"Σημαντική η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ" (6 Απριλίου 2009)




    Για μία χρήσιμη και πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Προέδρου των ΗΠΑ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

    Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αυτή η συνάντηση, στη συγκεκριμένη οικονομική και διεθνή συγκυρία είχε ιδιαίτερη σημασία, διότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγάλες, ώστε μόνον από κοινού μπορεί η διεθνής κοινότητα να τις αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ?είναι εξάλλου δεδομένες οι κοινές αξίες Ευρώπης και Αμερικής, αλλά και το ειδικό βάρος τους στην παγκόσμια σκηνή, ενώ συγκρατούμε με ιδιαίτερη προσοχή την έμφαση που δίνει η νέα αμερικανική κυβέρνηση στη διεθνή συνεργασία και στο διάλογο?.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι κατά τη Σύνοδο συζητήθηκαν τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου κάνοντας μια συνολική θεώρησή τους. Στο θέμα αυτό επισήμανε ότι διαπιστώνεται πλέον σύγκλιση απόψεων ως προς το ότι η στρατιωτική και μόνον αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η τρομοκρατία, δεν αρκεί. Αυτό είναι επί χρόνια η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της Ελλάδος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκε, στο πλαίσιο της γενικότερης διεθνούς κατάστασης, η σημασία των δυτικών Βαλκανίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής, σε συνδυασμό βέβαια με την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις εκ μέρους τους. Οι χώρες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική οικονομία, αφού αποτελούν πηγή εξαγωγών και προορισμό επενδυτικής δραστηριότητας, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Σε ό,τι αφορά τη διεθνή οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατά τη Σύνοδο αξιολογήθηκαν τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλες τις χώρες και η αποτελεσματικότητα των οικονομικών πολιτικών για την αντιμετώπισή τους. Επισημάνθηκε η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο επίπεδο διεθνών διασκέψεων, όπως της G20. Είναι αναπόφευκτο, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, να υπάρχουν κάποιες διαφορές απόψεων μεταξύ των κρατών για το μέγεθος της οικονομικής παρέμβασης και συγκεκριμένα της δημοσιονομικής παρέμβασης. Αυτό δεν είναι έκπληξη, είπε, αφού οι διάφορες χώρες ξεκινούν με διαφορετικές συνθήκες και έχουν διαφορετική δημοσιονομική ιστορία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό πως όλοι κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση και έχουμε ποιοτικά τους ίδιους στόχους. Από αυτή την άποψη, η G20, και βεβαίως η ΕΕ, στέλνουν τα σωστά μηνύματα και συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους πολίτες και τις αγορές, επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο κύριος στόχος όλων μας είναι η πραγματική οικονομία, η προστασία της απασχόλησης, η προστασία των εισοδημάτων.

    Κατά τη Σύνοδο συζητήθηκε ακόμη το θέμα της ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών. Στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει στη Σύνοδο ως εισηγητής εκ μέρους και των 27 κρατών-μελών . Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε με σαφήνεια την ενεργειακή πολιτική και τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθύμισε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ανάπτυξη εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, πηγών της. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι, εφόσον θα χρειαστούμε για πολύ καιρό ακόμα εισαγωγή ενέργειας, θα πρέπει να φροντίζουμε και τη διαφοροποίησή της, τόσο σε επίπεδο πηγών όσο και σε επίπεδο αγωγών. Η περαιτέρω διασύνδεση των αγωγών, ιδίως μεταξύ των κρατών-μελών, αποτελεί υψηλής στρατηγικής σημασίας στόχο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός .

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε σειρά μεγάλων κοινοτικών έργων και υπογράμμισε την ανάγκη της στενής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και στο πεδίο αυτό. Σημείωσε την σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην αλλαγή της στάσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τόνισε ότι είναι ανάγκη να καταλήξουμε σε συμφωνία στην Κοπεγχάγη, στο τέλος του 2009, η οποία βεβαίως θα περιλαμβάνει, όπως τόνισε, και συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης των αναπτυσσομένων χωρών.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ατμόσφαιρα συνεργασίας που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, για τη σύμπτωση απόψεων σε πολλούς τομείς πολιτικής και για την επαναβεβαίωση του ρόλου της διατλαντικής συνεργασίας στην αντιμετώπιση της παρούσας παγκόσμιας κρίσης και των μεγάλων διεθνών προβλημάτων της εποχής μας. Ο κόσμος είναι πολυπολικός, είναι γνωστή η σημασία και άλλων διεθνών παικτών, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, αλλά το βέβαιο είναι ότι μία καλή σταθερή, διατλαντική σχέση παραμένει ακρογωνιαίος λίθος για την οικονομική ευημερία, για την ανάπτυξη και την ειρήνη στον κόσμο, κατέληξε στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός.

