Συνέντευξη στην Εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" (Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009)



Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου», στον Δημοσιογράφο Ε. Παλλήκαρη

 

 

Δημοσιογράφος:

 Η ΝΔ έρχεται σταθερά δεύτερη στα γκάλοπ. Τι νομίζετε ότι πρέπει να διορθώσει για να μειώσει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ;

 

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Πιστεύω ότι η εικόνα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις του παρόντος χρόνου και φέρνει την ΝΔ στην δεύτερη θέση είναι απολύτως αναστρέψιμη.

Πάγια θέση μου είναι ότι όταν δεν υπάρχει περίσσευμα χρημάτων (όπως ακριβώς την περίοδο που διανύουμε), πρέπει να υπάρχει πλεόνασμα πολιτικής. Δηλαδή να υπάρξουν οι απαραίτητες εκείνες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα υποδείξουν σε όλους μας τις διεξόδους από τις σημερινές συμπληγάδες και θα μας επιτρέψουν να περάσουμε την κρίση με τους λιγότερους δυνατούς τραυματισμούς και χωρίς ανήκεστο βλάβη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυτή την χρονική περίοδο έχω έντονη παρουσία στην εκλογική μου περιφέρεια, τη Β’ Αθηνών, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, την οποία επισκέπτομαι καλεσμένος των εκεί κομματικών οργανώσεων της ΝΔ.

Πρόσφατα πήγα στη Λάρισα, την Κοζάνη και σε δύο νομούς της Κρήτης. Πουθενά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ρεύμα νίκης, όπως είχε το 1981 και το 1993…

 

 

 

Δημοσιογράφος:

Τότε γιατί διευρύνεται η διαφορά σας με το ΠΑΣΟΚ και έχετε καθηλωθεί στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων;

 

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Το πρόβλημα για μας είναι η αποσυσπείρωση των δικών μας οπαδών. Ένα σημαντικό μέρος των πολιτών που μας στήριξαν διακατέχεται από θυμό, στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιολογημένο, για λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες και ανεπάρκειες της πολιτικής μας.

Η Κόλαση και ο Παράδεισος για εμάς είναι ο ίδιος ο εαυτός μας!

Από εμάς θα εξαρτηθεί αν θα κερδίσουμε ή αν θα χάσουμε.

Τίποτα δεν έχει χαθεί. Στο χέρι μας είναι να ανακτήσουμε την πολιτική κυριαρχία και να ξαναβγούμε πρώτο κόμμα.

 

 

 

Δημοσιογράφος:

Έχει ανάγκη η ΝΔ συνεργασιών προς τις εκλογές και μάλιστα με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη; Γιατί καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει…

 

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Νομίζω ότι το θέμα έχει ξεκαθαριστεί, τόσο με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, όσο και με τις σχετικές διευκρινίσεις, που έχει δώσει ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Από την πλευρά μου σας επαναλαμβάνω ότι εμείς θα κριθούμε από την πολιτική μας και όχι από τυχόν συνεργασίες.

 

 

Δημοσιογράφος:

 Πολλοί σας χαρακτηρίζουν ως τον θεωρητικό των ¨κοινωνιστών¨ στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος. Και αυτό γιατί εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζετε με συνέπεια τις θέσεις υπέρ της μικτής οικονομίας και του Κοινωνικού Κράτους, ακόμη και σε χρονικές περιόδους, που οι θέσεις αυτές δεν είχαν την αποδοχή της πολιτικής και οικονομικής ¨ελίτ¨.

Σήμερα, πώς απαντάτε σε εκείνους που συνιστούν παροχές προς τις λαϊκές τάξεις, ξεχνώντας τις δημοσιονομικές προτεραιότητες και τις ανάγκες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους;

 

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ανεύθυνο το να υποδεικνύει κανείς παροχές, περιφρονώντας τις δημοσιονομικές προτεραιότητες  και την πραγματικότητα που διαμορφώνουν τα μεγάλα ελλείμματα.

Στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας ρίχνει βαριά τη σκιά του το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου παραλάβαμε από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό και η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να επιδιώκει την δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία. Διαφορετικά θα δει την πιστοληπτική της ικανότητα να γκρεμίζεται και θα έχει μεγάλα προβλήματα με τον δανεισμό του δημοσίου, μέσω του οποίου εξυπηρετείται το τεράστιο δημόσιο χρέος.

Η πολιτική λοιπόν που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι ένα σωστό και ισορροπημένο μίγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας, με αυστηρά στοχευμένες κοινωνικές παροχές προς τις ομάδες εκείνες του πληθυσμού, που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

 

 

 

Δημοσιογράφος:

Ωστόσο, οι οδηγίες της Ε.Ε. με φόντο την κρίση είναι εξαιρετικά περιοριστικές για την Ελλάδα. Πρακτικά σημαίνουν μέτρα για μηδενικές αυξήσεις μισθών, αλλαγές στο ασφαλιστικό και μάλιστα εδώ και τώρα. Βλέπετε να υπάρχουν υπό τις συνθήκες αυτές περιθώρια κοινωνικής πολιτικής;

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Η ασκούμενη κοινωνική πολιτική καλό είναι να κρίνεται, ως προς τα αποτελέσματά της και όχι μόνο σε σχέση με τα ποσά που διατίθενται.

Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στην Ελλάδα, μπορεί να μην είναι τόσο υψηλές όσο εγώ θα επιθυμούσα, αλλά δεν είναι και από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη!

Δηλαδή, με άλλα λόγια, δίδονται μεγάλα ποσά απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, αλλά τις περισσότερες φορές δεν έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης της κοινωνικής πολιτικής, υπό τον όρο ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις διοικητικές δομές με τις οποίες το κράτος ασκεί την πολιτική αυτή. Και υπό την προϋπόθεση ότι οι απαιτούμενες – κατά περίπτωση – παροχές θα είναι αυστηρά στοχευμένες, ώστε να φθάσουν μέσα στο σπίτι εκείνου που πραγματικά τις έχει ανάγκη.

 

 

 

Δημοσιογράφος:

Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να προσεχθεί άμεσα, αυτή την περίοδο, στην οικονομία;

 

 

 

Πάνος Παναγιωτόπουλος:

Κατά κύριο λόγο τρία πράγματα :

1ον Η ουσιαστική τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία, για να ενισχυθεί άμεσα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στην ομαλή ροή των χρημάτων, μέσω των τραπεζών, προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα.

Ενώ το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την εγγυοδοσία χρειάζεται να βελτιωθεί δραστικά σε ορισμένα σημεία (π.χ. δεν είναι δυνατόν να απαιτείται κερδοφορία τριών ετών για μία επιχείρηση, διότι εάν την έχει, θα είναι από μόνη της ο καλύτερος πελάτης του τραπεζικού δανεισμό και δεν θα χρειάζεται την κρατική βοήθεια!).

Τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας πρέπει να συνδυαστούν και με άλλα μέτρα – θεσμικού χαρακτήρα – για την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

2ον Η αποφασιστική προστασία των εργασιακών και εν γένει κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, σε όλα τα επίπεδα.

Οι όποιες μορφές ευελιξία κριθούν απαραίτητες στην αγορά εργασίας, πρέπει να αποφασιστούν μέσα από δημόσιο διάλογο με τους Κοινωνικούς Εταίρους και τα πολιτικά κόμματα και να συμβαδίζουν με θεσμικές δικλείδες, που θα παρέχουν ασφάλεια και προστασία στους εργαζομένους.

3ον Η αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Χρειάζεται άμεση αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία –επιτέλους– πρέπει να φέρει σε πέρας την αποστολή που της έχει αναθέσει η έννομη τάξη και το δημόσιο συμφέρον.

Απαιτείται ένταση των ελέγχων στην αγορά σε όλα τα επίπεδα.