Δηλώσεις του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, για την Οικονομία και για την τρέχουσα επικαιρότητα (23 Ιουνίου 2010)
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
Για την τακτική της κυβέρνησης να αποφεύγει το Κοινοβούλιο:
Μία δήλωση από την πλευρά μας, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για την απαράδεκτη τακτική στην οποία υποτροπιάζει η κυβέρνηση με τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου και εκδηλώθηκε η τακτική αυτή από χθες στη Βουλή. Όπως θα έχετε ενημερωθεί, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Πληρωμών στην Εσωτερική Αγορά», ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε και ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο ένα άσχετο άρθρο, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών, με την υπογραφή του και μόνο, να ξεκινάει την ισχύ των δανειακών συμβάσεων που ενεργοποιούν το διευρυμένο μηχανισμό στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, χωρίς να ενημερώνει τη Βουλή.
Ως Νέα Δημοκρατία θέλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα την τακτική και τη νοοτροπία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εν προκειμένω του αρμοδίου Υπουργού, η οποία εκδηλώνεται και από όλους Υπουργούς. Όλα δείχνουν ότι οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να προωθούν το νομοθετικό τους έργο μέσα από την ύψιστη, για τη Δημοκρατία, θεσμική διαδικασία του κοινοβουλευτικού διαλόγου και αντιλόγου και στην τελευταία φάση της ψήφισης.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φοβάται το Κοινοβούλιο. Και, δυστυχώς, είναι μία τακτική και μία νοοτροπία που υποτροπιάζει. Την είδαμε να εκδηλώνεται και με το περιβόητο, πλέον, Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά. Μια διαδικασία απαράδεκτη, επιλήψιμη καθ’ όλα, που προσέβαλε το Κοινοβούλιο και τον Ελληνικό Λαό. Και έπρεπε να ξεσηκωθούν οι κοινωνικοί φορείς, να αντιδράσει εντονότατα η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, να αντιδράσουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός να επιστρέψει στην προβλεπόμενη, από το Σύνταγμα και τους θεσμούς, διαδικασία, δια του Κοινοβουλίου και ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δείχνει ότι φοβάται τη Βουλή. Και απ’ ό,τι φαίνεται, δεν φοβάται μόνο τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι φοβάται και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό αποφεύγει τη Βουλή και προσπαθεί να παρακάμψει το Κοινοβούλιο με κάθε τρόπο. Είχαμε -όπως είπαμε πριν- το κρούσμα του Προεδρικού Διατάγματος. Υποχρεώθηκε ο πρωθυπουργός να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει την ιδέα του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά. Τώρα είχαμε ένα ακόμη κρούσμα από το υπουργείο Οικονομικών, τον αρμόδιο Υπουργό, με το συγκεκριμένο άρθρο, που ενέταξε στο νομοσχέδιο, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών.
Για μας, είναι αδιανόητο, με μία υπογραφή του αρμοδίου Υπουργού, να ενεργοποιείται μία δανειακή σύμβαση, στο πλαίσιο του διευρυμένου μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, χωρίς να το πληροφορείται, να το συζητεί, να το ψηφίζει η Βουλή. Είναι μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική διαδικασία και νοοτροπία.
Για τη δημόσια διαβούλευση γύρω από το εργασιακό:
Χθες, όπως ξέρουμε, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προσήλθε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ενημέρωσε τους βουλευτές. Από τα όσα είπε, προκύπτει ότι οι θέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον στον παρόντα χρόνο, δεν έχουν πείσει κανέναν ότι ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα του προβλήματος.
Η Νέα Δημοκρατία, με υπεύθυνο τρόπο, έθεσε το πλαίσιο της γενικής πολιτικής στις εργασιακές σχέσεις. Είπαμε «ναι» σε περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Μπορεί να βοηθήσει ιδίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να σταθεί όρθια σε καιρούς κρίσης. Αλλά αυτό, η περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, πρέπει να γίνει με δύο άλλες προϋποθέσεις, που, αν δεν υπάρχουν, η όλη υπόθεση οδηγείται σε αδιέξοδο.
