Συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλου στη «Φωνή της Αμερικής» με αφορμή την έκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές» (8 Οκτωβρίου 2013)



«Θα έχουμε πολύ περισσότερο Ελληνικό πολιτισμό στο άμεσο μέλλον στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε στη «Φωνή της Αμερικής» με αφορμή την έκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές». Και αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τους επικεφαλής κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών των ΗΠΑ, πρόσθεσε: «Έχουμε ανοίξει διαύλους στενότερης συνεργασίας με τα αμερικανικά ιδρύματα που ασχολούνται με τον πολιτισμό και δρομολογούμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για να αυξήσουμε την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ. Έχουμε οικονομικές δυσκολίες, αλλά αυτό δε μας αφαιρεί τις πρωτοβουλίες και τις δυνατότητες. Αντιθέτως, τώρα είναι η στιγμή να παρακάμψουμε τα εμπόδια και να βγούμε μπροστά».
Άλλωστε, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη, «αυτό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα είναι ο πολιτισμός της. Και ακόμα, η σπουδαία γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με το φυσικό μας περιβάλλον, δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει».
Η Ελληνικότητα, επισήμανε ο υπουργός, είναι διάφανη και στη συνέχεια της βυζαντινής ιστορίας, την οποία παρακολουθεί η σημαντική έκθεση που διοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο Μπενάκη στην Εθνική Πινακοθήκη στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Πέρα από την εικόνα ενός λαμπρού πολιτισμού, μιας μεγάλης αυτοκρατορίας που σημάδεψε την ιστορία της ανθρωπότητας, τα εκθέματα αυτά αναδεικνύουν τη βαθύτερη Ελληνικότητα μέσα στο Βυζάντιο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και, αφού εξήρε τη σημασία της Ελληνικής Διασποράς, που διακρινόμενη τιμά την πατρίδα, κάλεσε τους Αμερικανούς να επισκεφθούν την έκθεση, για να διαπιστώσουν επιπλέον πώς το Βυζάντιο «διέσωσε πτυχές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και τις παρέδωσε στην επόμενη ιστορική περίοδο», πώς επίσης «διαχειρίστηκε την οργάνωση των θεσμών και του κράτους», επηρεάζοντας στη συνέχεια και τη Δύση. «Σκοπός μας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι τα περισσότερα από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος, «είναι να φέρουμε την Ελλάδα στην αμερικανική κοινωνία και θεωρώ ότι με τις επαφές που είχαμε θα μπορέσουμε να πολλαπλασιάσουμε τις εκθέσεις και τις άλλες δραστηριότητες, που θα ξεκινούν εδώ και θα επεκτείνονται σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ».
Ο υπουργός επισήμανε ότι «υπερασπιζόμαστε κοινές αξίες με τον αμερικανικό λαό. Έχουμε δώσει κοινούς αγώνες κατά του ολοκληρωτισμού στο παρελθόν με τις ΗΠΑ, που είναι μια ανοιχτή κοινωνία, όπως είναι και η ελληνική. Δεν έχουμε λόγους να είμαστε μακριά. Αντίθετα, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε κοντά».
Και πρόσθεσε: «Η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι μόνο η βάση του δυτικού πολιτισμού. Δεν είναι μόνο ένα στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και αυτογνωσίας. Είναι το διαβατήριό μας για το σύγχρονο κόσμο».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι το γεγονός ότι η Εθνική Πινακοθήκη χρειάστηκε να κλείσει προσωρινά, όπως και πολλές άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης, δημιούργησε αναβολές των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και των εγκαινίων της έκθεσης. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι είναι θέμα ολίγων ημερών να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να ανοίξουν οι πύλες της έκθεσης για το κοινό.
Ανήγγειλε μάλιστα ότι, μετά την Ουάσινγκτον, όπου θα παραμείνει έως τον Μάρτιο τού 2014, και το Λος Άντζελες, όπου θα παραμείνει από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2014, η έκθεση προγραμματίζεται να μεταφερθεί και στο Σικάγο.