Δηλώσεις του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, για την τρέχουσα επικαιρότητα (10 Ιουνίου 2010)
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ:
Καταρχήν, ένα πολιτικό σχόλιο, για τα αποτελέσματα των μετρήσεων σχετικά με την ανεργία και την απασχόληση, που ανακοινώθηκαν, σήμερα, από τη Στατιστική Αρχή της Ελλάδος.
Όπως ξέρετε, το Μάρτιο του 2010, το ποσοστό ανεργίας είναι 11,6%. Το ποσοστό αυτό, αν το συγκρίνουμε με το ποσοστό της ανεργίας του Μαρτίου του 2009, που ήταν 9,2%, προκύπτει ότι είναι αρκετά αυξημένο.
Βέβαια, το Φεβρουάριο του 2010 –γιατί εδώ τα λέμε όλα και σας έχω υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να σας παραπλανήσω σε οτιδήποτε- το ποσοστό της ανεργίας ήταν 12,1%. Η μικρή αυτή κάμψη, που σημειώνει το ποσοστό της ανεργίας, δεν σημαίνει τίποτα. Είναι μια κάμψη συνήθης, η οποία έχει εποχικό χαρακτήρα και σχετίζεται με τις δραστηριότητες εποχικής φύσεως- σας το λέω και ως πρώην υπουργός Εργασίας- μεταξύ του τέλους του χειμώνα και των αρχών της άνοιξης. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η εκτίναξη της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα.
Θέλουμε, λοιπόν, ως Νέα Δημοκρατία, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η ανεργία, σήμερα, είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Και το πρόβλημα αυτό θα γίνει εφιάλτης, τους επόμενους μήνες, εάν η κυβέρνηση δεν πειστεί από τη διαρκή πίεση που της ασκεί η Νέα Δημοκρατία και δεν πάρει, εδώ και τώρα, τα απαιτούμενα μέτρα, για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, για να περάσει, στη συνέχεια, και σε μέτρα, που είναι απαραίτητα, για να μην χάσει η χώρα μας το «τρένο» της ανάπτυξης.
Έχουμε απευθυνθεί, επανειλημμένως, στον κ. Παπανδρέου και τον έχουμε ρωτήσει: Αυτούς τους μήνες, που ασκεί την εξουσία στη χώρα μας, από τον Οκτώβριο του ’09 μέχρι σήμερα, ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει η κυβέρνησή του για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, για την υπεράσπιση της δουλειάς του Ελληνικού Λαού, για την τόνωση της ανάπτυξης και, βεβαίως, για το χτύπημα της ανεργίας; Η απάντηση είναι: Ελάχιστα, έως καθόλου.
Είναι καιρός, λοιπόν, η κυβέρνηση να αφήσει τη βυζαντινολογία, να αφήσει την πολιτική φλυαρία και την άνευ λόγου και αποτελέσματος κινητικότητα και να πάρει τα μέτρα υπεράσπισης της δουλειάς, του μεροκάματου, του μισθού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του Έλληνα και της Ελληνίδας, εδώ και τώρα. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση, προς αυτή την πλευρά.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, τα επιμέρους στοιχεία για την ανεργία -όπως σας είπα είναι 11,6% για το Μάρτιο του 2010, έναντι 9,2% για το Μάρτιο του ’09- είναι ακόμη πιο ανησυχητικά.
Συγκεκριμένα, έχουμε εκτίναξη της ανεργίας στις γυναίκες και στους νέους. Σε δυο, δηλαδή, κατηγορίες, που είναι εξαιρετικά ευπαθείς στα ζητήματα της ελλείψεως απασχόλησης. Για τις γυναίκες, το Μάρτη του ’09, είχαμε ποσοστό 12,9%, ενώ το Μάρτιο του 2010 ,15,9%.
Αντιστοίχως, για τους νέους ανθρώπους -ομάδα ηλικιών από 15 ως 24 ετών- είχαμε, το Μάρτιο του ’09, ποσοστό 24,5%, ενώ το Μάρτιο του ’10, δηλαδή, το Μάρτιο που μας πέρασε, 29,8%. Δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου του ’10, σχεδόν ένας στους τρεις νέους ανθρώπους, από 15 ως 24 χρονών, έχει πρόβλημα δουλειάς.
Εάν δούμε το χάρτη της ανεργίας στην Ελλάδα, θα διαπιστώσουμε ότι η επιδείνωση των δεικτών της ανεργίας, σε αρκετές περιοχές της χώρας, γίνεται από οδυνηρή έως και δραματική.
Συγκεκριμένα:
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Μάρτιος του ’09, ποσοστό 12,3%. Μάρτιος του ’10, 16,1%. Κεντρική Μακεδονία: Μάρτιος του ’09, 9,2%. Μάρτιος του ’10, 12,2%.
Θεσσαλία: Μάρτιος του ’09, 9,1%. Μάρτιος του ’10, 13,2%.
Ιόνια Νησιά: Μάρτιος του ’09, 18,7%. Μάρτιος του ’10, 23%.
Αττική: Μάρτιος του ’09, 7,8%. Μάρτιος του ’10, 10,5%.
Βόρειο Αιγαίο: Μάρτιος του ’09, 4,9%. Μάρτιος του ΄10, 10,4%.
Νότιο Αιγαίο: Μάρτιος του ’09, 15,2%. Μάρτιος του ’10, 16,7%.