Η μία προϋπόθεση είναι: Μηχανισμοί, θεσμοί, εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η άλλη προϋπόθεση είναι: Ανάπτυξη, μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, μέτρα για την ανάπτυξη της Οικονομίας.
Αν δεν συντρέχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας δημιουργεί επικίνδυνα αδιέξοδα.
Στο κάτω-κάτω, πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι το να ακολουθείς και να επιλέγεις μία πολιτική με την οποία «πετάς τον εργαζόμενο στον Καιάδα», δεν είναι μία πολιτική που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα των καιρών. Οδηγεί ο πρωθυπουργός την κοινωνία σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Για αυτό και ως Νέα Δημοκρατία, με συγκροτημένο τρόπο, με πολιτική συλλογιστική, καλέσαμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που, εξ αντικειμένου, ορίσαμε για να μπορέσει πραγματικά να οδηγηθεί η χώρα σε ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, ικανό να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση.
Το ζητούμενο είναι αυτό: Να ξεπεράσουν η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Οικονομία την κρίση. Λοιπόν, με το να «πετάει τους εργαζομένους στον Καιάδα» η κυβέρνηση, δεν ξεπερνάμε καμία. Βαθαίνουμε την κρίση. Κάνουμε πολύ πιο άγρια τα πράγματα. Και κάτι τέτοιο πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε τρόπο.
Μέχρι, λοιπόν, η κυβέρνηση να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, την καλούμε να συμπληρώσει την πολιτική της, να ανταποκριθεί και στις άλλες προϋποθέσεις που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία, να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που να συνδυάζει περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με ουσιαστικά μέτρα εξασφάλισης του εργαζομένου και με ουσιαστικά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτά πάνε όλα μαζί.
Για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:
Χθες, όπως ξέρετε, δώσαμε στη δημοσιότητα, με ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας, του βουλευτή Φθιώτιδας, του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, κάποια στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η διαχειριστική ικανότητα των αρμοδίων Υπουργών της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, είναι πολύ περιορισμένη. Θέλουμε, λοιπόν, να τους επιστήσουμε την προσοχή, ιδιαίτερα σε ορισμένους δείκτες και σε ορισμένες παραμέτρους που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.
Είναι χαρακτηριστικό -και προκύπτει από τη μελέτη αυτών των αριθμών- ότι η μείωση των πρωτογενών δαπανών, στην εκτέλεση του Εθνικού Προϋπολογισμού, οφείλεται, κυρίως, στη μείωση των δαπανών περίθαλψης, αποδοχών, συνταξιοδότησης. Θα υπολογίσετε ότι έχουμε μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.139.000.000€ σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2009. Και πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν ότι φορείς του Δημοσίου, με κρίσιμη κοινωνική αποστολή, όπως ο ΟΑΕΕ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑΤ ΑΕ. Το Ταμείο, δηλαδή, το οποίο καλύπτει αυτούς που αυτό-απασχολούνται. Έχουν σχεδόν χρησιμοποιήσει το σύνολο των πιστώσεων που είχαν για όλο το έτος. Και το έχουν χρησιμοποιήσει από το πρώτο πεντάμηνο. Περίπου το 88,3% είναι για τον ΟΑΕΕ.
Θέλουμε, λοιπόν, να επιστήσουμε την προσοχή στην κυβέρνηση, στους αρμοδίους Υπουργούς για να αντιμετωπίσουν, με την απαραίτητη υπευθυνότητα, αυτή την εξέλιξη και τις συγκεκριμένες παραμέτρους, που δικαιολογούν ανησυχία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
Για τα γεγονότα που είναι σε εξέλιξη από το πρωί στο λιμάνι:
Γνωρίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία, με απόλυτη συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης, παρακολουθεί την κατάσταση σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι. Στον Τουρισμό και στη Ναυτιλία. Θέλουμε, λοιπόν, να απευθύνουμε έκκληση σε όλους όσους ευθύνονται ή έχουν κρίσιμο ρόλο για τις κινητοποιήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν μπλοκάρει τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά, να αποφύγουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Το να κλείνουμε το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι λύση. Δεν μπορεί να είναι λύση. Ούτε είναι τρόπος για να διαδηλώσει κανείς, ακόμα και δίκαια αιτήματα.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού και συνδικάτα και συνδικαλιστικές παρατάξεις που θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώσουν. Υπάρχει τρόπος. Δεν είναι, όμως, ο κατάλληλος τρόπος το να κλείνουμε το λιμάνι του Πειραιά, δηλαδή, να νεκρώνουμε κάθε δραστηριότητα, εμπορική, τουριστική, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Έχουμε πει, ως Νέα Δημοκρατία, ότι τα λιμάνια για την Ελλάδα είναι πνεύμονες οξυγόνου της Ελληνικής Οικονομίας και της Ελληνικής Κοινωνίας. Όποιος τα κλείνει, συμβάλλει στη μείωση του οξυγόνου που παίρνει η Ελληνική οικονομία. Και ξέρουμε όλοι ότι αυτό το οξυγόνο το έχει ανάγκη η Ελληνική οικονομία, αυτό το δύσκολο καιρό.
