Ομιλία κατά την συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης: «Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις» (17 Ιουνίου 2009)



Δεν θα έπαιρνα το λόγο. Αν ήταν παρών χθες ο κ. Λαφαζάνης, θα είχε καταλάβει ότι μίλησα χθες εγώ και δεν μου αρέσει να κάνω κατάχρηση του χρόνου και να κουράζω την Αίθουσα και τους συναδέλφους.

Κύριε Λαφαζάνη, δεν παρακολουθεί κανείς τις συνεδριάσεις στην Αίθουσα μόνο με τη φυσική του παρουσία. Μπορεί να είμαστε εντός του κτηρίου και να έχουμε επαφή με την Αίθουσα και τα διαλαμβανόμενα εντός της Αιθούσης. Αυτή είναι η πρακτική, αυτήν ακολουθούμε όλοι.

Δεν θα έπαιρνα λοιπόν το λόγο, αν δεν αναφερόταν με τέτοια έμφαση ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, στη συνέντευξη του κ. Αλμούνια στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».

Αυτή είναι η συνέντευξη και όποιος τη διαβάσει θα διαπιστώσει ότι οι αναφορές, σε κάποιο σημείο μειωτικές του Κοινοτικού Επιτρόπου για τα δημοσιονομικά της πατρίδας μας, δεν αφορούν μόνο την περίοδο της πενταετίας που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Αφορούν διαχρονικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις –κυβερνήσεις και ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας- τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που δίνει. Ιδού, κύριοι: «Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει σκληρά και αυστηρά μέτρα ώστε να σταματήσει ο συστηματικός εκτροχιασμός των προϋπολογισμών της. Είχατε πολύ ισχυρή ανάπτυξη 4% τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλα αυτά το ετήσιο έλλειμμα ήταν πάντοτε πάνω από το όριο του 3%. Πώς λοιπόν να έχετε αξιοπιστία;» και άλλα τέτοια.

            Είναι γνωστό, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ότι ο συστηματικός εκτροχιασμός των προϋπολογισμών και η μέθοδος αποκρύψεως των ελλειμμάτων αποτελούσαν το κύριο χαρακτηριστικό της δημοσιονομικής πολιτικής που ασκούσαν οι κυβερνήσεις σας. Εμείς όμως -και χαίρομαι γιατί είπε κάτι πριν ο Υπουργός κ. Μαρκόπουλος, ότι είναι μια συζήτηση που δεν πρέπει καν να γίνεται σ’ αυτήν την Αίθουσα- και στα θέματα αυτά απέναντι στις Βρυξέλλες πρέπει να έχουμε ενιαία στάση. Και από ένα σημείο και μετά ο κ. Αλμούνια καλό είναι να είναι περισσότερο προσεκτικός όταν κάνει συστάσεις προς την Ελλάδα και να σκεφθεί τον εκτροχιασμό της οικονομίας της δικής του χώρας, της Ισπανίας, στην οποία, όπως ξέρετε, ο προκάτοχος του κ. Αλμούνια, ο κ. Πέδρο Σόλμπες, αντικαταστάθηκε από Υπουργός από τον κ. Θαπατέρο γιατί η οικονομία, κατά τη διαπίστωση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας, έφθασε στο χείλος του κρημνού.

            Κατά συνέπεια, δεν είναι ώρα να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους δηλώσεις και τέτοιου είδους συνεντεύξεις για να προκαλούμε διάρρηξη του εσωτερικού μετώπου, κύριε Βενιζέλο, που πρέπει να είναι αρραγές. Στις Βρυξέλλες όταν πηγαίνει ο Καραμανλής, όταν πηγαίνουν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης πάνε ως Υπουργοί της Ελλάδος και εκπροσωπούν διαχρονικά την Ελλάδα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, τους ελληνικούς θεσμούς διακυβέρνησης. Αυτήν τη μάχη δίνουμε και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε και η σημερινή παρουσία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης εδώ φέρνει αυτό το πολύ θετικό μήνυμα. Τέλος στην καταστροφολογία για την ελληνική οικονομία, τέλος στις δυσμενείς προβλέψεις  για  τον ελληνικό τουρισμό! Ναι, έχουμε μια μικρή πτώση. Την πολεμάμε. Δεν φθάσαμε στο 40%. Είναι 15%, 18%. Την πολεμάμε, στηρίζουμε τον τουρισμό. Θα περάσουμε αυτήν τη δύσκολη χρονιά και εύκολα θα βρούμε το δρόμο της ανάκαμψης. Δύσκολα όμως βλέπω ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκει το δρόμο της εθνικής συνάντησης, της εθνικής ομοψυχίας, της εθνικής συναίνεσης. Την έχουμε ανάγκη. Εμείς αυτό πιστεύουμε, σ’ αυτόν τον άξονα κινούμεθα, έτσι θα συνεχίσουμε!