Ομιλία κατά την συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού: «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».(1 Ιουλίου 2009)



Δεν θα έπαιρνα τον πολύτιμο σε κάθε περίπτωση χρόνο από τους συναδέλφους, οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους αν δεν θεωρούσα απαραίτητο να γίνουν ορισμένες παρατηρήσεις.
Κατ’ αρχάς καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, όπως ξεκίνησε χθες συνεχίστηκε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, διαπιστώθηκε η πλήρης και κατηγορηματική η ειλικρινέστατη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μέσω της παρουσίας των τοποθετήσεων του Υφυπουργού του κ. Ιωαννίδη, μία στάση η οποία συμπυκνώνεται στο εξής: Να υπάρξουν οι διοικητικές, οι επιχειρησιακές και οι οργανωτικές δομές για να διεξαχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι Μεσογειακοί Αγώνες εδώ στον τόπο μας μέσα σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας και πλήρους νομιμότητας. Νομίζω η στάση του κ. Ιωαννίδη, το Υπουργείο του οποίου είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία είναι χαρακτηριστική και πρέπει να την τονίσουμε. Ήρθε εδώ, συζητά, ακούει απόψεις, διαλέγεται, επαναδιαμορφώνει διατάξεις. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω περισσότερα λόγια. Έχουμε αντιληφθεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ένα είναι αυτό.
Ένα δεύτερο. Δράττομαι από την ειδική αναφορά -δεν θα σταθώ για πολύ στο νομοσχέδιο, γιατί νομίζω ότι όλα ειπώθηκαν, όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν μέχρι τώρα έχουν ειπωθεί, να μην κουράζουμε το Τμήμα- που έγινε για το θέμα των γηπέδων γκολφ. Άκουσα και την τοποθέτηση του καλού συναδέλφου του κ. Αγοραστού, που και εμπειρότατος κοινοβουλευτικός είναι, αλλά ξέρει και τα θέματα της περιοχής, γιατί είναι από τους διακεκριμένους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της γεωγραφικής περιφέρειας της Θεσσαλίας.
Κυρία Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, αλλά κάποια στιγμή αν είμαστε σοβαροί, εφ’ όσον ενδιαφερόμαστε για να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν, να επεκτείνουμε δηλαδή την τουριστική περίοδο στη χώρα μας, κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, είτε στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που είναι υπεύθυνη για τα θέματα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης είτε και στην Ολομέλεια, γιατί στην Ελλάδα απορρίπτουμε σε πολλές περιπτώσεις τη δημιουργία γηπέδων γκολφ.
Σας διαβεβαιώ δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα αυτό, δεν είμαι ρέκτης ή παίκτης του είδους, αλλά ασχολήθηκα δημοσιογραφικά πριν μπω στο Κοινοβούλιο στα πλαίσια μας έρευνας που έκανα στην Ελλάδα. Η έρευνα, λοιπόν, απέδειξε τα εξής: Είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία τουρισμού παγκοσμίως, η οποία έχει στενή επικοινωνία μεταξύ των μελών της και η οποία μετακινείται σε απίστευτα μήκη και πλάτη της γης, προκειμένου να κάνει το σκορ που της αρέσει. Δεν βλέπω γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να αποφασίσει κάποια στιγμή να επωφεληθεί από την έλευση και την παραμονή τουριστών αυτής της κατηγορίας, η Ελλάδα, η οποία διαθέτει σε αρκετές περιοχές γεωγραφικές της χώρας μας μία καλοκαιρία, η οποία επεκτείνεται και πέραν των οκτώ μηνών. Το λέω εν παρενθέσει γιατί πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να μας απασχολήσει πέρα από τα στερεότυπα τις αδρανειακές δυνάμεις και τις ιδεοληψίες που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν.
Τώρα κλείνω με δυο-τρεις σκέψεις ακόμα, που είναι εκτός νομοσχεδίου κατά τα ειωθότα και αναφέρομαι σε αυτά τα θέματα, γιατί ετέθησαν από συναδέλφους και βεβαίως από τον αξιότιμο συνάδελφο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Βενιζέλο. Έλεγξε την Κυβέρνηση, γιατί, λέει, δεν εφήρμοσε την πρότασή του να εκλέγονται οι ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας από τα 2/3, με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. Ενδιαφέρουσα άποψη, αλλά το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε, κυρία Πρόεδρε, είκοσι χρόνια. Γιατί δεν εφήρμοσε τέτοιου είδους αποφάσεις; Είναι ενδιαφέρουσες να τις συζητήσουμε, να δούμε πώς μπορούν να εφαρμοσθούν. Αλλά επί μία εικοσαετία, οι σημερινοί αντιπολιτευόμενοι την Κυβέρνηση, οι σκεπτόμενοι, οι προβληματιζόμενοι άριστα, γιατί δεν εφήρμοσαν στην πράξη αυτές τις ιδέες τους;
Όχι μόνο λοιπόν δεν τις εφήρμοσαν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εξετράπησαν σε επιλογές για τις ανώτατες βαθμίδες της πυραμίδας της δικαστικής ιεραρχίας στην Ελλάδα, οι οποίες συζητήθηκαν για πολύ καιρό τότε. Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα. Η ονοματολογία είναι άχαρη τις περισσότερες φορές, αλλά καλό είναι να γνωρίζουν οι συνάδελφοι της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ ότι έχουμε μνήμη και θυμόμαστε και τις περιόδους εκείνες του ΠΑ.ΣΟ.Κ όπου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ούτε καν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, επί ΠΑ.ΣΟ.Κ, λειτουργούσε ως κομματικός επίτροπος σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής δικαιοσύνης. Ήταν κοινό μυστικό για όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, της τότε περιόδου. Ας μην επαναφέρουμε λοιπόν, αυτές τις μνήμες.
