Συνέντευξη στην Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΛΑΡΙΣΑΣ" (Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009)



Συνέντευξη στην Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΛΑΡΙΣΑΣ" στην Δημοσιογράφο Μαρίνα Αποστολοπούλου. Η Συνέντευξη δημοσιεύτηκε το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου.

Δημοσιογράφος:

Κύριε υπουργέ,

να ξεκινήσουμε από το θέμα των δημοσκοπήσεων που φέρουν σταθερά μπροστά το ΠΑΣΟΚ και με διαφορά η οποία δεν δείχνει να ανατρέπεται προς το παρών τουλάχιστον.

Τι  εκτιμάτε ότι πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία για να κερδίσει το χαμένο έδαφος;

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Καταρχήν, επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι η εικόνα που εμφανίζεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις και φέρει τη Νέα Δημοκρατία στη δεύτερη θέση, είναι απολύτως αναστρέψιμη.

 

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί και πάλι να αποκτήσει την πολιτική υπεροχή που είχε, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

 

Δημοσιογράφος:

Γιατί το «χαρτί» του ανασχηματισμού στο οποίο φαίνεται να είχε επενδύσει η κυβέρνηση, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα;

                                           

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Κανείς δεν είπε ότι ο ανασχηματισμός από μόνος του θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως την εικόνα.

 

Όπως σας είπα, το ουσιαστικό μας «όπλο» είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τον ανασχηματισμό.

Η σκέψη μου είναι απλή: Όταν δεν έχεις πλεόνασμα χρημάτων, πρέπει να έχεις πλεόνασμα πολιτικής, δηλαδή να παράγεις περισσότερη πολιτική.

 

Η Κυβέρνηση το επιχειρεί, από τον Ιανουάριο και μετά και αν το συνεχίσει με ακόμα τολμηρότερο τρόπο, επιταχύνοντας το βήμα της, θα δούμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

 

 

Δημοσιογράφος:

Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ακόμη ότι η μεγάλη πολιτική φθορά της κυβέρνησης αγγίζει πλέον και το «πολιτικό κεφάλαιο»,  που λέγεται Κώστας Καραμανλής. Ποια είναι η γνώμη σας;

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Είναι αλήθεια ότι έχουν δυσκολέψει τα πράγματα, για όλους και για όλα στην παράταξη μας. Η πολιτική φθορά που συσσωρεύεται είναι τέτοια ώστε υπάρχει κίνδυνος να μην αφήσει τίποτα όρθιο.

 

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει «ρεύμα νίκης», όπως το 1981 και το 1993. Κανείς δεν λέει σήμερα «Νοσταλγώ την εποχή του ΠΑΣΟΚ!».

 

Ακόμη και αυτοί, που είναι πολύ θυμωμένοι μαζί μας, εύχονται να κάνουμε κάτι σωστό στο τέλος για να μπορέσουν να μας ξαναψηφίσουν.

 

Τόσο ο Καραμανλής, όσο και η παράταξη μας έχουν ακόμη μεγάλα αποθέματα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στη σχέση τους με τον ελληνικό λαό.

 

 

Δημοσιογράφος:

Μπορείτε να μου πείτε μία θετική απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Κυβέρνηση;

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Είναι πολύ θετικό, για μένα, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση σπεύδει να διορθώσει λανθασμένες αποφάσεις του παρελθόντος.

 

Έδωσα έναν ιδιαίτερα έντονο προσωπικό αγώνα στο εσωτερικό της ΝΔ, του τελευταίους μήνες, για να επανέλθει το αφορολόγητο των 10.500 Ευρώ, το οποίο – λανθασμένα – καταργήθηκε το περασμένο φθινόπωρο.

 

Είμαι, λοιπόν, ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που η κυβέρνηση διόρθωσε τώρα αυτό το λάθος.

 

Ο Καραμανλής δείχνει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα του κόσμου και προχωρεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

 

Καλό όμως είναι να τρέξουμε ακόμα περισσότερο.

 

 

 Δημοσιογράφος:

Πολλοί σας θεωρούν τον θεωρητικό των «κοινωνιστών» μέσα στη ΝΔ. Γιατί, επειδή εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζετε με συνέπεια και μεθοδικότητα τις θέσεις υπέρ της μεικτής οικονομίας και του Κοινωνικού Κράτους, ακόμη και σε περιόδους του εγγύτερου παρελθόντος, που οι θέσεις αυτές δεν είχαν την αποδοχή της πολιτικής και οικονομικής «ελίτ».

Σήμερα, είσαστε από εκείνους που συνιστούν παροχές προς τις λαϊκές τάξεις, περιφρονώντας τις δημοσιονομικές προτεραιότητες και τις ανάγκες εξυπηρέτησης του Δημοσίου χρέους;

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Για το όνομα του Θεού, εγώ δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο.

 

Αποτελεί επικίνδυνο λαϊκισμό το να συστήνει κανείς παροχές, ζητώντας «να ξεχάσουμε τα ελλείμματα».

 

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει την δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία. Γιατί διαφορετικά θα δει την πιστοληπτική της ικανότητα να γκρεμίζεται και θα έχει μεγάλα προβλήματα με τον δανεισμό του Δημοσίου, μέσω του οποίου εξυπηρετείται το τεράστιο δημόσιο χρέος.