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή με τον Μπ. Ομπάμα

    Με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε, λίγο μετά το πέρας των επίσημων εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, ο Κώστας Καραμανλής.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε : "Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντώ τον Έλληνα πρωθυπουργό" και συνέχισε λέγοντας ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μία αφορμή για την επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

    Συνεχίζοντας, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που έχουν εμπνευστεί από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική επανάσταση.

    Μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αρχές και θα συνεχίσουμε χέρι-χέρι και στον 21ο αιώνα, ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια υπενθύμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ.

    Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι η συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας είναι πολύ κρίσιμη σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οικονομική κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια και κατέληξε λέγοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη φιλία του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις ιστορικά ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι τόσο ιστορικές, όσο και σύγχρονες.

    Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, επίσης, την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των δύο χωρών.

    Δηλώσεις Κ. Καραμανλή

    Την ικανοποίησή του τόσο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, όσο και για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας καλωσόρισαν την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, αλλά και την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ηγέτες καλωσόρισαν την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες για ένταξη χώρες θα ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις προσχώρησης που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των σχέσεων καλής γειτονίας.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί με στόχο την αναθεώρηση του στρατηγικού δόγματος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα του Αφγανιστάν, το οποίο ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό τη Σύνοδο Κορυφής, ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι η επίλυση των προβλημάτων στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να γίνει με αμιγώς στρατιωτικά μέσα και ότι θα πρέπει αυτά να συνδυαστούν με ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές δράσεις.

    Σε ό,τι αφορά την ελληνική συμβολή στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το 2010 τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ και ότι προς το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η ελληνική δύναμη με τριάντα ως σαράντα άτομα. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει σταλεί ένα τάγμα μηχανικού με ειδίκευση στην κατασκευή γεφυρών, ενώ ιδιαίτερη συμβολή, όπως τόνισε, θα έχει η Ελλάδα και στα προγράμματα εκπαίδευσης των αστυνομικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε ανθρωπιστικού χαρακτήρα δράσεις, τονίζοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό των αμυντικών προτεραιοτήτων που έχει η χώρα.

    Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην επιλογή του Δανού πρωθυπουργού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, για τη θέση του νέου Γ.Γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα την χαιρετίζει, ότι με τη Δανία την συνδέει μακρόχρονη συνεργασία και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τον στηρίξει.

    Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το περιεχόμενο των συζητήσεων, σημειώνοντας ότι από ελληνικής πλευράς, τέθηκαν όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική της πολιτική, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό και το ζήτημα των Σκοπίων.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα ανταπέδωσε την πρόσκληση καλώντας τον να επισκεφθεί την Αθήνα.

    Επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη βούλησή του να επισκεφθεί την Αθήνα και ότι άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης ότι εμφανίστηκε διατεθειμένος να ενισχύσει τις ελληνικές προσπάθειες στην περιοχή.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, την ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της περυσινής συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι και τις αναφορές της συνόδου αυτής στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σε σχέση με το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα πρέπει να λυθούν με βάση τις σύγχρονες αντιλήψες και όχι με βάση τις αντιλήψεις που παραπέμπουν στο 19ο αιώνα.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια, στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και για την πλήρη ενεργοποίηση του διαλόγου. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη, συνεχούς ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία και την ανάγκη ανάδειξης της συνεργασίας, με βάση τις αρχές του ΟΑΣΕ.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται περίοδο μεγάλης κρίσης και ότι, όπως οι οικονομίες των άλλων χωρών της γης, η ελληνική, έχει και αυτή τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της. Σε ό,τι αφορά τα αδύναμα σημεία, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε το δημοσιονομικό πρόβλημα και το ιδιαίτερα μεγάλο δημόσιο χρέος. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2008, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις, υπάρχει κάποια απόκλιση. Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απόκλιση αυτή αφορά κυρίως την κατάσταση κάποιων Ταμείων, καθώς και τις εισροές κάποιων κοινοτικών πόρων, οι οποίες δεν καταγράφησαν το 2008, αλλά, όπως σημείωσε, θα καταγραφούν το 2009, βελτιώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει, την "υπόθεση Παυλίδη", δήλωσε ότι επιθυμεί να διερευνηθεί όλη η υπόθεση και να μην μείνει καμία "σκιά".

Πηγή Α.Π.Ε.