Εγώ θα πω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ανοικτή να συζητήσουμε για όλες εκείνες τις θεσμικές αλλαγές, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να καταστήσουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης περισσότερο διαφανή, περισσότερο αποτελεσματική. Στο κάτω - κάτω η δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο του αδυνάτου, του πολίτη που αισθάνεται αδύνατος μπροστά στη δοκιμασία του βίου του, μπροστά σε συνθήκες που θεωρεί ότι τον φέρνουν δικαίω και δημιουργούν καταστάσεις εν αδίκω απέναντί του.
Δύο επισημάνσεις ακόμα, για να τελειώνουμε και με το θέμα της SIEMENS. Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε σχέση με τις κυοφορούμενες ή, εν πάση περιπτώσει, θρυλούμενες εν πολλοίς αποκαλύψεις. Ίσα - ίσα έχουμε πει, κυρία Πρόεδρε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι ένα ισχυρότατο βαρομετρικό χαμηλό πάνω στο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα του τόπου μας. Δεν μπορεί να αντέξει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας, αυτόν τον ψόγο, δεν μπορεί να αντέξει συνολικά αυτή τη μορφή, δεν μπορεί να αντέξει αυτή τη χαμηλή νέφωση. Δεν γίνεται.
Είναι θέμα λοιπόν, επιβίωσης της δημοκρατίας να ξεκαθαρίσουμε το θέμα της SIEMENS από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης. Αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα, ποια είναι η εξουσία εκείνη η οποία είναι αρμόδια, είναι εντεταλμένη από τη δημοκρατική νομιμότητα για να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή; Είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό γίνεται. Νομίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη προχωρεί ταχύτατα. Φαίνεται ότι θα έχουμε αποτελέσματα πολύ ενδιαφέροντα και σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτικά. Γιατί από την άλλη πλευρά –και σ' αυτό θα συμφωνήσω με συναδέλφους που ήδη έλαβαν το λόγο από διαφορετικές πτέρυγες της Βουλής- εγώ ως νέος πολιτικός, και νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων του έθνους σε αυτή την Αίθουσα, δεν δεχόμαστε κανέναν κύριε Χριστοφοράκο ή οποιονδήποτε άλλο ομόλογό του να παριστάνει τον τιμητή συνολικά του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Για να λειτουργεί αυτή η Βουλή ελεύθερα, για να υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα, για να έχουμε αυτές τις δομές διοίκησης με τα όποια προβλήματα στα πολιτικά δικαιώματα, στα κοινωνικά δικαιώματα, στην αποτελεσματικότητα των θεσμών, να τα συζητήσουμε. Για να φθάσουμε όμως, σ' αυτό το επίπεδο έγιναν αγώνες κοινωνικοί πολιτικοί, θυσιάστηκαν άνθρωποι, θυσίασαν τη ζωή τους, κομμάτια από τη ζωή τους, κομμάτια από τον προσωπικό, τον οικογενειακό τους βίο. Αλίμονο λοιπόν, εάν φθάσαμε στο σημείο να είναι τιμητής των πάντων κάποιος κύριος Χριστοφοράκος και να αισθάνεται ή να έχει την αυταπάτη, ότι έχει στην τσέπη τον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Θα είναι το τέλος του ελεύθερου δημοκρατικού πολιτικού βίου. Και με κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία.
Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα μέσα σε κλίμα ομοφωνίας, σύγκλισης, συνεννόησης. Θα παρακαλέσω τους συναδέλφους της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ να ρίξουν τον τόνο και να μην υιοθετούν αυτή τη στάση του τιμητή των πάντων και του κατηγόρου των πάντων, του δημοσίου εισαγγελέως. Γιατί; Γιατί σε τελευταία ανάλυση θα πω, εγώ που δηλώνω με κάθε ευκαιρία ότι έχω βαθύτατο σεβασμό και προς την εκλογική βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και προς την εκλογική βάση των άλλων κομμάτων, ότι είναι εξίσου νοικοκυραίοι, τίμιοι Έλληνες και Ελληνίδες, όπως αυτοί που ψηφίζουν και εμάς, Έλληνες πολίτες και είναι δικαίωμά τους. Τους τιμώ και τους σέβομαι.
Από την άλλη πλευρά, όμως, θα θυμίσω -με σεβασμό και εκτίμηση προς το σύνολο του κόσμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το μόνο κόμμα, για το οποίο από το 1974 υπάρχει απολύτως κατηγορηματική ομολογία κορυφαίου και ιστορικού τους στελέχους κ. Τσουκάτου, που υπήρξε δημιουργός κομματικών βασιλέων στην τότε Χαριλάου Τρικούπη, ότι «πήρα χρήματα από τη SIEMENS και τα έδωσα στο ταμείο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.». Όταν λοιπόν υπάρχει αυτή η ομολογία, η οποία είναι μοναδική, πρωτοφανής για τα πολιτικά χρονικά από το 1974 μέχρι σήμερα, θα παρακαλέσω να πέσουν οι τόνοι από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να μην υιοθετούν στάση και συμπεριφορά δημοσίου κατηγόρου και δημοσίου εισαγγελέως και να αντιμετωπίσουμε όλοι, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό το θέμα, γιατί, επαναλαμβάνω, από την άλλη πλευρά το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα δεν αντέχει αυτού του είδους τη βαριά νέφωση. Θα μας πνίξει η δυσοσμία όλους. Πρέπει να τελειώνουμε με την υπόθεση της SIEMENS και να μάθει ο ελληνικός λαός αν τα πήραν κάποιοι, πολιτικοί ή κόμματα και πού πήγαν τα χρήματα και από ποιους.