Από ό,τι βλέπετε, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος, ανά γεωγραφικά διαμερίσματα, η εκτίναξη των δεικτών της ανεργίας -όπως σας είπα- έχει περάσει, πλέον, τα όρια της ανησυχίας, κατά πολύ.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ:
Το δεύτερο θέμα, επί του οποίου θέλω να τοποθετηθώ, σήμερα, είναι η κατάσταση σε ορισμένα από τα λιμάνια της χώρας, εξειδικεύοντας στα όσα συμβαίνουν, τα τελευταία 24ωρα, στο λιμάνι της Κορίνθου.
Ως Νέα Δημοκρατία, θεωρούμε ότι, αυτά που συμβαίνουν στο λιμάνι της Κορίνθου και έχουν συμβεί στο παρελθόν -στο εγγύτερο παρελθόν- και σε άλλα λιμάνια της χώρας, όπως στο λιμάνι του Πειραιά, είναι φαινόμενα απαράδεκτα και πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Αντιλαμβανόμαστε ότι ο ναυτεργατικός χώρος έχει αιτήματα, αλλά τα αιτήματα αυτά δεν προβάλλονται και δεν λύνονται έτσι. Δεν λύνονται, δηλαδή, με κινητοποιήσεις και μεθόδους που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας διεθνώς και ταυτόχρονα καταφέρουν καίριο πλήγμα στην κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας.
Τα λιμάνια -πρέπει να το καταλάβουμε όλοι- είναι πνεύμονες οξυγόνου της Ελληνικής Οικονομίας και πρέπει να συμβάλουμε, ώστε αυτοί οι πνεύμονες να λειτουργούν και να παίρνει οξυγόνο η Ελληνική Οικονομία, που το έχει απόλυτη ανάγκη.
Όποιος μπλοκάρει τη λειτουργία των λιμανιών στην Ελλάδα, μειώνει το οξυγόνο που παίρνουν οι πνεύμονες της Ελληνικής Οικονομίας. Κάνουμε, λοιπόν, ως Νέα Δημοκρατία, έκκληση στην Πανελληνία Ναυτική Ομοσπονδία και σε όλους όσους έχουν την πρωτοβουλία, για τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις αυτές. Στη Δημοκρατία μας υπάρχουν άλλοι τρόποι, καθ΄ όλα δημοκρατικοί, καθ΄ όλα νόμιμοι, με τους οποίους μπορεί μια συνδικαλιστική οργάνωση ή μπορούν οι εργαζόμενοι να προβάλλουν σωστά τα αιτήματά τους.
Έχουμε τονίσει ότι δεν είμαστε εναντίον των κινητοποιήσεων, εναντίον των διαδηλώσεων, εναντίον των εκδηλώσεων εκείνων, με τις οποίες οι εργαζόμενοι προβάλλουν τα δικά τους αιτήματα και τις δικές τους διαμαρτυρίες.
Αλλά τονίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι περνάμε, ίσως, το κρισιμότερο καλοκαίρι από πλευράς οικονομικών εξελίξεων στην ιστορία της χώρας, τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της Οικονομίας, στην κλίμακα της καθημερινότητας. Τα φαινόμενα, λοιπόν, αυτά -τύπου λιμανιού Κορίνθου- πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να αναλάβουν, όλοι οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:
Αύριο, στις 12:30, θα συνεδριάσει το Διαγραμματειακό Συντονιστικό Όργανο της Νέας Δημοκρατίας, υπό την Προεδρεία του Προέδρου του Κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά. Είναι μια από τις συνήθεις συνεδριάσεις, που γίνονται από περίοδο σε περίοδο. Είναι τακτικές συνεδριάσεις, συνεργασίας των Γραμματέων του Κόμματος με την ηγεσία του Κόμματος. Για τις συναντήσεις του Προέδρου, αύριο, έχετε ενημερωθεί. Είναι με τη ΓΕΣΕΒΕ και στη συνέχεια με την ΕΣΕΕ.
Όπως ξέρετε, η ΓΕΣΕΒΕ εκπροσωπεί τη μικρομεσαία εργοδοσία, σε επίπεδο μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ η ΕΣΕΕ εκπροσωπεί το εμπόριο.
Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου επαφών με τις Παραγωγικές Τάξεις, που έχει δρομολογήσει, ήδη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη λήξη του οποίου θα έχουμε, από τον ίδιο τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Σαμαρά, την ανακοίνωση της πλατφόρμας πρότασης της Νέας Δημοκρατίας -μιας συνολικής πρότασης- για να μπορέσει η Ελληνική Οικονομία να σταθεί όρθια και για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα.
Γιατί -όπως σας είπα και χθες- το μελανότερο σημείο των αριθμών που έχουμε μπροστά μας και των αποτελεσμάτων, που βλέπουμε σε επίπεδο στατιστικής στην Ελλάδα, είναι ότι βαθαίνει η ύφεση. Η χώρα κινδυνεύει από την περαιτέρω καταβύθισή της σε συνθήκες ύφεσης. Και γιατί από μια τέτοια κατάσταση, από μια μόνιμη και διαρκή ύφεση θα προκύψει ο περίφημος φαύλος κύκλος, από τον οποίο δεν θα μπορεί να ξεφύγει καμία χώρα, εύκολα.
