώς, μόνο το «ΖΕΝΙΘ». Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που πήρε και συμβολικές διαστάσεις, τον τελευταίο καιρό. Αφορούν συνολικά τη λειτουργία του Τουρισμού και όχι μόνο. Αφορούν την καθημερινή οικονομική λειτουργία σε όλη τη χώρα, είτε αυτό αφορά στα λιμάνια, είτε αφορά στο κέντρο της πόλεως ή στις παρυφές του κέντρου, είτε αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιζητεί συμψηφισμούς. Αυτό δεν έκανε χθες ο κ. Δένδιας με τη δήλωσή του, όταν είπε ότι πως μπορούν να κατηγορούνται πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται να κατηγορηθούν οι δικοί του; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε άλλο. Ο κ. Δένδιας, ένας από τους συναδέλφους που συγκροτούν την εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, δεν έκανε, σε καμία περίπτωση, κάτι τέτοιο. Ο κ. Δένδιας είπε το αυτονόητο. Δηλαδή, πως είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζει την υπόθεση Βατοπεδίου με δύο μέτρα και δύο σταθμά; Πως είναι δυνατόν κάτι, που έχει κάνει και έχει υπογράψει ο κ. Ξυνίδης να θεωρείται σωστό και όχι επιλήψιμο και όταν κάνουν αντίστοιχες πράξεις υπουργοί, πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, επί της θητείας τους στην τότε κυβέρνηση, αυτές οι πράξεις να ελέγχονται για τη νομιμότητά τους και να θεωρούνται επιλήψιμες; Δηλαδή, πως οι πράξεις του κ. Ξυνίδη, που είναι ανάλογες, ταυτόσημες, αντίστοιχες με τις πράξεις των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας δεν συζητούνται, θεωρούνται καθ’ όλα σωστές και πως οι ίδιες πράξεις, όταν γίνονται από πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας θεωρούνται επιλήψιμες; Αυτό είπε ο κ. Δένδιας. Δεν υπάρχει θέμα συμψηφισμού -σας το επαναλαμβάνω- και δεν προκύπτει θέμα συμψηφισμού από τις δηλώσεις του κ. Δένδια. Ο κ. Δένδιας κάνει επίκληση –επιτρέψτε μου να πω- της νομιμότητας, αλλά και της νοημοσύνης της κοινής γνώμης και του μέσου πολίτη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, η Νέα Δημοκρατία δια των βουλευτών που εκπροσωπούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής έχει βάλει κάποια συγκεκριμένα αιτήματα. Έχει βάλει στην Επιτροπή για το Βατοπέδι το αίτημα να προσέλθει και να εξεταστεί ο κ. Ξυνίδης. Έχει βάλει στην Επιτροπή για τη Siemens το αίτημα να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης –για να μείνω σε δύο απ’ αυτά που έχουν εγερθεί ως αιτήματα τις προηγούμενες ημέρες. Εάν το ΠΑΣΟΚ απορρίψει αυτά τα αιτήματα της Νέας Δημοκρατίας, όπως τίθενται από τους βουλευτές σας, εξετάζετε το ενδεχόμενο να αποχωρήσετε από τις Εξεταστικές Επιτροπές, να αποσύρετε τους βουλευτές σας; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε συνάδελφε, δεν μου προκύπτει τέτοιο θέμα. Αυτό, το οποίο έχει τονίσει η Νέα Δημοκρατία και έχουν τονίσει οι συνάδελφοι που μετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές, για τις οποίες κάνατε λόγο, είναι ότι δεν είναι δυνατόν οι έχοντες το βαρύ καθήκον να προεδρεύουν σε τέτοιες Επιτροπές -επιτρέψτε μου να πω- να εκτρέπονται σε επιλογές, σε συμπεριφορές και σε διαδικασίες, όπως αυτές που είδαμε πριν από λίγο καιρό, για παράδειγμα, στην Εξεταστική Επιτροπή Siemens, με το θέμα του κατασκευαστή ντουλαπιών, των διαφόρων σημειωμάτων κ.ο.κ.