Ομιλία παραδίδοντος Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. (25 Ιουνίου 2013)«Αγαπητέ μου Δημήτρη, κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ, εκ μέρους της απερχομένης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θέλω κατ΄ αρχήν να σας καλωσορίσω σε ένα Υπουργείο, που τουλάχιστον για τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, είναι πολύ οικείο.
Έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι από την εννεάμηνο θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου σε αυτό το Υπουργείο. Σας καλωσορίζω λοιπόν και εύχομαι καλό ξεκίνημα, καλή δύναμη, όπως λέμε στο στρατό, σιδεροκέφαλοι εκ μέρους όλης της πολιτικής ηγεσίας και μιλάω βεβαίως και εκ μέρους των δύο Υφυπουργών, του Στρατηγού Παναγιώτη Καράμπελα και του επίτιμου Αρχηγού του Γ.Ε.Ν. Ναυάρχου Δημήτρη Ελευσινιώτη.
Φίλε Δημήτρη, αγαπητοί φίλοι, συμπληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες 12 δύσκολοι μήνες για εμάς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε αυτούς τους 12 δύσκολους μήνες, σηκώσαμε το βάρος μιας πολύ δύσκολης πολιτικής.
Διαχειριστήκαμε πολιτικά, νομίζω με επιτυχία, τη πιο δύσκολη περίοδο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.
Αλλά αυτή η πολιτική, αυτή η δύσκολη πολιτική ήταν απαραίτητη για να σωθεί η χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο Υφυπουργούς, Παναγιώτη Καράμπελα και Δημήτρη Ελευσινιώτη για την αποδοτική συνεργασία που είχαμε, για τις ατέλειωτες νύχτες που περάσαμε στο κτίριο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δουλεύοντας για το καλύτερο.
Θέλω να ευχαριστήσω τη παρούσα στρατιωτική ηγεσία, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταράκο, τον Αρχηγό Γ.Ε.Σ. Στρατηγό Τσέλιο, τον Αρχηγό του Ναυτικού, Ναύαρχο Αποστολάκη και τον Αρχηγό της Αεροπορίας, Πτέραρχο Τουρνά, για την εξαιρετικά γόνιμη στενή συνεργασία που είχαμε.
Θέλω να ευχαριστήσω διαχρονικά και τις υπόλοιπες ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων, που δεν είναι σήμερα μαζί μας. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από τη καρδιά μου τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και του πολιτικού προσωπικού για την αυταπάρνηση που έδειξαν αυτούς τους δύσκολους μήνες, τους 12 δύσκολους μήνες, στους οποίους οι Ένοπλες Δυνάμεις έπρεπε να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την εφαρμογή αυτής της πολύ δύσκολης πολιτικής, κρατώντας ψηλά την αποτρεπτική τους ικανότητα, το αξιόμαχο, το φρόνημα, την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.
Θέλω να τονίσω, ότι μεταξύ των πολλών που έγιναν σε αυτό το διάστημα του ενός έτους, πήραμε πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Αναβαθμίσαμε τις σχέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το αντίστοιχο Υπουργείο των ΗΠΑ. Σήμερα που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη, πριν από λίγο ήταν στον Πρωθυπουργό, η επίσκεψη του βοηθού Υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, του κυρίου Σολέ.
Απευθύνομαι σε έναν Υπουργό, ο οποίος από το Εξωτερικών έδωσε μαθήματα διεθνούς διπλωματίας, ενώ στο ημερολόγιό μας υπάρχει η 8η και η 9η Ιουλίου, είναι η προγραμματισμένη επίσκεψή μου στο Ισραήλ, όπως επίσης και η 30η Ιουλίου, που είναι η προγραμματισμένη επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ραντεβού με τον Αμερικανό συνάδελφο, Τσακ Χέιγκελ.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ξέρει καλά και την εξωτερική πολιτική, αλλά και την αμυντική διπλωματία. Είμαι βέβαιος ότι παραλαμβάνει τη σκυτάλη και υπερακοντίζει σε αυτή τη προσπάθεια να συμβάλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη περαιτέρω αποκατάσταση ενός περιβάλλοντος περιφερειακού, καλής γειτονείας, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας, σε μία εποχή που στη ευρύτερη περιοχή μας τα πάντα αλλάζουν και τα πάντα ανατρέπονται.
Θέλω να επισημάνω σε αυτό το κεφάλαιο, ότι με γενναίες πρωτοβουλίες αναβαθμίσαμε τη στρατηγική σχέση της χώρας με το Ισραήλ, πάντα προς όφελος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.
Ενώ, δεν εγκαταλείψαμε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους Αραβικούς λαούς. Άλλωστε, τα ανοίγματα και προς τις δύο πλευρές κατέστησαν την Ελλάδα και όσον αφορά την αμυντική διπλωματία, παράγοντα σταθερότητας, αλλά και παράγοντα παρεμβατικό στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.
Επιμείναμε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση των σχέσεων με τη Γαλλία. Πριν από λίγες μέρες έκανα επίσκεψή στο Παρίσι, ανταποδίδοντας σχετική επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Ζαν Υβ Λεντριάν, για να προχωρήσουμε μεταξύ των άλλων το θέμα της ενοικίασης δύο φρεγατών τύπου FREMΜ και 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, που θεωρεί η στρατιωτική ηγεσία και θεώρησα και εγώ προσωπικά, ότι είναι απαραίτητα για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει τη παρουσία που πρέπει όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Μη ξεχνάμε ότι οι εξελίξεις έχουν αναδείξει τρία πεδία στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ελλάδος. Στον Έβρο και το Αιγαίο, που ξέραμε, έχει προστεθεί και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και για το θέμα της Α.Ο.Ζ. και βεβαίως για το θέμα των υδρογονανθράκων.
