Ομιλία Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης: «Η τιμή του Αγίου Μαμαντος στη Μεσόγειο: Ένας ακρίτας Άγιος ταξιδεύει» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. (23 Οκτωβρίου 2013)



Παναγιότατε,
Άγιε Θεσσαλονίκης, Άγιοι Αμερικής, Άγιε Μόρφου,
Άγιοι Πατέρες,
Κύριοι Υπουργοί, κύριε Δημαρχεύοντα της Θεσσαλονίκης, Κύριοι Πρέσβεις, κύριε Δήμαρχε Μόρφου, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι

Μας περιποιεί υψίστη τιμή να εγκαινιάζει σήμερα η Παναγιότητα Σας την έκθεση με τίτλο «Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο: Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει».
Η έκθεση έχει ως κεντρική ιδέα την παρουσίαση, στο ευρύ κοινό, των χαρακτηριστικών στοιχείων της ελάχιστα γνωστής απόδοσης τιμής στον άγιο, μέσα από την τέχνη της Ανατολής και της Δύσης.
Δεύτερη ιδέα, εξίσου σημαντική, είναι η προβολή και ανάδειξη της σχέσης του αγίου παιδομάρτυρα Μάμαντα, πολιούχου της Μόρφου και του αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, αλλά και των συνακολούθων πολιτιστικών επαφών μεταξύ Ελλαδικού και Κυπριακού Ελληνισμού στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.
Τρίτη και σημαντικότερη για όλον τον Ελληνισμό ιδέα είναι η υπενθύμιση της τραγικής μοίρας της πόλεως και του λαού της Μόρφου που βιώνει εδώ και 39 χρόνια την καθόλα παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και προσβλητική για τις πανανθρώπινες αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σύγχρονο πολιτισμό εισβολή και τουρκική κατοχή.
Η παρουσία του Δημάρχου και του μητροπολίτη Μόρφου στη σημερινή εκδήλωση μας δίνει την ευκαιρία να διατρανώσουμε, ακόμα μια φόρα, την αποφασιστικότητα μας να στηρίξουμε την κυπριακή κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο κυπριακό, μιας λύσης που θα αποκαταστήσει την διεθνή έννομη τάξη, θα διασφαλίσει την ενότητα και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα θεραπεύσει την βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων αδελφών μας.
Απεικονίσεις του αγίου σε ποικίλα υλικά που προέρχονται από ναούς, ιδιωτικά προσκυνητάρια ή αποτελούν φυλακτά, προσκυνήματα και τοπωνύμια, διάσπαρτα στη λεκάνη της Μεσογείου, από την Κωνσταντινούπολη, τη Μ. Ασία, την Κύπρο, τον Λίβανο, την Ελλάδα έως την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, αποκαλύπτουν για πρώτη φορά το πλέγμα των διαχρονικών πολιτισμικών σχέσεων στη Μεσόγειο.
Η θεματική της έκθεσης αποκτά κατ’ αυτόν τον τρόπο μια οικουμενική διάσταση.
Προσλαμβάνει έναν ιδιαίτερα επίκαιρο χαρακτήρα με ζητούμενο στις μέρες μας την επαναπροσέγγιση σχέσεων και αρμονικής συνύρπαξης στον ζωτικό από γεωπολιτικής πλευράς, χώρο της Μεσογείου.
Επίσης η έκθεση σηματοδοτεί και τη συνεργασία γενικότερα των δυο χωρών, της Ελλάδος και της Κύπρου, για την ανάδειξη και προβολή της κοινής πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Συγχαίρουμε τους συνδιοργανωτές για την πρωτοβουλία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, τις Ιερές Μητροπόλεις, τα ιδρύματα και τα Μουσεία της Κύπρου για τον δανεισμό των εκθεμάτων που προέρχονται από τη Μεγαλόνησο.
Ευχαριστούμε επίσης τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, την Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας, όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία που συνεργάστηκαν για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Έπαινοι αρμόζουν, τέλος, στο μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για την άρτια οργάνωση, επιστημονική και καλλιτεχνική παρουσίαση της έκθεσης, στους συλλέκτες και ιδιαίτερα στον Δήμο Μόρφου για την ευγενική οικονομική υποστήριξη της έκδοσης του επιστημονικού καταλόγου και γενικότερα σε όλους τους συντελεστές του πολυσχιδούς εγχειρήματος.

Ευχαριστώ πολύ