ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ , κ. ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM» (18 Φεβρουαρίου 2010)



Δημοσιογράφοι: Χιώτης, Παπαχρήστος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ανοίξουμε μια συζήτηση με έναν εκλεκτό προσκεκλημένο. Να καλωσορίσουμε, έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας για να συζητήσουμε το τι ακριβώς ειπώθηκε χθες μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Παπανδρέου και γιατί η Νέα Δημοκρατία είχε αυτή την αλλαγή στάσης, η οποία -απ’ ό,τι είπα εγώ τουλάχιστον- δεν είναι πλήρης. Καλημέρα, κ. Παναγιωτόπουλε.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, κύριε Εκπρόσωπε.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και στους δύο. Καταρχήν, θέλω να σας διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στάσης. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι η εξής: Ο Αντώνης  Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., από τη στιγμή που γνωρίζει, ως υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης, κάτι που αντιλαμβάνονται όλοι οι συμπολίτες μας, ότι περνάμε τον πιο δύσκολο χειμώνα, από πλευράς εξελίξεων στην οικονομία και στην κοινωνία μας γενικότερα, των τελευταίων 30 ή 50 ετών, ο Αντώνης ο Σαμαράς, λοιπόν, φοράει –να το πω έτσι απλά, πρακτικά, όπως θα το έλεγε ο απλός συμπολίτης μας- τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί για το καλύτερο, για τον τόπο και την οικονομία μας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που σκέφτεται έτσι, -θα πάει και την επόμενη βδομάδα να δει τον κ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, θα πάει ως Ελλάδα, όχι ως Νέα Δημοκρατία- είπε στην κυβέρνηση αρχικά ότι «σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια εγώ στηρίζω ακόμα και δύσκολα μέτρα, παίρνοντας και κόστος που δεν θα όφειλα να το πάρω, γιατί είμαι αντιπολίτευση και είμαι νέος αρχηγός. Αλλά παίρνω και κόστος εκεί που χρειάζεται». Όταν, όμως, βλέπει ότι η πορεία έχει στραβώσει, όταν ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει ότι η κυβέρνηση παρεκκλίνει από τη σωστή πορεία, δεν πρέπει να πάει να βρει τον καπετάνιο του καραβιού, δηλαδή τον Πρωθυπουργό, και να του πει ότι «δεν πας καλά, υπάρχει πρόβλημα»; Θα πρέπει, λοιπόν, να δείτε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει από αυτό;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να δείτε ακριβώς στο ρεπορτάζ -είστε εμπειρότατοι δημοσιογράφοι και μπορείτε να αντιληφθείτε και πέραν της πρώτης αναγνώσεως- αυτό ακριβώς το οποίο φέρεται ότι ελέχθη μέσα. Ο Αντώνης Σαμαράς –και προκύπτει από το ρεπορτάζ όλων των εφημερίδων, των καναλιών και των ραδιοφώνων- είπε στον Πρωθυπουργό ότι, αν απαιτούνται καινούργια μέτρα, επιπρόσθετα μέτρα, φρόντισε να τα πάρεις εσύ ως Ελληνική κυβέρνηση. Μην αφήσεις να σου τα επιβάλουν οι Βρυξέλλες, μετά τις 16 Μαρτίου. Διότι, αν συμβεί αυτό, θα έχουμε πρόβλημα. Είναι καλύτερα να προλάβουμε και να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδος μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην χρειαστεί προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε γιατί είπε, κ. Παναγιωτόπουλε, ότι κάποιοι θεώρησαν τη στάση του ως αδυναμία;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέποντας ότι στραβώνει η πορεία, ότι κάτι δεν πάει καλά, πάει στον πρωθυπουργό για να χτυπήσει την καμπάνα του κινδύνου. Αλλά δεν αλλάζει στάση. Εξακολουθεί να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, εξακολουθεί να στηρίζει συνολικά τη χώρα μας, να στηρίζει την οικονομία, να στηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς τη συλλογική προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είπε τότε, χθες, στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ότι «κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ θεώρησαν τη στάση μας ως αδυναμία και, εν πάση περιπτώσει, αυτό που κάναμε μέχρι τώρα, τέλος»; Τι νόημα είχε να το πει; Λόγω της Εξεταστικής το είπε αυτό;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Ο κ. Σαμαράς δεν είπε ‘’τέλος’’.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είπε, η «συναίνεση τέλος» ήταν το μήνυμα.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Ένα λεπτό. Το θέμα της Εξεταστικής συνδέεται με τη δημόσια εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας διεθνώς προς τις αγορές και κυρίως προς τις Βρυξέλλες, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, την επόμενη εβδομάδα θα είναι στις Βρυξέλλες, όπως σας είπα, φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος για να δώσει τη μάχη για την Ελλάδα και όχι ως Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας ακροατής μας λέει ότι και την Εθνική Ελλάδος Γερμανός την προπονεί, κ. Παναγιωτόπουλε.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, η Εθνική Ελλάδος παραμένει Εθνική Ελλάδος, ανεξαρτήτως προπονητή. Λοιπόν, ο Ρεχάγκελ εδώ κάνει σωστά τη δουλειά του. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο γερμανικός παράγων στην Ευρώπη δεν παίζει σωστά την Ελλάδα τελευταία και την αδικεί την Ελλάδα. Λοιπόν, από τη στιγμή που ο Σαμαράς πάει στις Βρυξέλλες, ως Ελλάδα και όχι ως Νέα Δημοκρατία, να δώσει τη μάχη για την Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να ασχοληθεί και με τη δημόσια εικόνα που θα εκπέμψει από εδώ και πέρα, η Ελλάδα προς τις Βρυξέλλες. Και με αυτή τη δημόσια εικόνα συνδέεται άμεσα το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Θέλει Εξεταστική η κυβέρνηση για την οικονομία; Θα την κάνουμε. Και να ψάξει τα πάντα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να πάει και κάποιος φυλακή;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά να σκεφτούμε, να σκεφτούμε πολύ καλά -και εδώ να αναλάβει τις ευθύνες η κυβέρνηση- ότι κάθε μεσημέρι, στις Βρυξέλλες «θα μας κρεμάνε στα μανταλάκια», που λέει ο απλός Έλληνας, ο συμπολίτης μας, και θα γελάνε μαζί μας οι Ευρωπαίοι. Αυτό να το σκεφτούμε καλά. Διότι είναι η κρίσιμη στιγμή, η κρισιμότερη στιγμή των τελευταίων 50 ετών, μέσα στην οποία πρέπει να διαφυλάξουμε την εικόνα της χώρας. Δεν μπορεί να τραυματιστεί η εικόνα της, χώρας περισσότερο. Από εκεί και πέρα, εάν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει, να προχωρήσει. Γιατί εδώ βλέπουμε μία κυβέρνηση -και αυτή την πορεία πήγε να διορθώσει ο Αντώνης Σαμαράς- η οποία δεν έχει σταθερή πορεία. Μία το τιμόνι πάει δεξιά, μία το τιμόνι πάει αριστερά και άλλα δείχνει η πυξίδα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, συνήθως όταν οδηγεί κάποιος, δεν πηγαίνει συνέχεια ευθεία, κάνει και ελιγμούς.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκεί να μην έχει μεγάλες αποκλίσεις, κ. Παπαχρήστο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί να μην έχει και τοίχους μπροστά.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, αν έχει μεγάλες αποκλίσεις, φεύγει από τη σωστή πορεία. Και υπάρχουν και ύφαλοι και σκόπελοι και βραχονησίδες δεξιά-αριστερά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους δρόμους όχι, λακκούβες υπάρχουν.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, μιλάμε για πλοίο τώρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους οποίους ευθύνεστε κι εσείς που ήσασταν Υπουργός.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα η προσομοίωση της πολιτικής ζωής που κάνουμε αφορά πλεύση, ναυσιπλοΐα, όχι οδική.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Στο έργο της Εξεταστικής που θα συγκροτηθεί για την οικονομία, αν τελικά συγκροτηθεί, διότι μπορεί να κυριαρχήσουν ύστερες σκέψεις και να πάει όλος ο φάκελος με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων στον εισαγγελέα κι εκείνος να διερευνήσει…

