• Συνέντευξη του Τομεάρχη Εξωτερικών στην Εφημερίδα

image

Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Η ΝΔ δεν θέλει να κυβερνήσει επί ερειπίων»

 

Τη διαχείριση του τεράστιου δημόσιου χρέους αναδεικνύει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ως το πρωταρχικό πρόβλημα της Ελλάδας, μια εβδομάδα μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των  Βρυξελλών. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ χαρακτηρίζει «ανάσα» τις αποφάσεις που λήφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και εκτιμά ότι επιβεβαιώθηκε οι προβλέψεις του Αντώνη Σαμαρά ότι το Μνημόνιο θα μας οδηγούσε σε πλήρες αδιέξοδο. Μεταξύ άλλων δηλώνει ανήσυχος για την τροπή που μπορεί να πάρουν τα εθνικά μας θέματα και καλεί την ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει μια για πάντα τις ακρότητες και τους αλυτρωτισμούς και  να φανεί διαλλακτική στο θέμα του ονόματος.

Η Κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την μείωση του επιτοκίου που κατόρθωσε και πήρε… Ως Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ. πιστεύετε ότι αυτά λύνουν το πρόβλημα της Ελλάδος;

«Όχι βέβαια… Ως Ελλάδα πήραμε, απλώς, μια ανάσα. Αλλά το ουσιαστικό μας πρόβλημα που είναι η διαχείριση του τεράστιου δημοσίου χρέους δεν έχει λυθεί. Απ’ ό,τι βλέπετε επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι προβλέψεις του Αντώνη Σαμαρά και της Ν.Δ. ότι το Μνημόνιο θα μας οδηγούσε σε πλήρες αδιέξοδο. Και το αδιέξοδο το βλέπουμε μπροστά μας. Είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ότι αν παράλληλα με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν έπαιρνε μέτρα για την Ανάταξη και την Ανάπτυξη της οικονομίας, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούμεθα σε μία βαθειά και παρατεταμένη ύφεση, στην οποία θα παγιδευόταν όλη η Ελληνική οικονομία. Και μαζί της και η Ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Σήμερα ακόμη και στελέχη της Κυβέρνησης ομολογούν ότι η πολιτική του Μνημονίου μας πηγαίνει πάνω στα βράχια. Άλλωστε όλη αυτή η συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, για τη μείωση του επιτοκίου και για νέα μέτρα, τι δείχνει; Ότι το πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα απέτυχε. Τα ίδια τα νούμερα που δείχνει η Κυβέρνηση, αν τα μελετήσει κανείς προσεχτικά, αποδεικνύουν την αποτυχία αυτή. Για παράδειγμα, κατά το πρώτο δίμηνο του χρόνου, είχαν προϋπολογίσει αύξηση εσόδων κατά 9%. Στην πραγματικότητα είχαμε μείωση εσόδων κατά 8%. Δηλαδή απόκλιση απ’ τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες! Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων είχαμε άλλο φιάσκο. Είχανε γράψει στον Προϋπολογισμό 2 δις ευρώ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2010. Τώρα τα μεταφέρουν αυτά το 2011 και το 2012. Επίσης δεσμεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015 ύψους 50 δις. Με απλή γνώση της αριθμητικής προκύπτει ότι με τον αποτυχημένο τρόπο που πορεύονται, θα αφήσουν τα βάρη αυτά για την επόμενη Κυβέρνηση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Την ίδια στιγμή η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η αγοραστική δύναμη των Ελληνικών οικογενειών συρρικνώνεται απελπιστικά και το βασικότερο, η απαισιοδοξία και οι μαύρες προβλέψεις οδηγούν τον Ελληνικό λαό σε Εθνική κατάθλιψη».

Δηλαδή τι ζητάει η Ν.Δ, να γίνουν «θαύματα»; Μήπως ο Αντώνης Σαμαράς έχει «μαγικές συνταγές»;

«Δεν μιλάμε ούτε για «μαγικές συνταγές», ούτε για «θαύματα». Τα πράγματα είναι απλά και πρακτικά. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε και ψήφισε ένα Μνημόνιο, το οποίο ούτε το διαπραγματεύτηκε, ούτε το πάλεψε. Δεν κατάλαβε από την αρχή ότι μία οικονομία που κολλάει στην ύφεση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε την αύξηση των εσόδων, ούτε τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους. Μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να παραδεχθεί ότι η πολιτική του δεν μας βγάζει πέρα. Και να πάει στις  Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους εξόδου της χώρας από την κρίση. Αν αποφασίσει να συμπεριφερθεί έτσι, τότε θα μπορεί να υπολογίσει και στην στήριξη της Αντιπολίτευσης. Ο Α. Σαμαράς ενδιαφέρεται πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα για να σωθεί η χώρα. Η ΝΔ δεν θέλει να κυβερνήσει επί ερειπίων. Αλλά δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μία πολιτική, η οποία με μαθηματική ακρίβεια μας πάει πάνω στα βράχια.