Θα κάνουμε, λοιπόν, ως Νέα Δημοκρατία, έκκληση προς όλες τις πλευρές και κυρίως προς τις πλευρές που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις, να εγκαταλείψουν αυτόν τον τρόπο διαδήλωσης αιτημάτων, αυτόν τον τρόπο συνδικαλιστικής πάλης και αγώνα. Είναι ένας τρόπος που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης. Δεν οδηγεί στην αντιμετώπισή τους και στην άμβλυνσή τους. Τα πολλαπλασιάζει και τα οξύνει.
Για την απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να μην είναι υποψήφιος:
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος –όπως γνωρίζετε- ανακοίνωσε, σήμερα, την απόφασή του να μην διεκδικήσει, για μια ακόμη φορά, την ψήφο των δημοτών Θεσσαλονίκης, ως υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης.
Ως Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζουμε το πολύ σημαντικό έργο και την πολύ σημαντική και μεγάλη προσφορά του Β. Παπαγεωργόπουλου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο μέχρι σήμερα Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι ένα εκλεκτό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αγάπησε την πόλη στην οποία προσέφερε και αγαπήθηκε από τους δημότες, από τους πολίτες της πόλης αυτής.
Είμαστε βέβαιοι ότι, πολύ σύντομα, θα κληθεί και πάλι να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο βίο από άλλες θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω το εξής. Για το εργασιακό, αν η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει αντιπρόταση ολοκληρωμένη και πότε; Και, δεύτερον, αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, όταν θα έρθει η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε από το τέλος. Το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό αποτελούν κορυφαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, της παρούσας κυβέρνησης. Γι΄ αυτό, ζητήσαμε αυτές οι πρωτοβουλίες να περνάνε από τη Βουλή, για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να φοβάται τη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία –όπως γίνεται πάντοτε- θα κάνει ευρεία συζήτηση –και, ήδη, διεξάγεται αυτή η συζήτηση στους κόλπους της- ως μεγάλη παράταξη εξουσίας για τα θέματα αυτά. Είναι θέματα, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής κοινωνίας. Το παρόν και το μέλλον της παρούσας γενιάς και των επομένων γενεών. Λοιπόν, ο διάλογος θα γίνει στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Ο διάλογος θα γίνει με την Ελληνική κοινωνία, με τις κοινωνικές ομάδες, με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων. Όταν, όμως, ολοκληρωθεί ο διάλογος και ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, νομίζω ότι είναι βασικό στοιχείο ενός σύγχρονου πολιτικού κόμματος να πηγαίνει συντεταγμένο και συγκροτημένο στη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Αυτό θα γίνει και με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας.
Βεβαίως. Οι προτάσεις μας για το εργασιακό -όπως ξέρετε και αυτό προκύπτει και από τη συνολικότερη θέση της Νέας Δημοκρατίας- δεν μπορεί να αποκοπούν από τις συνολικότερες προτάσεις για την ανάπτυξη, τις οποίες θα καταθέσει, σε λίγες ημέρες, αμέσως μετά το Συνέδριο, ενώπιον της κοινής γνώμης, ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς. Διότι, κ. συνάδελφε, τις θέσεις εργασίας μπορεί να τις υπερασπιστεί και να τις αυξήσει μόνο η ανάπτυξη. Όσο η χώρα βυθίζεται σε μόνιμη ύφεση, είναι μαθηματικά βέβαιον ότι οι θέσεις εργασίας θα χάνονται και δεν θα δημιουργούνται καινούργιες.