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αφήνετε -επειδή όλα αυτά τα οποία δίνετε στη δημοσιότητα εμφανίζονται περίπου ως προαπαιτούμενα για να λειτουργήσουν οι Εξεταστικές Επιτροπές, τόσο για το Βατοπέδι, όσο και για τη Siemens- για ποιο λόγο αφήνετε συνέχεια ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι βουλευτές της Ν.Δ. από τις Εξεταστικές Επιτροπές; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παλαιολόγο, δεν παρακολουθήσατε, ίσως, την απάντηση που έδωσα πριν στον κ. Παρρά. Είπα ότι δεν μου προκύπτει τέτοιο θέμα. Είμαι σαφής. Αλλά άλλο αυτό και άλλο η Νέα Δημοκρατία και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που συμμετέχουν στις Επιτροπές αυτές, να παραμένουν σιωπηροί όταν παραβιάζεται στοιχειωδώς ο Κανονισμός της Βουλής, όταν παραβιάζονται βασικές διατάξεις λειτουργίας των Επιτροπών αυτών και –επιτρέψτε μου να πω- όταν παραβιάζονται και βασικοί κανόνες του Ελληνικού δικονομικού συστήματος, που -όπως ξέρετε- παρακολουθούν οι κανόνες αυτοί και ρυθμίζουν τη λειτουργία αυτών των Εξεταστικών Επιτροπών. Λοιπόν, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν έκαναν τίποτε άλλο, παρά να ζητήσουν η λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών να γίνεται με βάση τους κανόνες της νομιμότητας. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα αίτημα από πλευράς –μια που εσείς θέτετε, προαπαιτούμενα, θέτουν, όμως και τα άλλα κόμματα, οι βουλευτές μάλλον των κομμάτων… 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι προαπαιτούμενα, είναι αυτονόητα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, τα αυτονόητα. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι πρέπει οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής να λειτουργούν με βάση τη νομιμότητα και με βάση το δικονομικό πλαίσιο που υφίσταται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εννόμου τάξεως, αυτό είναι το αυτονόητο. Έτσι δεν είναι; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε τότε -είναι το πρώτο υποερώτημα από τα ερωτήματα που έχω να κάνω, τι εννοείτε λέγοντας ότι θα πρέπει να αναλάβει ο κ. Παπανδρέου τις ευθύνες που του αναλογούν στην περίπτωση Ξυνίδη; Να τον καθαιρέσει τώρα, πριν δώσει εξηγήσεις ή αφού τις δώσει τις εξηγήσεις;  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπαμε, κ. Παλαιολόγο, ότι, από τη στιγμή που οι δηλώσεις του κ. Ξυνίδη δεν απαντούν στο μεγάλο πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει και τον αφορά, υπάρχει προϊστάμενος -με την έννοια του πολιτικού όρου- του κ. Ξυνίδη και είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός. Το βάρος, λοιπόν, των εξηγήσεων είναι στις πλάτες του πρωθυπουργού, πλέον. Και όταν μιλάμε για εξηγήσεις στην πολιτική, εννοείται ότι αυτές οι εξηγήσεις έχουν συνακόλουθα. Και συνακόλουθό τους είναι οι πολιτικές ευθύνες. Να δώσει, λοιπόν, τις εξηγήσεις ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για όσα καταλογίζονται στον κ. Ξυνίδη και, βεβαίως, να αναλάβει και τις πολιτικές του ευθύνες. Δεν έχω να σας πω τίποτε περισσότερο προς το παρόν. Μόλις υπάρξουν οι αναμενόμενες εξελίξεις, θα μπορέσω να σας πω περισσότερα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με τις Εξεταστικές, ο λαός θέτει ως αίτημα, επιτακτικά μάλιστα, ειδικά μετά τις χθεσινές αψιμαχίες που είχε με εσάς –εννοώ όχι προσωπικά, εννοώ με τη Νέα Δημοκρατία- ότι θα πρέπει να καταθέσει και ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, στην Εξεταστική Επιτροπή, για την υπόθεση της Siemens και να πάει μάλιστα μακριά, στις απαρχές της υπόθεσης της Siemens, το 1989. Εσείς συμμερίζεστε το αίτημα αυτό του κ. Καρατζαφέρη; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παλαιολόγο, το ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν στις Εξεταστικές Επιτροπές, ούτε το προαναγγέλλουν, ούτε το προσχεδιάζουν, ούτε το αποφασίζουν τα πολιτικά κόμματα. Είναι κάτι που ανήκει στις αρμοδιότητες των βουλευτών που είναι μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών. Κατά συνέπεια, το τι θα γίνει, το ποιοι θα κληθούν, το πώς θα εξελιχθούν οι διαδικασίες στη μία ή στην άλλη Επιτροπή, το αποφασίζουν τα μέλη των Επιτροπών αυτών. Δηλαδή, οι συνάδελφοι βουλευτές, που μετέχουν στις Επιτροπές αυτές από όλα τα κόμματα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο, μια και σήμερα έχουμε την πρώτη ευθεία και ονομαστική επίθεση προς τον κ. Σαμαρά από την κα Μπακογιάννη. Συγκεκριμένα με δήλωσή της λέει ότι με τη χθεσινή του ομιλία, ο κ. Σαμαράς κάνει ένα βήμα στην πορεία συρρίκνωσης της Νέας Δημοκρατίας, από μεγάλη, φιλελεύθερη παράταξη σε απόκομμα, τύπου Πολιτικής Άνοιξης. Ένα σχόλιο. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω, κ. Μελιγγώνη, πλήρη γνώση των σχετικών δηλώσεων, άρα δεν θα κάνω οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη. Αυτό που έχω να σας πω, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη, είναι ότι η υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, πριν τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου του 2009, απεδείχθη –και απεδείχθη την 29η Νοεμβρίου του 2009- ότι κινητοποίησε και συσπείρωσε ευρύτατες μάζες του Ελληνικού λαού. Και η πορεία του Αντώνη Σαμαρά στο πηδάλιο της μεγάλης, φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης, από τότε μέχρι σήμερα, έδειξε ότι αυτή η τάση συσπείρωσης και εγρήγορσης προχωρεί.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τη χθεσινή ομιλία-τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, που φαίνεται να αποκήρυξε την ιδεολογία ή το ιδεολόγημα –αν θέλετε- της στρατηγικής του μεσαίου χώρου, πολλά στελέχη κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ή τουλάχιστον της καταλογίζουν    -και ειδικά στον κ. Σαμαρά- ότι στην ουσία αποκηρύσσει την ιδεολογία του κόμματος. Και αυτό είπε και η κα Μπακογιάννη, γιατί τώρα πλέον είναι μια διαγραμμένη βουλευτής –ή μάλλον ανεξάρτητη- και προφανώς, ενδεχομένως, να θέλει να κάνει νέο κόμμα. Αλλά μιλάω γενικότερα για κάποια στελέχη, που καταλογίζουν ότι αποκηρύσσει την ιδεολογία της η Νέα Δημοκρατία. Τι λέτε; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας ήταν και θα παραμείνει ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν ακούστηκε από την 29η Νοεμβρίου και μετά. Όπως ξέρετε είναι ο κεντρικός άξονας της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας από την εποχή που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στα στρογγυλά τραπέζια, σε ένα από αυτά που έγινε και για τα ιδεολογικά ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πάντα, είχε –αν θέλετε- την πολιτική και προσωπική αγωνία να προσδιορίσει το είδος του φιλελευθερισμού, που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας. Στην αρχή, λοιπόν, το προσδιόρισε ως «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός». Στη συνέχεια, στη δεκαετία του ’90, προσδιορίστηκε ακόμη περισσότερο, εξειδικεύτηκε ακόμη περισσότερο, ως «κοινωνικός φιλελευθερισμός». Και αυτό για να δείξει η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη ότι ο αχαλίνωτος φιλελευθερισμός, ο νεοφιλελευθερισμός οδηγεί τις κοινωνίες σε ακρότητες. Παράγει κοινωνική θηριωδία. Και ότι η πίστη στην ανοιχτή κοινωνία, η πίστη στην ελεύθερη οικονομία, η πίστη στη δημιουργικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πρέπει να συνδυάζεται με τον κοινωνικό έλεγχο. Η αυτορύθμιση των Αγορών οδήγησε σε κοινωνική βαρβαρότητα. Αυτά, λοιπόν, τα είδατε και σήμερα δημοσιευμένα. Υπάρχει μεγάλη εφημερίδα σήμερα, που λέει ότι ο Σαμαράς έκανε το εγκώμιο του ‘’Καραμανλισμού’’. Αυτά, λοιπόν, εξακολουθούν να είναι τα κεντρικά ιδεολογήματα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει στο πηδάλιό της ένα πολιτικό, ο οποίος -σε όλα τα βήματα του δημοσίου βίου του- δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τις αξίες αυτές. Ο Αντώνης Σαμαράς, σας θυμίζω ότι, από την εποχή που ήταν στην ΟΝΝΕΔ -γιατί κάποια στιγμή πρέπει να λέμε και το αυτονόητο και να αναδεικνύουμε και το ιστορικά και πολιτικά αυτονόητο- πάντα συμπορεύτηκε μ’ αυτές τις αξίες. Και όταν υπέστη την πολιτική του μοναξιά και όταν επέστρεψε στο πολιτικό στερέωμα, πάντα, παρακολουθούσε αυτές τις αξίες. Τις αξίες μιας ανοιχτής κοινωνίας, όπως έλεγε ο Popper, τις αξίες της ιδιωτικής οικονομίας, που παρακολουθούνται από τον κοινωνικό έλεγχο.

Έχετε πολύ πρόσφατες  τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, πριν την 29η Νοεμβρίου, με τις οποίες εξέθεσε το περιεχόμενο της πολιτικής και ιδεολογικής του σκέψης. Αυτά έλεγε. Αποκήρυσσε το νεοφιλελευθερισμό, τονίζοντας ότι πιστεύει σε έναν φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτά, λοιπόν, κινούνται μέσα στην ιστορική, ιδεολογική κοιτίδα και παράδοση του ‘’Καραμανλισμού’’. Νομίζω ότι είμαι απολύτως σαφής. Και μη πιέζετε με περισσότερα ερωτήματα γιατί είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαι πάρα πολλές 10ετίες και θα σας πάρω πολύτιμο χρόνο. Ήθελα, δε, να σας καλέσω -είναι κρίμα που δεν μπορέσατε να παραστείτε, ήταν δύσκολες οι ώρες, είναι γεγονός ότι ήταν βαρύ το πρόγραμμα, αλλά άξιζε τον κόπο- να είστε παρόντες στο στρογγυλό τραπέζι που ξεκίνησε το Σάββατο, στις 3:00 το μεσημέρι και πήγε μέχρι αργά το απόγευμα για την ιδεολογία του κόμματος. Έγινε παρουσία του Προέδρου του κόμματος, του Αντώνη Σαμαρά, παρουσία βασικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και είναι κρίμα που ο χρόνος, το πρόγραμμα και η μέρα που έγινε δεν σας έδωσαν την ευκαιρία να παραστείτε. Δεσμεύομαι, όμως, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης του ‘’Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής’’, που ετοιμάζουμε στην πορεία, να σας δοθεί η ευκαιρία, να σας σπρώξουμε κι εμείς, ιδιαίτερα να σας κεντρίσουμε πιο πολύ το ενδιαφέρον, ώστε να είστε παρόντες -και γιατί όχι;- να συμμετάσχετε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με όλα αυτά που είπατε πριν λίγο, εγώ θα μείνω μόνο στα σημερινά, σε όσα έχουν να κάνουν με την επικαιρότητα. Με τα όσα είπατε προηγουμένως, είναι σαν για 10 χρόνια η Νέα Δημοκρατία επί ηγεσίας του Κώστα Καραμανλή να εξώκειλε ιδεολογικά.   