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, αν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει, εμείς είμαστε εδώ.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …θα μετάσχετε;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ψηφίσουμε υπέρ της Εξεταστικής. Θα συμμετάσχουμε, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να δούμε ….

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είναι το θέμα.

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αγαπητοί φίλοι, γιατί το ΠΑΣΟΚ φοβάται την αλήθεια; Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει ένα παιχνίδι εντυπώσεων στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα; Εάν θέλουμε την αλήθεια, η αλήθεια δεν τεμαχίζεται, η αλήθεια δεν κόβεται κομματάκια, η αλήθεια είναι ενιαία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πουν «όχι» από το ’81 και πουν «ναι» στη περίοδο από το ’90 και μετά ή στην περίοδο από το ’93 και μετά, ποια θα είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η δική μου αίσθηση είναι ότι, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία το έθεσε, και το σύνολο της κοινής γνώμης αντιλαμβάνεται πως πρέπει να κριθεί και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κυβέρνησε 20 χρόνια τον τόπο. Πρέπει να φανεί δηλαδή τι οικονομία παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το ’80-’81 από τη Ν.Δ. και πόσο εκτόξευσε το χρέος. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η Ν.Δ. δεν έχει να φοβηθεί τίποτα για να κριθεί για το παρελθόν της, πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι κι αυτό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα για να κριθεί για το δικό του παρελθόν. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα προτάξει άρνηση στην πρόταση να ξεκινήσουμε από το ’80, γιατί αλλιώς θα εκτεθεί. Και θα εκτεθεί, μάλιστα, σε μία περίοδο, την περίοδο ’81 και μετά, κατά την οποία κυβερνούσε τη χώρα ένας, επίσης μεγάλος πολιτικός ηγέτης - δεν έχει σημασία αν δεν ανήκε στη Ν.Δ.- ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πατέρας του. Δεν φοβόμαστε εμείς την αλήθεια. Θεωρώ ότι την αλήθεια δεν την φοβάται και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Γι’ αυτό, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα συμφωνήσει, στο τέλος, αν προχωρήσει αυτή η Εξεταστική, να ξεκινήσουμε τη διερεύνηση από το ’80-’81.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεν συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ, και πει ότι θα διερευνήσουμε τα τελευταία 5,5 χρόνια θα μετάσχετε εσείς;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να μπω σε υποθέσεις αυτού του είδους. Θα σας πω, όμως, ότι η δική μου αίσθηση είναι ότι ο πρωθυπουργός θα συμφωνήσει. Αυτή είναι η δική μου αίσθηση.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άλλη ερώτηση μπορώ να σας κάνω, σας παρακαλώ;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως εξηγείτε, πως σχολιάζετε το γεγονός ότι η κα Ντόρα Μπακογιάννη ουσιαστικά νιώθει «ξένο σώμα», πια, στη Νέα Δημοκρατία;