Δίπλα στην Οικονομία υπάρχουν και τα Εθνικά θέματα. Γνωρίζουμε την ευαισθησία που έχετε για τα θέματα αυτά. Άλλωστε αυτό μέτρησε και στην απόφαση του Α. Σαμαρά να σας αναθέσει  σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τα βαριά καθήκοντα του Τομεάρχη Εξωτερικών. Ανησυχείτε για τις εξελίξεις στα Εθνικά θέματα;

«Ναι, ανησυχώ…Γιατί πιστεύω ότι η χώρα δεν πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις αυτή την περίοδο, που οι συσχετισμοί - εξαιτίας της οικονομικής κρίσης - δεν μας ευνοούν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μεγάλη υπευθυνότητα, αίσθηση του κινδύνου στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό πεδίο και σωφροσύνη.

Πρόσφατα είχατε την ευκαιρία να συναντήσετε τον Τούρκο Υπουργό των Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Ποια εικόνα αποκομίσατε;

«Ο κ. Νταβούτογλου είναι μια συμπαθής και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Αλλά οι θέσεις που εξέφρασε κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα δεν βοήθησαν καθόλου την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας. Δυστυχώς επανέλαβε τα γνωστά στερεότυπα των Τούρκων στρατηγών, είτε αυτά αφορούν στο Αιγαίο, είτε στο Κυπριακό, είτε σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξετέθη βαρύτατα από την εκκωφαντική σιωπή με την οποία αντιμετώπισε τα όσα απαράδεκτα είπε ο Τούρκος Υπουργός. Όπως επίσης, εξετέθη και από τους εσφαλμένους χειρισμούς που έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών στην υπόθεση του Ιταλικού ερευνητικού σκάφους «EXPLORA», το οποίο – όπως απεδείχθη - ζήτησε και από την Τουρκία άδεια για να πραγματοποιήσει εργασίες σε περιοχή που ανήκει στην Ελλάδα, ανοικτά της Νήσου Κάσου».

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο πρόβλημα των Σκοπίων;

«H Ελληνική πλευρά, από την περίοδο της Κυβερνήσεως Καραμανλή, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις για να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτό όμως προσκρούει στην αδιαλλαξία του κ. Γκρούεφσκι. Ο σημερινός ηγέτης των Σκοπίων ακολουθεί μία ακραία εθνικιστική πολιτική, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον 21ο αιώνα, αλλά θυμίζει πολιτικές θέσεις και πολιτικά ιδεολογήματα του Μεσοπολέμου. Αν τα Σκόπια δεν εγκαταλείψουν την προκλητική αδιαλλαξία τους στο θέμα του ονόματος και στα υπόλοιπα ζητήματα των σχέσεών τους με την Ελλάδα, λύση δεν είναι δυνατόν να βρεθεί. Και είναι μεγάλη ευθύνη και των Δυτικών συμμάχων μας, που επιτρέπουν στον κ. Γκρούεφσκι να συμπεριφέρεται ως ο ταραχοποιός  της περιοχής και την ίδια στιγμή να ζητάει να συμμετέχει στους Ευρωατλαντικούς Θεσμούς. Τι τα θέλει, για παράδειγμα, ο κ. Γκρούεφσκι τα τεράστια αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις περισσότερες κεντρικές πλατείες πόλεων της FYROM; Δείχνουν πολιτική σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτού του είδους οι χειρισμοί; Συνάδουν με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές; Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έκανε μέχρι σήμερα τη διαδρομή που χρειαζόταν για να βρεθεί λύση. Τώρα είναι η Σκοπιανή ηγεσία που οφείλει να φανεί διαλλακτική και συνεννοήσιμη και να εγκαταλείψει, μια για πάντα, τις ακρότητες και τους αλυτρωτισμούς».