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό καταλάβατε; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό κατάλαβα. Και στην ουσία, μάλιστα, είπατε αποδοκιμάσατε μια ολόκληρη 10ετία, τουλάχιστον σε ιδεολογικό επίπεδο. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παλαιολόγο, λυπάμαι αν βγάλατε αυτό το συμπέρασμα. Εγώ σας είπα ότι η όδευση η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά, κινείται μέσα στην παραδοσιακή, ιδεολογική και πολιτική κοίτη του ‘’Καραμανλισμού’’. Αυτό σας είπα. Εσείς πιστεύετε, λοιπόν, ότι την τελευταία 10ετία η Νέα Δημοκρατία ήταν εκτός ‘’Καραμανλισμού’’, με αρχηγό τον Κ. Καραμανλή; Αν το πιστεύετε αυτό… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς το είπατε.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ, κ. Παλαιολόγο. Ξαναδείτε τις δηλώσεις μου. Η Νέα Δημοκρατία, σε θέματα ιδεολογίας… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τις σημερινές και τις χθεσινές. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα και χθες δηλώσεις επ’ αυτού του θέματος; Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να αντιδικούμε…… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ τη συνέντευξη που δώσατε στην…… 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Από πού προκύπτει από τη συνέντευξη που έδωσα κ. Παλαιολόγο; Μπορείτε να μου δείξετε το σημείο; Εν πάση περιπτώσει… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής είχε επενδύσει στην ιδεολογία του μεσαίου χώρου. Δεν ξέρω αν ήταν ιδεολογία ή …….εσείς το αποκηρύσσεται.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναλέω, κ. Παλαιολόγο, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Και για να γίνει απόλυτα κατανοητό αυτό που είπα, θα παρακαλέσω να προσεχθεί. Δεν θα αποδίδετε σε εμάς αυτά που γράφει μερίδα του Τύπου. Δεν αναφέρομαι σε εσάς. Εάν, όμως, μερίδα του Τύπου αναφέρει περί αποκηρύξεως, να τους ρωτήσετε πως το αντιλαμβάνονται και από πού το έβγαλαν. Επαναλαμβάνω -είμαι σαφής και κλείνω εδώ, κ. Παλαιολόγο, είμαι απολύτως σαφής- ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν αποκηρύσσει κανένα. Σας απέδειξα, με συγκεκριμένες αναφορές και με πλήρη τεκμηρίωση, που αφορά προσωπικά και τη δημόσια πορεία του Αντώνη Σαμαρά και όχι μόνο, ότι και η σημερινή Νέα Δημοκρατία –όπως και η Νέα Δημοκρατία, πριν την εκλογή του νέου Αρχηγού- κινούμεθα όλοι στην ιστορική, ιδεολογική και πολιτική κοίτη του Καραμανλισμού. Στα όσα δρομολόγησε και θεμελίωσε, ως ιδεολογική πλατφόρμα, σταθερή, μόνιμη, διαχρονικά, διιστορικά, ο ιδρυτής της παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σας έκανα, δε, αναφορά σε δημοσίευμα άλλης εφημερίδας, που λέει ότι ο Σαμαράς έκανε το εγκώμιο του Καραμανλισμού. Είμαι, λοιπόν, σαφής για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Επειδή βρέθηκαν ένας ή δυο συνάδελφοι και έγραψαν περί αποκήρυξης, διότι έτσι κατάλαβαν, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι η αλήθεια. Είμαι, λοιπόν, σαφής για το που κινείται και θα εξακολουθήσει να κινείται η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά. Είναι η ίδια κοίτη στην οποία η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε και την περασμένη δεκαετία. Είμαι σαφής κ. Παλαιολόγο; Να είστε καλά.