ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (24 Ιουνίου 2010)Κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,

Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Συνεδρίου του κόμματος,

Κυρίες και κύριοι,

 

Είναι εξαιρετική τιμή για όλους εμάς,

το γεγονός ότι εσείς ξεκινήσατε από τις τέσσερις άκρες του κόσμου, για να σμίξουμε σήμερα, να συναντηθούμε, σε αυτή τη φιλόξενη αίθουσα, σε ένα Συνέδριο τομή, το οποίο επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία στην κορύφωση της προσυνεδριακής διαδικασίας προς το 8ο Τακτικό Συνέδριο, στο πρώτο Συνέδριο του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Ανάμεσά σας βλέπω παλιούς και νέους γνώριμους, βλέπω παλιούς ΟΝΝΕΔίτες, με τους οποίους συνυπήρξαμε στα χρόνια των ιδεολογικών και πολιτικών μαχών της ΟΝΝΕΔ. Και τώρα κάνουνε σπουδαία καριέρα διεθνώς, σε ξένα Πανεπιστήμια και διαπρέπουν σε Ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Βλέπω παλιούς κομματικούς παράγοντες και παλιά κομματικά στελέχη, που ξέρω ότι φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και πρώτα έχουν δώσει τη μάχη για την Ελλάδα, και δίπλα σε αυτή τη μάχη, τη μάχη για τις αξίες και τα ιδανικά της Νέας Δημοκρατίας.

Βλέπω, ακόμη, ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε, τα τελευταία χρόνια -από την Αυστραλία, για παράδειγμα- για να μπορέσουμε να πετύχουμε ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την κατοχύρωση των συντάξεων των Ελλήνων Ομογενών, που έζησαν και δούλεψαν στη μακρινή Αυστραλία.

Για ό,τι έχετε δώσει, να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, να σας σφίξω το χέρι, να σας πω ένα μεγάλο μπράβο, γιατί έχουμε συνείδηση ότι το Έθνος των Ελλήνων είναι Έθνος διασποράς.

Κάποιοι βρισκόμαστε μέσα στα σύνορα της Ελληνικής Επικράτειας. Άλλοι, ακριβώς άλλοι τόσοι και παραπάνω, βρίσκεστε στις τέσσερις άκρες της γης. Η μισή καρδιά της Ελλάδος είναι μέσα στα Ελληνικά σύνορα, η άλλη μισή καρδιά χτυπάει στα στήθη τα δικά σας. Και σας ευχαριστούμε γι΄ αυτό.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας, σήμερα.

Σας ευχαριστούμε, για το γεγονός ότι συμμερίζεστε, σήμερα, τις δημιουργικές ανησυχίες, τα σχέδια, τα οράματα, με τα οποία εμπνέει τους Νεοδημοκράτες και τις Νεοδημοκράτισσες, στην πορεία της ανασυγκρότησης της παράταξης, στην πορεία της ιδεολογικής πολιτικής και οργανωτικής αναγέννησης της Νέας Δημοκρατίας, ο νέος δημοκρατικά εκλεγμένος αρχηγός μας, ο Αντώνης Σαμαράς.

Ναι, είμαστε όλοι κοντά του.

 

Φίλοι και φίλες, αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Η συνάντησή μας εδώ συμπίπτει με μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο μας.

Λάθη και παραλείψεις, των τελευταίων 30 ετών, η παράταξή μας με τη γενναία αυτοκριτική του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και με το γενναίο λόγο -με τον οποίο αποδεχθήκαμε λάθη και παραλείψεις- του σημερινού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, η παράταξή μας ξεκαθάρισε το τοπίο.

Και για τα δικά της λάθη και τις δικές της παραλείψεις.

Ένα, όμως, είναι απολύτως σαφές και πρέπει να το αποσαφηνίσουμε, με κάθε δυνατή ευκαιρία: Εάν η χώρα βρέθηκε αιχμάλωτη σε μια κρίση δανεισμού, που μας οδήγησε στις δαγκάνες της τριμερούς επιτήρησης, αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στα σφάλματα, στις παραλείψεις, στις αβελτηρίες, των 8 τελευταίων μηνών.

Σφάλματα, λάθη και παραλείψεις που αφορούν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Πρέπει να λέμε την αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση.

