ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" (22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009)



ΕΡΩΤΗΣΗ 1

 

Από αύριο Δευτέρα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου αρχηγού της Ν.Δ., στις 29 Νοεμβρίου. Δημοσκοπικά φαίνεται να προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς. Βλέπετε πιθανότητες ανατροπής αυτών των δημοσκοπικών δεδομένων;

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1

 

Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι η εκλογική και κοινωνική βάση της Ν.Δ. να ψηφίσει μαζικά στις 29 Νοεμβρίου.

Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο θα υποστηριχθεί περισσότερο αυτή η δημοκρατική διαδικασία και θα ενισχυθεί η παράταξή μας σε αυτή την δύσκολη πολιτική συγκυρία.

Η μεγάλη συμμετοχή δεν βοηθάει μόνο στην αναγέννηση και στην ανασυγκρότηση του κόμματος, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ενισχύει άμεσα και την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά.

Η υποψηφιότητα Σαμαρά παρακάμπτει τους κατεστημένους μηχανισμούς και ανοίγεται στην πλατιά κοινωνική βάση της Ν.Δ. Και η αποδοχή της δημιουργεί ήδη ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα.

Αυτό το ρεύμα καταγράφεται στις δημοσκοπικές έρευνες και μεταφράζεται σε επιρροή και πολιτική κυριαρχία του Αντώνη Σαμαρά. Αν δεν γίνουν λάθη το ρεύμα αυτό δεν μπορεί να ανακοπεί ούτε από περιστασιακές συμμαχίες ούτε από επικοινωνιακούς χειρισμούς, γιατί είναι ρεύμα πολιτικής ουσίας και όχι εντυπώσεων.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

 

Η προσχώρηση του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου στο στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα;

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2

 

Σας απάντησα ήδη. Η ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα του Αντώνη Σαμαρά έχει διαμορφώσει ένα ισχυρότατο ρεύμα που δεν ανακόπτεται.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

 

Εσείς προσωπικά, παρόλο που έχετε και θεσμικό ρόλο στη Ν.Δ., ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος βγήκατε από πολύ νωρίς και τοποθετηθήκατε ευθέως στο πλευρό του Α. Σαμαρά. Μάλιστα, αυτό το κάνατε σε μία περίοδο όπου τα δημοσκοπικά ποσοστά του κ. Σαμαρά κυμαινόντουσαν μεταξύ 19% κι 20% και ο ίδιος εκινείτο μεταξύ δεύτερης ή τρίτης θέσεις στα γκάλοπ. Δεν μετρήσατε το πολύ υψηλό ρίσκο αυτής της επιλογής;

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3

 

Ναι, είναι αλήθεια ότι ήμουν από τους πρώτους που βγήκα δημόσια και εξέφρασα την υποστήριξή μου στην υποψηφιότητα Σαμαρά. Και το έκανα με ευθύτητα και χωρίς περιστροφές, αναλαμβάνοντας το όποιο ρίσκο και το όποιο κόστος, σε μία συγκυρία που - όντως – ο Σαμαράς ήταν δεύτερος ή τρίτος στις δημοσκοπήσεις.

Ήταν μία επιλογή με καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Κι είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος, που ήμουν από τους πρώτους που συνέβαλλαν αποφασιστικά στο να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί το πολιτικό ρεύμα υπέρ του.

Άλλωστε είμαι ο μόνος βουλευτής από τους έντεκα βουλευτές της Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών, που είμαι στο πλευρό του.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4

 

Πείτε μας τους κυριότερους λόγους για τους οποίους επιλέξατε να συνταχθείτε με τον Αντώνη Σαμαρά;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4

Γνωρίζετε ότι κάνω πολιτική θέσεων και όχι ευκαιριακή πολιτική. Και ότι υπηρετώ με συνέπεια συγκεκριμένες πολιτικές αρχές και απόψεις εδώ και πολλά χρόνια.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σε περιόδους όπου κάποιες νεοφιλελεύθερες θέσεις ήταν πολύ ισχυρές μέσα στον ευρύτερο χώρο της Ν.Δ. και υπήρχαν συγκεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη, που τις προωθούσαν, ήμουν πάντοτε – έστω και μόνος – στον ιδεολογικό και πολιτικό αντίποδα.