Λοιπόν: Στόχος είναι να αποφύγουμε το φαύλο κύκλο. Και ξέρετε τα όσα έχει εξηγήσει ο Αντώνης Σαμαράς, με τη διαδικασία του παρονομαστή και του αριθμητή, στο περίφημο κλάσμα του ελλείμματος. Πρέπει να αποφύγουμε, με κάθε τρόπο, την καταβύθιση της χώρας σε μόνιμη και διαρκή ύφεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή τα όσα αναφέρατε για το λιμάνι της Κορίνθου. Επειδή ακούω τις δικές σας εκκλήσεις, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο παρελθόν, όποτε ανέκυψε αντίστοιχο ζήτημα, ακούω και τις εκκλήσεις της κυβέρνησης, αλλά υπογράμμισα αυτό που είπατε, «να αναλάβουνε οι όποιοι υπεύθυνοι, οι αρμόδιοι, τις ευθύνες τους». Θέλετε να μου το διευκρινίσετε αυτό; Μήπως είναι η ώρα να ληφθούν και κάποιου άλλου είδους μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των λιμένων;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, κύριε Τερζή, ως Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σήμερα, θέλουμε να μείνουμε στο πεδίο των δηλώσεων της καταδίκης αυτών των φαινομένων και των εκκλήσεων προς όλες τις πλευρές, να απελευθερωθεί η λειτουργία των λιμανιών της χώρας. Γιατί –όπως σας είπαμε- τα λιμάνια είναι πνεύμονες. Οξυγονώνεται από εκεί η οικονομία της χώρας και δεν μπορεί, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ασφυξίας στην οικονομική δραστηριότητα, να δεχόμαστε να δίνουμε λιγότερο οξυγόνο, όλο και λιγότερο, στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα.
Εμείς θα μείνουμε σε αυτό, σήμερα. Τονίζοντας, όμως, ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς. Τονίζοντας και αυτό. Θα μείνουμε σε αυτό και, αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε. Νομίζω είμαι σαφής. Και σας επισημαίνω ότι έχουμε ένα διαρκές ενδιαφέρον για την κατάσταση αυτή και –όπως γνωρίζετε- δεν περιμένουμε να ερωτηθούμε για να κάνουμε δηλώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαράς, από το βουλευτή του κόμματος κ. Καμμένο, σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους ζήτησε να κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, μετά την αποκάλυψη ότι το 2006 είχε δειπνήσει στο σπίτι του κ. Μ. Χριστοφοράκου;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω πει, κ. Παλαιολόγο, ότι δεν θα υπεισέλθω, από αυτό το βήμα της Ρηγίλλης, ως Εκπρόσωπος του Κόμματος, σε οτιδήποτε αφορά το εσωτερικό μέρος των συνεδριάσεων των Εξεταστικών Επιτροπών, σε οποιοδήποτε θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη, δηλαδή, και αν -αύριο, μεθαύριο- το πεδίο μετατοπιστεί προς το πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, δεν θα σας αφορά ως Νέα Δημοκρατία;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει, κ. Παλαιολόγο, γι΄ αυτά. Έχω απαντήσει και τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι δεν σας αφορά.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Μην κάνουμε υποθετικές ερωτήσεις. Σας έχω πει ότι το θέμα της παρέμβασης των κομμάτων, του όποιου κόμματος, στο εσωτερικό των διαδικασιών των Εξεταστικών Επιτροπών, έχει ξεκαθαρίσει και έχει λυθεί. Τα κόμματα δεν παρεμβαίνουν. Οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν την αυτονομία τους, αποτελούνται από βουλευτές -όλων των κομμάτων- που έχουν δώσει όρκο και προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο θέμα. Το θέμα της υπόθεσης του σκανδάλου του Βατοπεδίου, για το οποίο, σύμφωνα με διαρροές της Νέας Δημοκρατίας -δεν ξέρω, αν τις επιβεβαιώνετε ή τις διαψεύδετε, αυτό θα φανεί από την πορεία των πραγμάτων, και δεν εννοώ αν τις επιβεβαιώσετε, σήμερα, ρητορικά, αλλά θα φανεί από το αποτέλεσμα- ο κ. Σαμαράς προτίθεται να αφήσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν κατά συνείδηση, για το θέμα του σκανδάλου του Βατοπεδίου. Αυτό, πως είναι δυνατόν να είναι σύμφωνο με την πρόθεση του κ. Σαμαρά, για κάθαρση εντός της Νέας Δημοκρατίας;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παλαιολόγο, όταν έχω να σας πω κάτι επ΄ αυτού, θα σας απαντήσω. Αλλά περιμένετε να προχωρήσει η διαδικασία, να έρθει στη Βουλή.
Όπως ξέρετε, υπάρχει μια διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και από τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου. Περιμένετε, λοιπόν, να πάρουν τη σχετική πρωτοβουλία, όταν την πάρουν οι συνάδελφοι - προφανώς, οι συνάδελφοι αυτοί θα είναι από τη συμπολίτευση, θα είναι από το ΠΑΣΟΚ- να κινηθεί η σχετική διαδικασία και τότε η Νέα Δημοκρατία, μέσα στη Βουλή, κατά τον πλέον σαφή τρόπο, θα εκφράσει και θα διατυπώσει υπεύθυνα τη θέση της.