Η κρισιμότητα, λοιπόν, των περιστάσεων είναι δεδομένη. Και εδώ -όπως συνηθίζω να λέω- η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά βγαίνει μπροστά. Ο Πρόεδρός μας, εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος, στις μεγάλες μάχες, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αλλού, φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει πρώτα τη μάχη για το Εθνικό Συμφέρον, για να σταθεί η Ελλάδα όρθια, για να βγει η Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν, από τη Διεθνή οικονομική κρίση και μετά τη μάχη για την ανασυγκρότηση της παράταξης.

Πρώτα το Εθνικό Συμφέρον και μετά το κομματικό συμφέρον.

Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, θεωρώ απαραίτητο, να σας ζητήσω να συμβάλετε, όσο γίνεται πιο οργανωμένα, πιο συντονισμένα με το Εθνικό Κέντρο και το Κόμμα μας ακόμη πιο ενεργά στο να αλλάξουμε την εικόνα της πατρίδος μας στο Εξωτερικό.

Μπορεί να έγιναν λάθη, παραλήψεις, στραβοτιμονιές, αλλά η εικόνα της Ελλάδος στο Εξωτερικό αδικεί την Ελλάδα.

Σε χώρες, για παράδειγμα, όπως η Γερμανία, πρέπει να δουλέψουμε πολύ, να χρησιμοποιήσουμε την προσωπικότητά σας, την κοινωνική και ακαδημαϊκή σας εμβέλεια, να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό και την εμπειρία σας, για να βοηθήσουμε στην αλλαγή της εικόνας της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν προσβλέπει σε μια Ελλάδα, η οποία θα αποτελείται από ερείπια, για να κληθεί η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει επί των ερειπίων.

Η Νέα Δημοκρατία γρήγορα θα κληθεί να επανέλθει στην εξουσία και ο Αντώνης Σαμαράς γρήγορα θα είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, που θα αναλάβει να τη δρομολογήσει σε μια τροχιά προόδου, σύγχρονης χώρας του 21ου αιώνα. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να συμβάλλουμε, τώρα, στο να αλλάξει η εικόνα της χώρας διεθνώς.

Αδικεί τη χώρα η εικόνα που παρουσιάζεται σε πάρα πολλά Ευρωπαϊκά κράτη.

Να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, αυτή τη χρονιά, τον Ελληνικό Τουρισμό.

Να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην ανάταξη της οικονομίας της χώρας και, κυρίως, να κάνουμε γνωστό ότι δίπλα στη σημερινή Κυβέρνηση, με τους επιπόλαιους χειρισμούς, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις και τα λάθη, υπάρχει μια υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είναι σε θέση να εγγυηθεί και την ασφάλεια των χρημάτων των Ευρωπαίων, που μας δάνεισαν -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, το εγγυάται η Νέα Δημοκρατία- αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί να εγγυηθεί και τη συνέχιση της ομαλότητας στην πορεία διακυβέρνησης του τόπου.

Και κάτι ακόμα: Θέλουμε τη βοήθειά σας. Την έχουμε, ήδη, αλλά θέλουμε τη βοήθειά σας, με ακόμη πιο συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, για να μπορέσουμε να προβάλουμε, με σωστό τρόπο, τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας για τα Εθνικά θέματα.

Θέλω να σας υπογραμμίσω το αυτονόητο, ιστορικά και πολιτικά. Ότι οι απόψεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στα Εθνικά θέματα έχουν δικαιωθεί απόλυτα στην πορεία του χρόνου. Μην διστάζετε να το λέτε και να το επαναλαμβάνετε. Οι απόψεις της Νέας Δημοκρατίας είναι μακριά από κάθε έννοια ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας. Είναι απόψεις ηπιότητας, μετριοπάθειας και Εθνικής αξιοπρέπειας. Αυτές τις απόψεις, σας παρακαλώ -όπως το κάνετε σήμερα- με μεγαλύτερη θέληση, με καλύτερο συντονισμό μαζί μας, να εξακολουθήσετε να προβάλλετε και να αγωνίζεστε γι’ αυτές. Μ’ αυτές τις σκέψεις, θέλω να εκφράσω τα καλύτερα αισθήματά μου για σας.

Προέρχομαι από δύο περιοχές της Ελλάδος, που ακολούθησαν το Μεταναστευτικό ρεύμα εδώ και πολλά χρόνια. Την Αρκαδία και την Ευρυτανία. Έχω στην οικογένειά μου μετανάστες, ανάμεσά σας, στην Αμερική και αλλού. Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι ένας από σας.

 

Ελάτε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά, δίπλα στη νέα Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι έτοιμη να δώσει διέξοδο στα προβλήματα του τόπου.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Καλή δύναμη. Καλό αγώνα.