Πίστευα πάντοτε και εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο μύθος περί «αυτορρύθμισης των αγορών» οδηγεί σε κοινωνικά αδιέξοδα και σε καταστάσεις που παράγουν κοινωνική θηριωδία.

Το κράτος δεν είναι δυνατόν να κάνει τον επιχειρηματία. Γιατί όπου και όταν το έκανε δεν προώθησε την οικονομική ανάπτυξη και δημιούργησε πολλαπλές εστίες γραφειοκρατίας, διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας.

Αν όμως ο ρόλος του κράτους ως επιχειρηματία πρέπει να μηδενιστεί, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο ρόλος του κράτους ως ρυθμιστή και επόπτη. Ως φορέα του κοινωνικού και δημοσίου ελέγχου πάνω στην οικονομία. Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά.

Άλλωστε, αποτελεί πλέον κοινό κτήμα της παγκόσμιας σκέψης η διαπίστωση ότι πίσω από την τελευταία διεθνή κρίση, που απείλησε να τινάξει στον αέρα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, βρίσκεται μία πραγματικότητα ανεξέλεγκτων αγορών, η οποία λειτούργησε σαν θρυαλλίδα και ταυτόχρονα σαν εκρηκτική ύλη.

Οι πάγιες αυτές απόψεις μου απορρέουν από τις θεμελιώδεις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές με τις οποίες προίκισε τη Ν.Δ. ο ιδρυτής της Κων/νος Καραμανλής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Καραμανλής χαρακτηριζόταν πάντοτε από την εμμονή να θέλει να προσδιορίζει επακριβώς το είδος του φιλελευθερισμού, που αποτελούσε το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ.

Γι’ αυτό και επέμενε στο να εξειδικεύει ότι ο φιλελευθερισμός της Ν.Δ. είναι ο «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός», για να αναδείξει τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά.

Έκρινα ότι σ’ αυτές τις πάγιες αντιλήψεις μου, που εκφράζω με συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια βρίσκετε πολύ κοντά ο Αντώνης Σαμαράς, γι’ αυτό και βρίσκομαι στο πλευρό του.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5

Έξω από αυτό υπήρξαν και άλλα κριτήρια, που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5

 

Ναι, υπήρξαν. Οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά για ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα και οι θέσεις του στα εθνικά θέματα.

Με τις προτάσεις του για ιδεολογική και πολιτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ. θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε πρώτα την επανασυσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων της ευρύτερης κεντροδεξιάς και αμέσως μετά την αμφίπλευρη διεύρυνση και προς τα δεξιά μας και προς το κέντρο.

Μόνο ένας πολιτικός οργανισμός, που έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, που έχει ιδεολογική και πολιτική αυτογνωσία, που είναι υπερήφανος για την ιστορία του , τις ιδέες του και τις απόψεις του μπορεί να είναι ελκυστικός και για ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Η υποψηφιότητα Σαμαρά και η εκλογή του στην αρχηγία θα οδηγήσουν σε μία Ν.Δ. που θα αναγεννηθεί πολιτικά και θα αναλάβει σύντομα έναν ρόλο μαχητικής αλλά και αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Και ταυτόχρονα θα τοποθετήσει και πάλι σε ορατό χρόνο την προοπτική επιστροφής της στη διακυβέρνηση του τόπου. Όχι γιατί η εξουσία είναι αυτοσκοπός. Αλλά γιατί προορισμός αυτής της παράταξης είναι να προσφέρει στην πατρίδα και να συνδέει τον βηματισμό της με τις μεγαλύτερες εθνικές επιλογές.