Μην προεξοφλούμε οτιδήποτε, γιατί θα είναι λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αλλά επειδή -με συγχωρείτε- η γραμμή της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα αυτό…
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω κάνει εγώ καμία δήλωση για τέτοια γραμμή; Σας έχω κάνει εγώ τέτοια δήλωση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Δένδιας, ως Εκπρόσωπος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που μετέχουν στην Επιτροπή, για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα, όταν είχε κάνει ενημέρωση, αν είναι τελικά σκάνδαλο ή όχι. Ένα το κρατούμενο. Και δεύτερον, ως Νέα Δημοκρατία, δεν έχει δει ακόμη σκάνδαλο στο θέμα του Βατοπεδίου. Αυτή η άποψη του κ. Δένδια, είναι άποψη σύμφωνη με τη Νέα Δημοκρατία, την κεντρική γραμμή;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό. Μην τα βάζετε όλα στο ίδιο σακί. Ο κ. Δένδιας, μαζί με τους συναδέλφους που μετέχουν στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή, δώσανε μια συνέντευξη, για να εξηγήσουν τη δικαιολογητική βάση του πορίσματος της εκθέσεως, που εκπόνησαν στο πλαίσιο του πορίσματος, οι βουλευτές μας που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή. Λοιπόν, ο κ. Δένδιας τα είπε όλα, μαζί με τους συναδέλφους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν απάντησε. Μπορείτε να δείτε και τα πρακτικά.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παλαιολόγο, ξαναλέω: Ο κ. Δένδιας τα είπε όλα. Και όλα τα σχετικά σας ερωτήματα τα παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Δένδια και των αρμοδίων συναδέλφων. Σας είπα και χθες. Και θα παρακαλέσω, μην κουράζεστε, εγώ δεν κουράζομαι, να κάνετε διαρκή ερωτήματα. Όποιο ερώτημα έχετε να υποβάλετε για το περιεχόμενο των διαδικασιών των Εξεταστικών Επιτροπών, θα το υποβάλλετε στους συναδέλφους.
Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα κόμματα δεν πρέπει να παρεμβαίνουν και το τηρούμε. Δεν θα παρεμβαίνουν τα κόμματα, είτε είναι η Νέα Δημοκρατία, είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο ΛΑ.Ο.Σ., είτε το ΚΚΕ και να λένε ότι, εγώ από τη Ρηγίλλης ή από τον Περισσό ή από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, θα χαρακτηρίζω α΄ ή β΄ μια υπόθεση; Το αν μια υπόθεση έχει επιλήψιμες συμπεριφορές, αυτό κρίνεται από την σε βάθος έρευνα, την οποία προχωρούν οι Εξεταστικές Επιτροπές και από τα αποτελέσματα, τα οποία βγάζουν οι βουλευτές, που είναι μέσα στη συνεδρίαση. Εμείς απέξω, ούτε θέλαμε, ούτε θέλουμε να κατευθύνουμε την έρευνα αυτή. Απλώς, αυτό που έχουμε πει και το επαναλαμβάνω με την αφορμή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει σκάνδαλο για τη Νέα Δημοκρατία στο θέμα του Βατοπεδίου;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παλαιολόγο, το αν υπάρχει σκάνδαλο ή όχι, θα φανεί και φαίνεται από το πόρισμα. Και όταν έρθει η ώρα, η Νέα Δημοκρατία θα πει αυτά τα οποία βγάλανε, ως συμπέρασμα, οι βουλευτές της που έλαβαν μέρος στην έρευνα, έχοντας δώσει και το δικό τους όρκο.
Ξαναλέω: Μην περιμένετε από τα κόμματα -τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία θα το τηρήσει αυτό απαρέγκλιτα- να παρεμβαίνουν και να προδικάζουν το ένα ή το άλλο. Απλώς, θα κρατήσετε το γενικό πλαίσιο πολιτικής, που αφορά –σας το είπα και χθες- την ξεκάθαρη πολιτική βούληση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Για οποιαδήποτε καταγγελία, για οποιαδήποτε σκιά, για οποιαδήποτε κουβέντα, που αφορά πιθανόν επιλήψιμη συμπεριφορά ή επιλήψιμο χειρισμό, ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει «να ξετιναχθούν όλες οι υποθέσεις. Να μην υπάρξει η παραμικρή σκοτεινή γωνία. Να έρθουν όλα στο φως. Να μάθει ο Ελληνικός Λαός τι έγινε, αν έγινε και από ποιον έγινε, οπουδήποτε και αν ανήκει αυτός». Αυτά τα έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς. Και αυτό είναι το γενικό πλαίσιο, με το οποίο οι βουλευτές μας κινούνται, προσφέροντας σημαντικό έργο στην έρευνα των επίμαχων υποθέσεων.
Από κει και πέρα, εγώ δεν θα βγω να χαρακτηρίσω ή να προδικάσω. Οποιοδήποτε ερώτημα να το απευθύνετε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που μετέχουν στην έρευνα και στις Επιτροπές αυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις κ. Εκπρόσωπε. Η πρώτη είναι ότι έχει ακουστεί από στελέχη κομμάτων και όχι απαραίτητα μέλη Εξεταστικών Επιτροπών, αλλά στελέχη κομμάτων, κυρίως, της Αντιπολίτευσης, ότι τα «δυο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά έχουν κάνει ένα deal, μια συμφωνία για το ποια παλαιά στελέχη τους ή εμπλεκόμενα σε υποθέσεις στελέχη τους, θα δώσουν βορά προς το λαό». Είναι σε εισαγωγικά, από τοποθετήσεις που έχουν ακουστεί. Τι έχετε να πείτε γι΄ αυτό;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αυτά τα περί συμφωνιών είναι πράγματα απαράδεκτα και, κατά συνέπεια, κ. Μποτσαράκο, δεν επιδέχονται ούτε καν απάντησης. Είναι και ανύπαρκτα και απαράδεκτα. Και θα παρακαλούσα να μην επανερχόμαστε σε τέτοιου είδους παραπληροφόρηση -όχι από σας, μιλάω για αυτούς που τα διοχετεύουν- γιατί είναι μία παραπληροφόρηση ντροπής. Παραπληροφόρηση ντροπής.