 

Η ακολουθητέα πολιτική πρέπει να είναι, λοιπόν, ένα σωστό και ισορροπημένο μίγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με στοχευμένες κοινωνικές παροχές προς εκείνους, που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

 

 

Δημοσιογράφος:

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Να περιμένουμε κάποια σχετική «έκπληξη» από την κυβέρνηση;

 

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Ακούστε…Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να πάει σε πρόωρες εκλογές. Γι’ αυτό και η εκλογολογία δεν δρομολογείται από κυβερνητικά χείλη.

 

Η χώρα μας πορεύεται στο μέσον της καταιγίδας, που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση. Φροντίδα, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι το πως θα αντιμετωπίσουμε τις δυσμενέστατες συνέπειες της κρίσης αυτής για την ελληνική οικογένεια.

 

 

Δημοσιογράφος:

Μα, εδώ, κορυφαίοι υπουργοί ανοίγουν συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και την πιθανή ισχύ του από τις επόμενες εκλογές!

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Σας επαναλαμβάνω: Η εκλογολογία δεν έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που έχει βάλει ψηλά στην πολιτική ατζέντα της καθημερινότητας το θέμα των επομένων εκλογών, από τη στιγμή που ένα κορυφαίο στέλεχος του ο ΓΓ της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε ότι δεν θα συμπράξει στην επανεκλογή Παπούλια, το Μάρτιο του 2010, αν δεν έχουν προηγηθεί Γενικές Βουλευτικές Εκλογές.

 

Μετά από αυτό τα δικά μας στελέχη έχουν κληθεί από δημοσιογράφους να απαντήσουν σε ένα θέμα, το οποίο – ούτως ή άλλως – έχει ήδη τεθεί από την άλλη πλευρά.

 

 

Δημοσιογράφος:

Κεκαλυμένα μεν, αλλά με σαφήνεια, έχει ξεκινήσει στην ΝΔ μία συζήτηση για την «μετά Καραμανλή εποχή» και την διαδοχή του στην ΝΔ.

Ποια είναι η άποψη σας για αυτή καθεαυτή την συζήτηση που γίνεται και πως υπό ποίον βλέπετε εσείς την «μετά Καραμανλή εποχή» στην ΝΔ;

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Μια τέτοια συζήτηση περί διαδοχής είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου.

 

Κατά συνέπεια δεν έχει κανένα νόημα ούτε για εμάς να το συζητήσουμε.

 

Δημοσιογράφος:

Είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Πόσο δύσκολο είναι να υπερασπίζεται κανείς τις κυβερνητικές θέσεις σε ένα Κοινοβούλιο κάτω από δυσμενείς συγκυρίες και με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ποιόν θεωρείτε ποιο «δύσκολο αντίπαλο» εντός Κοινοβουλίου από τα υπόλοιπα κόμματα; Εκτιμάτε ότι η λειτουργία του Κοινοβουλίου όπως είναι σήμερα είναι επαρκής και αποδοτική η θα έπρεπε να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις;

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας από το Σεπτέμβριο του 2007. Έχω κάνει στην Βουλή, σε αυτό το διάστημα, πάνω από 450 ομιλίες και πολιτικές παρεμβάσεις. Και πολλές άλλες εκτός βουλής στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας αλλά και σε περιοδείες μου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Είμαι από εκείνους που έχουν ανδρωθεί μέσα στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Την θεωρώ σπίτι μου. Και συνηθίζω πάντοτε στις δύσκολες στιγμές της παράταξης να βγαίνω μπροστά, στην πρώτη γραμμή του αγώνα και της πολιτικής μάχης.

 

Δεν είμαι ο καταλληλότερος για δημόσιες σχέσεις, για δεξιώσεις και για τις περιόδους της διανομής των υψηλών αξιωμάτων και των οφικίων.

 

Έκανα μία δύσκολη διετή υπουργική θητεία στο Υπουργείο Απασχόλησης, παραλαμβάνοντας το Υπουργείο από το ΠΑΣΟΚ και επιτυγχάνοντας την Κοινωνική Ειρήνη και την ομαλή μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα. Εξασφάλισα σταθερή ισορροπία μεταξύ Εργατικών Συνδικάτων και Εργοδοσίας προχωρώντας σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο των εργασιακών σχέσεων που βοήθησαν αποφασιστικά στην αύξηση του ΑΕΠ και στην δραστική μείωση της ανεργίας, πάνω από 2,5 μονάδες.

 

Παράλληλα πήρα σημαντικά μέτρα Κοινωνικής Προστασίας υπέρ των αδυνάτων (π.χ. Αποκατάσταση συντάξεων χηρείας, χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια υπέρ των εργαζομένων, κοινωνικός τουρισμός υπέρ ευρύτατων κατηγοριών του πληθυσμού κτλ.).

 

Με τις ίδιες αρχές και αξίες ασκώ σήμερα τα καθήκοντα μου, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Έχω απέναντι μου 3 από τα πλέον αξιόλογα και ικανά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Χρήστο Παπουτσή.

 

Παρά τις διαφωνίες που έχουμε και τις σκληρές μάχες που διεξάγουμε μέσα στο Κοινοβούλιο, θεωρώ ότι ο καθένας μας, από την πλευρά του, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ουσιαστική ενίσχυση των Κοινοβουλευτικών Θεσμών, που αποτελούν την σπονδυλική στήλη του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

 

Από εκεί και πέρα όλοι κρινόμαστε με υπέρτατο κριτή μας τον λαό.