 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω αντιληφθεί ότι η κα Μπακογιάννη νιώθει «ξένο σώμα» στη Νέα Δημοκρατία. Ίσα- ίσα θα συνεισφέρω στη συζήτηση με μία εικόνα που δείχνει ότι η Ν.Δ. είναι ενιαία. Δουλεύουμε όλοι μαζί για το καλύτερο και ο καθένας βεβαίως μπορεί να διατηρεί και τις πικρίες που άφησε το πρόσφατο παρελθόν. Τα έχει αυτά η πολιτική. Αλλά εδώ προχωρούμε στην επόμενη μέρα. Προχθές, παρουσιάσαμε –αν θέλετε- και είμαστε μαζί στην ίδια αίθουσα και χαιρετηθήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις, άνθρωποι που προερχόμαστε από την οικογένεια της Ν.Δ. και την 29η Νοεμβρίου κάναμε διαφορετικές επιλογές. Και το δείξαμε ότι κάναμε διαφορετικές επιλογές σε μία πολύ ωραία κοινή εκδήλωση, όπου παρουσιάσαμε μία καταπληκτική δουλειά που έκανε ο συνάδελφος κ. Λ. Αυγενάκης. Όπως ξέρετε  ο κ. Αυγενάκης ψήφισε άλλο την 29η Νοεμβρίου κι εγώ ψήφισα άλλο. Και το είπα και εγώ και αυτός. Αυτό δεν μας εμπόδισε παρουσία και του προέδρου του κ. Μητσοτάκη, -για τη θητεία του οποίου το ’90-’93 έκανα εγώ αναφορά και για τις προσπάθειες που έκανε για τον εκσυγχρονισμό της χώρας- παρουσία και της κας Μπακογιάννη και πολλών άλλων προσωπικοτήτων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες προσωπικότητες την 29η Νοεμβρίου έκαναν μια διαφορετική επιλογή. Λοιπόν, αυτά θεωρώ ότι έχουν τελειώσει. Το κλίμα και η ατμόσφαιρα πριν από την 29η Νοεμβρίου έχει τελειώσει στη Νέα Δημοκρατία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όλοι είσαστε αδέρφια.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν θα το πω έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά δεν έχετε καλέσει την κα Μπακογιάννη στη Ρηγίλλης.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαχρήστο, εσείς κάνετε τη δουλειά σας και είστε αξιότατος, όπως και ο κ. Χιώτης, αλλά δεν θα το πω εγώ έτσι. Γιατί έτσι το γραφικοποιούν, το κάνουμε γραφικό. Όχι. Υπάρχουν και πικρίες και παράπονα και..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και παραλείψεις υπάρχουν γιατί οι εκλογές έγιναν στις 29 Νοεμβρίου. Είμαστε σχεδόν 20 Φεβρουαρίου, τρεις μήνες μετά και η κα Μπακογιάννη δεν έχει κληθεί ακόμα στη Ρηγίλλης.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προσέξτε: Αυτά, οι πικρίες, τα όποια παράπονα είναι ανθρώπινα, αλλά η κα Μπακογιάννη είναι ένα στέλεχος μεγάλο της Νέας Δημοκρατίας, έχει διακριτή διαδρομή, διακριτή πορεία και διακριτή προσφορά και στην παράταξη και στον τόπο. Και επειδή είναι μια πολύ έξυπνη γυναίκα, όπως ένας εξαιρετικά έξυπνος άντρας είναι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης ο Σαμαράς, είμαι βέβαιος ότι, όσο απομακρυνόμαστε από την 29η Νοεμβρίου που δημιούργησε και πικρίες και κάποια τραύματα κ.λπ.- αυτά είναι ανθρώπινα- τόσο ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη θα έρχονται πιο κοντά. Μπορεί να μην σας αρέσει τώρα που το λέω, αλλά θα δείτε στην πορεία του χρόνου ότι δεν θα διαψευστώ. Θα επαληθευτώ.