Όπως είπα, τη Νέα Δημοκρατία -το είχε ξεκαθαρίσει ο Α. Σαμαράς- την ενδιαφέρει η αλήθεια. Δεν αντέχει το πολιτικό σύστημα οποιαδήποτε συσκότιση ή οποιοδήποτε άλλο θάμπωμα. Οι συμπολίτες μας πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Αν έγινε κάτι επιλήψιμο, πότε έγινε, από ποιον έγινε. Και όποιος έχει κάνει το παραμικρό που είναι αρνητικό, που είναι παράνομο, να βγει μπροστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το δεύτερο. Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας, για το μέτρο που προωθείται, κυρίως σε σχέση με τη μείωση της αποζημίωσης από 20-40%, την αύξηση των δόσεων, για την καταβολή της έως 6 δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή; Σε μία περίοδο που αυξάνεται η ανεργία και ενώ παράλληλα μειώνεται ο κατώτατος μισθός για τους νεοεισερχόμενους. Δηλαδή, θα έχουμε στρατιές ανέργων σε ηλικία που δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά, λίγο πριν τη σύνταξη.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή πριν σας μίλησα αναλυτικά για την ανεργία, θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι τα όποια μέτρα ευελιξίας στην αγορά εργασίας, τα οποία σε καιρούς κρίσεως είναι απαραίτητα, δεν μπορούν να εκθέτουν, στο επίπεδο της εργασιακής ασφάλειας, τον εργαζόμενο. Αποτελεί κατεύθυνση πολιτικής και από την Ε.Ε. η περίφημη έννοια της flexicurity, δηλαδή, περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, αλλά με εξασφάλιση των δικαιωμάτων του εργαζομένου. Και μιλάω για τα βασικά εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα.
Σε καμία περίπτωση η ευελιξία στην αγορά εργασίας, που είναι απαραίτητη, δεν μπορεί να γίνεται με μέτρα εναντίον του εργαζομένου, που τον αφήνουν έκθετο και έρμαιο στους ανέμους, που -στις περιόδους που διανύουμε- είναι ισχυροί και απειλούν να συμπαρασύρουν τα πάντα και τους πάντες.
Ως Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, λέμε «ναι» και θα δείτε και μέτρα τα οποία θα λάβουν τη μορφή προτάσεως τις επόμενες εβδομάδες. Λέμε «ναι» σε περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, αλλά με ταυτόχρονη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Προσπαθεί να μας οδηγήσει σε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, χωρίς, όμως, να εξασφαλίζει τα δικαιώματα του εργαζόμενου, τον οποίο -όπως σας είπα- κινδυνεύουν να συμπαρασύρουν οι άνεμοι της εποχής που είναι άνεμοι κρίσεως, οι οποίοι απειλούν να σαρώσουν τα πάντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε λίγο να γυρίσω στο θέμα του Βατοπεδίου και να σας ρωτήσω το εξής…
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχουμε εξαντλήσει. Είναι πολιτικό το θέμα; Θα απαντήσω σε θέματα που αφορούν….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι θέμα πορίσματος.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε πορίσματος, ούτε εργασιών. Δεν θα παρέμβουμε στο θέμα των Επιτροπών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Το κατάλαβα αυτό. Λέω απλώς η εικόνα που δίνουν οι βουλευτές σας στην Εξεταστική για το Βατοπέδι μέσα σε αυτό το πόρισμα για τα στελέχη της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή, επί της ουσίας αντανακλά. Ποιες είναι οι προθέσεις του κ. Σαμαρά για το τι θα κάνει στο μέλλον με τα συγκεκριμένα στελέχη;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Μπαλή, βάζετε ένα ερώτημα το οποίο εισάγει μία συνάρτηση πολιτικού χαρακτήρα την οποία εγώ προσωπικά δεν μπορώ να την παρακολουθήσω. Μπερδεύετε, δηλαδή, ένα γενικό πλαίσιο πολιτικής και αξιολόγησης στελεχών, με θέματα διερεύνησης ποινικών ευθυνών. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάνατε αυτή τη συνάρτηση, αυτό το συνδυασμό. Και σας είπα: Σε ό,τι αφορά τα θέματα που αφορούν το έργο των Εξεταστικών, δεν πρόκειται να υπεισέλθω και δεν πρόκειται να απαντήσω. Σε ό,τι αφορά τα θέματα αξιολόγησης στελεχών, γνωρίζετε –το είπα και χθες- ότι με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχει συγκροτηθεί μία ευέλικτη και με ουσιαστικό χαρακτήρα Επιτροπή Αξιολόγησης Στελεχών, η οποία θα αξιολογήσει τους πάντες και τα πάντα. Αυτό σε επίπεδο πολιτικής. Μην μπερδεύουμε, λοιπόν, αυτό το θέμα της πολιτικής αξιολόγησης, μην το μπερδεύουμε με τα θέματα διερεύνησης ποινικών ευθυνών. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επ’ αυτού: Επειδή υπάρχουν διακηρύξεις επανειλημμένες του Προέδρου για την αυτοκάθαρση του κόμματος και τα βαρίδια. Είναι δική του έκφραση, όχι δική μου. Υπάρχει, επίσης, μία δημόσια τηλεοπτική του δήλωση, όπου αποδοκιμάστηκαν τηλεοπτικώς τρία πρώην στελέχη, –ένας εξακολουθεί να είναι στέλεχος, απ’ ό,τι ξέρω της Ν.Δ.- θέλω να ρωτήσω αν η κάθαρση, η αυτοκάθαρση του κόμματος που εσείς την εισαγάγατε ως θέμα προς συζήτηση -όχι εγώ- έχει ολοκληρωθεί με αυτή την τηλεοπτική αποδοκιμασία των τριών στελεχών των κυβερνήσεων Καραμανλή ή έπεται και συνέχεια. Αυτό φαντάζομαι ότι είναι και το αυθεντικό νόημα της ερώτησης….