Τι σημαίνει κινητικότητα στην Αγορά Εργασίας; Σημαίνει ότι, αν χάνονται κάπου θέσεις σε ένα κλάδο της οικονομίας, για λόγους μειωμένης ανταγωνιστικότητας ή οτιδήποτε άλλο, να δημιουργούνται άλλες θέσεις σε άλλο κλάδο της οικονομίας και η κινητικότητα, που θα αναπτύσσεται με περισσότερη ευελιξία, να δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να μετακινείται. Όταν υπάρχει τέλμα, όταν υπάρχει ύφεση που βαθαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, όταν υπάρχει μια πραγματικότητα λουκέτων και κατεβασμένων ρολών -όπως αυτή που διαμορφώνεται από την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- τι να την κάνεις την ευελιξία και την ελαστικότητα; Όπως είπα πριν, το να «πετάξει η κυβέρνηση τους εργαζομένους στον Καιάδα», δεν αποτελεί λύση. Αποτελεί δραματικό αδιέξοδο για την Ελληνική Κοινωνία, συνολικότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, της αποφάσεως του κ. Παπαγεωργόπουλου –όπως ανακοινώθηκε αυτή να μην διεκδικήσει εκ νέου το Δήμο Θεσσαλονίκης- προηγήθηκε, χθες το απόγευμα, συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Σαμαρά. Αν μπορείτε να μας ενημερώσετε τι ελέχθη σε αυτή τη συνάντηση, καθώς, επίσης, και αν επιβεβαιώνετε όλες τις σχετικές πληροφορίες ότι ο υποψήφιος που θα στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη θα είναι ο κ. Κ. Γκιουλέκας;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο επίσημο πρόγραμμα του Προέδρου δεν υπήρχε συνάντηση με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Γνωρίζω, όμως, ότι οι δυο άνδρες έχουν διαρκή επικοινωνία, διότι συνδέονται με σχέσεις προσωπικής φιλίας, εδώ και πολλά χρόνια. Ένα είναι αυτό. Και ένα δεύτερο. Η Νέα Δημοκρατία, σε λίγες ημέρες, θα δηλώσει δημόσια –και ξέρω ότι είναι κάτι που το περιμένουν οι Θεσσαλονικείς και όχι μόνο- ποια υποψηφιότητα θα στηρίξει για το Δήμο Θεσσαλονίκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου. Λησμόνησα. Όταν δηλώσατε, λίγο νωρίτερα, ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία πιστώνει και αναγνωρίζει τη μεγάλη του προσφορά και το μεγάλο έργο, επί των ημερών του, στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ότι σύντομα θα κληθεί –όπως είπατε- να προσφέρει στο δημόσιο βίο και από άλλες θέσεις, έχετε κάτι περαιτέρω να μας πείτε επ΄ αυτού; Δηλαδή, αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας, ας πούμε;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, «όχι». Αλλά νομίζω ότι η δήλωση που σας έκανα πριν -καταγράφηκε αν θέλετε- δείχνει τη βούληση που υπάρχει από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια διευκρινιστική ερώτηση θα ήθελα. Το Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, κάποια συγκεκριμένα μέτρα, που προωθούνται και στο εργασιακό. Το κόμμα σας είναι αντίθετο από θέση αρχής, θα το έλεγα, στο να ληφθούν σκληρά μέτρα, όπως η μείωση, ας πούμε, κατά 50% των αποζημιώσεων με τις απολύσεις ή το συνδέει με το να ληφθούν και αναπτυξιακά μέτρα; Δηλαδή, αν η κυβέρνηση, ταυτόχρονα, έπαιρνε κάποια μέτρα τόνωσης της οικονομίας, τότε η Νέα Δημοκρατία θα το σκεφτόταν να ψηφίσει «ναι» σε τέτοιου είδους μέτρα;
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε συνάδελφε, το να γίνει η γενιά των «700» ευρώ, γενιά των «500» ευρώ, δεν αποτελεί λύση για την Ελληνική οικονομία. Για το όνομα του Θεού!