Ταυτόχρονα, αναθερμάναμε τις σχέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με άλλες φίλες χώρες, όπως είναι η Ρωσία, χωρίς να παραβλέπουμε τη συγκεκριμένη πραγματικότητα που θέλει την Ελλάδα να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να τιμάει την υπογραφή της σε αυτή τη Συμμαχία.
Κατά τον ίδιο τρόπο αναβαθμίσαμε τις σχέσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την ευρύτερη Περιφέρειά μας και με τα Βαλκάνια.
Επί των ημερών μας, τολμήσαμε κάτι που δεν είχαν τολμήσει μέχρι τώρα άλλες κυβέρνησης και θέλω σε αυτό να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και εσένα προσωπικά, Δημήτρη Αβραμόπουλε από τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών, ότι χωρίς σύνδρομα, χωρίς προβλήματα, χωρίς αγκυλώσεις, στην διακυβερνητική συνάντηση που έγινε στη Κωνσταντινούπολη, G to G, για πρώτη φορά συμπεριελήφθησαν και οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας.
Η Ελλάδα δεν παραχωρεί τίποτα, αλλά εφαρμόζει μία πολιτική καλής γειτονείας και καλής συνεργασίας προς κάθε κατεύθυνση. Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που τολμήσαμε και εφαρμόσαμε σε αυτούς τους 12 μήνες.
Ψηφίσαμε μέσω της Βουλής και μέσω του ΚΥΣΕΑ καθιερώσαμε τη νέα δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συρρικνώσαμε γραφειοκρατικές δομές Διοίκησης, συρρικνώσαμε στο ελάχιστο τη στρατιωτική γραφειοκρατία και ενισχύσαμε μάχιμες μονάδες σε όλη τη χώρα, υπηρετώντας το αμυντικό δόγμα και τη πολιτική Εθνικής Άμυνας της χώρας.
Κάναμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα στη προμήθεια καυσίμων, μέσω της διαδικασίας ΣΟΤΑ, προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,
Με νομοθετική ρύθμιση της οποίας την πρωτοβουλία είχαμε, ρυθμίσαμε τα ζητήματα που αφορούν τα ναυπηγεία Ελευσίνος και κυρίως τα θέματα της παραλαβής των τορπιλακάτων που έχει εκεί τύπου super βήτα το πολεμικό ναυτικό.
Ανοίξαμε το δρόμο για την παραλαβή των υποβρυχίων που βρίσκονται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ξεκινώντας τις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Δρομολογήσαμε και έχουμε έτοιμη τη λύση για την προμήθεια μπαταριών στα υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού. Προχωρήσαμε στην εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων γύρω από τα θέματα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, των offsets.
Συνεχίσαμε το σημαντικό έργο της διάνοιξης της τάφρου του Έβρου. Δρομολογήσαμε τις διαδικασίες, σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, για αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές.
Προχωρήσαμε στην έγκριση μέσω Βουλής και μέσω ΚΥΣΕΑ εξοπλιστικών προγραμμάτων και υποπρογραμμάτων για να μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και στους τρεις κλάδους να έχουν αυτά που τους χρειάζονται είτε σε ανταλλακτικά, είτε σε υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Τακτοποιήσαμε το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών των στρατιωτικών νοσοκομείων αναβαθμίζοντας τις υποδομές και τη λειτουργία τους.
Προχωρήσαμε σε μέτρα κοινωνικής προστασίας για το προσωπικό μας. Προχωρήσαμε τις διαδικασίες ΣΟΑ στέγασης, προχωρήσαμε τις διαδικασίες σίτισης και ανοίξαμε τις στρατιωτικές λέσχες σε όλη την Ελλάδα για να μπορούν να σιτίζονται και άλλες κατηγορίες του πληθυσμού καταβάλλοντας το αντίτιμο, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί σε αυτή τη δύσκολη εποχή κρίσεως. Αποδεικνύοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σάρκα εκ της σαρκός του ελληνικού λαού, ότι αφουγκράζονται τα προβλήματά του και τις αγωνίες του.
Αγαπητέ φίλε, Δημήτρη Αβραμόπουλε, παραλαμβάνεις μαζί με την κυρία Γεννηματά και τον Αθανάσιο Δαβάκη την σκυτάλη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Είμαι βέβαιος ότι έχοντας δίπλα σου, αγαπητέ φίλε Δημήτρη, την στρατιωτική ηγεσία και το σύνολο του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού όπως έχεις αποδείξει και στο παρελθόν αυτό τον αγώνα θα τον φέρεις επάξια σε πέρας.
Είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο το σύνολο των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε του στρατιωτικού είτε του πολιτικού προσωπικού που είναι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα είναι δίπλα σου γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι όλοι μαζί θα περάσουμε τα δύσκολα. Πέρα από κομματικές και ιδεολογικές ετικέτες.
Άλλωστε πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο χώρος που κατεξοχήν ενώνει τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογίες.
Επειδή αυτή η Κυβέρνηση που ορκίστηκε σήμερα βασίζεται στο θέμα της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας θεωρώ ότι αυτή η ενότητα θα γίνει πράξη στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θέλω να εκφράσω επίσης τις ευχαριστίες μου στον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου τον Αντώνη τον Οικονόμου και στο επιτελείο μου που δώσανε μαζί με όλους τους άλλους αυτή τη δύσκολη μάχη των 12 τελευταίων μηνών.

Καλή δύναμη, καλή αρχή, καλή επιτυχία».