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τερζή, αυτά που έχει να πει, τα έχει πει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Έχει θέσει το γενικό πλαίσιο πολιτικής πάνω στα θέματα αυτά. Όταν έχει να προσθέσει κάτι ο ίδιος, θα βγει και θα το πει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ο κ. Πεταλωτής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Flash, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει η κυβέρνηση να θέσει θέμα Εξεταστικής Επιτροπής και για το θέμα της οικονομίας. Να ζητήσει, δηλαδή, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα θέματα της Οικονομίας.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει πει η κυβέρνηση αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το έχει πει η κυβέρνηση, αλλά το επανέφερε σήμερα ο κ. Πεταλωτής μαζί με κάποιες άλλες Εξεταστικές Επιτροπές. Εσείς έχετε ενημερωθεί για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού του κ. Καραμανλή για το εάν και πότε πρόκειται να μιλήσει και να τοποθετηθεί δημόσια για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε στα 5,5 χρόνια που κυβερνούσε;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παλαιολόγο, δεν έχω να σας πω κάτι επ’ αυτού. Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, θα περιμένουμε να εκδηλωθούν οι πρωτοβουλίες αυτές και κυρίως θα περιμένουμε η κυβέρνηση να διατυπώσει -αυτό που λέμε στα νομικά- την αιτιώδη συνάφεια. Να μας πει τους λόγους, να μας πει τη δικαιολογητική βάση. Να πει, αλλά και να την εξηγήσει. Και να είστε βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία, σε κάθε περίπτωση, θα τοποθετείται η ίδια, με αίσθηση υπευθυνότητας. Και, βεβαίως, με αίσθηση και της κρισιμότητας των περιστάσεων. Και, όπως έχει πει επανειλημμένως ο Αντώνης Σαμαράς, αυτό που επιβάλλει η κρισιμότητα των περιστάσεων είναι να βελτιώσουμε την εικόνα που έχει η χώρα στο εξωτερικό.
Είπα, χθες, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος, εκτός των άλλων, και εκτός των πολλών άλλων λαθών που έχει διαπράξει στους μήνες που κυβερνάει. Δεν έχει πράξει αυτά που έπρεπε να πράξει και την καλούμε να το κάνει, έστω και τώρα, για να βελτιωθεί η δημόσια εικόνα της χώρας διεθνώς. Είναι μια εικόνα που αδικεί κατάφωρα την Ελλάδα. Και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας και ο Ελληνικός Λαός για να σταθούμε όρθιοι απέναντι στην καταιγίδα της οικονομικής κρίσης και για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να οδηγηθούμε σε μια πορεία ανάταξης, ανάκαμψης και ανασυγκρότησης. Έχουμε πει, λοιπόν, -γνωρίζοντας και από το παρελθόν αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική για την Οικονομία- ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτε η Νέα Δημοκρατία, αλλά καλό είναι να σκεφτεί ο κ. Παπανδρέου που τον οδηγεί η δικομανία που τον έχει καταλάβει, αλλά, βεβαίως, και το σύνδρομο εισαγγελέως της δημόσιας ζωής, από το οποίο έχει καταληφθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Διότι, όταν η εικόνα της χώρας είναι αυτή διεθνώς -και το γνωρίζουμε όλοι- και η χώρα πληρώνει βαρύ αντίτιμο για αυτή τη διεθνή της εικόνα, αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι τα σχόλια στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα άλλα ευρωπαϊκά όργανα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής. Η χώρα έχει ανάγκη από εθνική ομοψυχία. Η χώρα έχει ανάγκη από μία διαφορετική εικόνα. Από συναίνεση έχει ανάγκη η χώρα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από την κρίση. Πολιτικές κομματικής μισαλλοδοξίας και πολιτικές κομματικών αντεκδικήσεων δεν οδηγούν πουθενά. Σας τα λέω όλα αυτά -είναι γνωστή η θέση μας- επαναλαμβάνοντας τη θέση που έχουμε πει και στο παρελθόν και τονίζοντας ότι, αν, παρά ταύτα, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να κρύψει τίποτα. Και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Να έρθουν όλα στο φως. Για όλους τους χειρισμούς.
Για αυτό, σας θυμίζω, κύριε Παλαιολόγο -και με την ευκαιρία το θυμίζω σε όλους τους συναδέλφους που είναι εδώ παρόντες- ότι η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπώσει δημόσια μια δική της πρόταση, που είναι η ουσιαστικότερη πρόταση για την πραγματική διερεύνηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Για να μάθει πραγματικά ο Ελληνικός Λαός τι έγινε και αν έγιναν μαγειρέματα και πότε έγιναν μαγειρέματα στα δημόσια οικονομικά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:………………….για τον κ. Καραμανλή, Αυτό σας ρώτησα.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παλαιολόγο, να συμφωνήσουμε κάτι διαδικαστικό; Θα παρακαλέσω, για λόγους τηλεοπτικής αλλά και δημοσιογραφικής οικονομίας, μην με διακόπτετε. Όταν τελειώσω είμαι στη διάθεσή σας. Λέω, λοιπόν, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει -και το κάνει και σήμερα- ότι, επειδή ακριβώς δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, θέλει να ξεκαθαριστούν τα πάντα και να έλθουν όλα στο φως σε σχέση με τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Αλλά όχι a la carte. Όχι με τον επιλεκτικό τρόπο που φαίνεται να επιλέγει, μέχρι τώρα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να προωθήσει δικές της μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία –και το επαναλαμβάνω σήμερα- έχει ξεκαθαρίσει: Να κάνουμε έρευνα, να τα δούμε όλα, να τα διερευνήσουμε όλα. Πότε διογκώθηκε το χρέος, πότε διογκώθηκε το έλλειμμα, τι ακριβώς έγινε, αν έγιναν εσφαλμένες κινήσεις και από ποιους. Να ψάξουμε αν έγινε μαγείρεμα των δημοσίων οικονομικών και των μεγεθών που σχετίζονται με αυτά. Από ποιους έγινε και σε ποια περίοδο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει επιλεκτικά. Γι’ αυτό ζητήσαμε να γίνει σε βάθος 20ετίας. Είπαμε «έρευνα ναι», 100 φορές «ναι». Από το ’81 μέχρι και τις μέρες που διανύουμε. Και, βεβαίως, βάζουμε μέσα και το διάστημα των τελευταίων μηνών, που ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Από τον Οκτώβρη του ’09 μέχρι σήμερα.
Όλα στο φως, λοιπόν, για να μάθει ο Ελληνικός Λαός τι έγινε αυτή την 20ετία. Ποιος έκανε λάθος και ποιος δεν έκανε. Μιλάμε για 20 χρόνια, από το ΄80 μέχρι το 2000 και για 10 χρόνια από το 2000 μέχρι και το 2010. Όλες οι περίοδοι στο φως. Από το πόσο παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία το ’81 στο ΠΑΣΟΚ, τι δημόσιο χρέος και τι ελλείμματα, τι προϋπολογισμούς, μέχρι που οδήγησε τα δημόσια οικονομικά της χώρας το ΠΑΣΟΚ την 20ετία που διακυβέρνησε με ένα μικρό διάλειμμα, μέχρι βέβαια και την εμπειρία των τελευταίων μηνών; Από το 1981 μέχρι 2010.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την αγωνία …..Εμένα η δική μου η απορία συνίσταται στο εξής: Η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σαμαράς, δεν έχει το ενδιαφέρον και την αγωνία για την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, του προκατόχου του και πρώην πρωθυπουργού για τα θέματα της οικονομίας; Δηλαδή, την αγωνία και το ενδιαφέρον για να μάθει τι πιστεύει ακριβώς ο πρώην Πρωθυπουργός;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παλαιολόγο, επειδή είστε από τους πλέον συνεπείς όταν συναντώμεθα εδώ, θα σας θυμίσω μία δήλωση που έκανα πριν από λίγες μέρες. Είπα ότι είμαι βέβαιος πως ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει, θα επιλέξει αυτός το πότε θα μιλήσει. Και, βεβαίως, θα αποκαταστήσει την αλήθεια σε ό,τι αφορά την 5ετή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία –αλήθεια- κακοποιείται βάναυσα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καλύψει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου για τα όσα δεν έγιναν τους τελευταίους μήνες, από τον Οκτώβριο του ’09, μέχρι σήμερα και μετέτρεψαν το πρόβλημα χρέους και ελλείμματος που είχε η χώρα σε μία οξύτατη κρίση δανεισμού, η οποία από υπαιτιότητα του σημερινού πρωθυπουργού οδήγησε τη χώρα στην 3μερή επιτήρηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεννήθηκε η ερώτηση που θα σας υποβάλω από την απάντηση που δώσατε στο ερώτημα του συναδέλφου, του κ. Παλαιολόγου και αντελήφθην μίαν αντίφαση, εκτός αν αντελήφθην λάθος. Θα ήθελα μία διευκρίνιση επ’ αυτού. Λέτε στην απάντησή σας μόλις προ ολίγων λεπτών ότι η Νέα Δημοκρατία ανησυχεί για την εικόνα της οποία θα διαμορφώσει μια ενδεχόμενη Επιτροπή Εξεταστική για την Οικονομία……
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είπα μόνο τώρα. Το έχω πει τώρα, το έχω πει και στο παρελθόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:…..διότι και οι Βρυξέλλες θα λένε τι είναι αυτό και αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο κακό κάνει στην εικόνα της Ελλάδος.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «θα μας κρεμάσουν στα μανταλάκια των Βρυξελλών» ως χώρα, ως Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη συνέχεια, όμως, της απαντήσεώς σας μιλάτε για συμφωνία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας να υπάρξει έρευνα για τα πάντα, για όλους τους χρόνους, για όλους τους Υπουργούς, για όλα τα μαγειρέματα, για όλες τις ρυθμίσεις, για όλο το φάσμα της οικονομίας. Αυτό δεν θα συμβάλλει στην αρνητική εικόνα της Ελλάδος, εφόσον συμφωνεί και η Νέα Δημοκρατία με την κυβέρνηση; Εν πάση περιπτώσει, εάν συμφωνείτε ότι πρέπει να γίνει έρευνα σε όλα και για όλα, δεν αντιλαμβάνομαι από την άλλη γιατί φοβάται κάποιος το πόσο θα εκτεθεί η χώρα. Ή θα εκτεθεί η χώρα, οπότε δεν γίνεται έρευνα ή αν δεν μας πειράζει αυτό, ας γίνει έρευνα.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κε Παρρά, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Γιατί, εν πάση περιπτώσει, απορώ γιατί από την απάντησή μου αφήσατε κάτι απέξω το οποίο ήταν το ουσιώδες, εκτός των άλλων. Σας είπα -και γνωρίζετε και εσείς- ότι τη σχετική πρωτοβουλία για Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, για τα δημοσιονομικά μεγέθη, την έχει το ΠΑΣΟΚ. Δεν την έχει η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, θεωρεί ότι δεν ενδείκνυται μία τέτοια Εξεταστική Επιτροπή τώρα. Και δεν το λέω τώρα. Το έχουμε πει επανειλημμένως. Και όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «θα κρεμάνε την Ελλάδα καθημερινά στα μανταλάκια στις Βρυξέλλες». Και η χώρα θα εκτίθεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ξεκαθαρίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, δεν έχει να κρύψει τίποτα. Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση επιμένει, τότε να πάμε σε έρευνα. Αλλά η έρευνα –και δεν το λέω τώρα, το έχω πει πάρα πολλές φορές και το επαναλαμβάνω σήμερα- δεν μπορεί να είναι a la carte. Η έρευνα δεν μπορεί να είναι ευθυγραμμισμένη και σχεδιασμένη, σύμφωνα με τα προκατασκευασμένα κατηγορητήρια, που έχει φτιάξει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Διότι, εδώ, προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να κάνει έρευνα, όταν λέει να ερευνήσουμε από το 2004 και μετά.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να στήσει στον τοίχο τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό ενδιαφέρει μόνο τον κ. Παπανδρέου. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
Τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά τον απασχολεί, πριν από όλα, το συμφέρον της χώρας. Γι΄ αυτό και σας επαναλαμβάνω -για να βάλουμε τα πράγματα, ακόμη μια φορά, σε τάξη -ότι η Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, τώρα, δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Θα υπάρξει κίνδυνος να «κρεμαστεί η χώρα στα μανταλάκια των Βρυξελλών». Πώς να το πούμε πιο έντονα; Από κει και πέρα, όμως, αν το ΠΑΣΟΚ επιμείνει, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αφού το ΠΑΣΟΚ δεν σταθμίζει το γεγονός αυτό και δεν το συνδέει με το συμφέρον της χώρας, που είναι να μην εκτίθεται η χώρα, η Νέα Δημοκρατία λέει «ναι». Επαναλαμβάνει τη θέση που έχει διατυπώσει ο Αντώνης Σαμαράς στο παρελθόν. Αλλά θα πάμε σε βάθος την έρευνα, να δούμε πότε τροφοδοτήθηκε και πότε υπερδιογκώθηκε το χρέος. Ποιες κυβερνήσεις εκτίναξαν το χρέος στα ύψη. Ποιες κυβερνήσεις έκαναν τα περίφημα swaps και με ποιους;
Λοιπόν, έρευνα «ναι», από το ’81 μέχρι και το μήνα που διανύουμε. Για να έρθουν όλα στο φως. Αλλά θα παρακαλέσω να λάβετε υπόψη την πλήρη άποψη της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή μέχρι το τέλος, όπως έχω την τιμή να σας την εκθέτω ενώπιόν σας. Την πλήρη άποψη. Να μην παίρνουμε ένα κομμάτι και ρωτάμε γι΄ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι σημερινή κυβέρνηση κακοποιεί βάναυσα το έργο, τα πεντέμισι χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι κακοποιείται βάναυσα η αλήθεια από τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να καλύψει τις δικές του ευθύνες, που ήταν εξαιρετικά κρίσιμες, το τελευταίο πολύ κρίσιμο διάστημα. Και μιλάω για το διάστημα των μηνών Οκτώβριος ’09 μέχρι σήμερα, όπου παρέλαβε πρόβλημα χρέους και ελλείμματος και το μετέτρεψε σε οξύτατη κρίση δανεισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την άποψη της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας για το σύνολο αυτού του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης στην Οικονομία, για το ισοζύγιο. Θεωρείτε, τελικά, ότι υπήρξε θετικό ή αρνητικό για τη χώρα;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι έχει καλύψει το θέμα, σε πάρα πολλές ομιλίες του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Σας παραπέμπω στις ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά, που δίνουν σαφέστατη απάντηση στο ερώτημά σας, σαφέστατη και πολύ αναλυτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, ο κ. Π. Ψωμιάδης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μετά από μια ώρα η Νέα Δημοκρατία, μέσω υμών, δήλωσε τη στήριξή της στο πρόσωπό του. Ο κ. Ν. Κακλαμάνης έχει δηλώσει, εδώ και δυο μήνες, την υποψηφιότητά του και ακόμα δεν έχει λάβει κάποια στήριξη. Να υποθέσουμε ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες άλλες σκέψεις για το Δήμο της Αθήνας; Και το δεύτερο σκέλος είναι, πότε να αναμένουμε τα επόμενα χρίσματα για τις Περιφέρειες και τους Δήμους;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα-ένα. Καταρχήν, μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Τα πράγματα γίνονται στον καιρό τους και γίνονται όπως ακριβώς αποφασίζει η ηγεσία του κόμματος. Άρα, μην βγάζετε από το χρόνο της όποιας ανακοίνωσης, αυθαίρετα συμπεράσματα. Θα περιμένετε. Η μάχη των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση είναι μπροστά μας. Και οι επόμενες εβδομάδες, νομίζω ότι από πλευράς ειδήσεων αυτού του είδους, θα σας είναι πάρα πολύ χρήσιμες, γιατί θα έχουν περιεχόμενο, από αυτή την άποψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο σε αυτό που έθεσε ο συνάδελφος, πριν από λίγο. Γιατί δόθηκε το χρίσμα ή η στήριξη στον Π. Ψωμιάδη και όχι στον Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος, ήδη, έχει ανακοινώσει;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξηγώ κ. συνάδελφε. Μην επανερχόμαστε. Νομίζω ότι πάμε σε στρεψοδικία. Πάμε σε δημοσιογραφική στρεψοδικία. Σας εξηγώ ότι είναι μπροστά μας οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες από τέτοιες ειδήσεις, που αφορούν και το χώρο της Αυτοδιοίκησης και τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες ή την πρόθεση υποψηφιότητας, όπως εκδηλώνεται από τη μια ή την άλλη πλευρά, από διαφόρους συναδέλφους. Νομίζω ότι είμαι σαφής.