Παρέμβαση μετά την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.Σ.ΟΚ. κ. Παπουτσή κατά την συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις». (28 Ιουλίου 2009)



Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα την αγόρευση του αξιότιμου συναδέλφου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Έχω πει –και το επαναλαμβάνω- ότι ο κ. Παπουτσής είναι διακεκριμένος κοινοβουλευτικός και πολιτικός άνδρας, αλλά όσο και να προσπαθεί, δεν μπορεί να εξορθολογήσει τις θέσεις του Κόμματός του και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να βάλει σε τάξη τη σύγχυση που χαρακτηρίζει τον πολιτικό λόγο και τις ανύπαρκτες και ατάκτως ερριμμένες –εκεί που υπάρχουν- προγραμματικές θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ορισμένα πράγματα.
Λυπάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά τα όσα εκπορεύονται από την ηγετική ομάδα του Κινήματος τον τελευταίο καιρό, είναι και συγκεχυμένα και ατάκτως ερριμμένα και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Αυτό ισχύει για τα μέγιστα, τα τεράστια θέματα του σήμερα, του παρόντος χρόνου, ισχύει και για τα ελάχιστα.
Εδώ έχουμε σοβαρές ρυθμίσεις. Περισσότερο σοβαρό είναι αυτή την περίοδο –και απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι ακόμα πιο σοβαρό το επόμενο Φθινόπωρο- και το θέμα της γρίπης. Βλέπουμε κι εκεί ότι ο τρόπος, η στάση με την οποία το αντιμετωπίζει η ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., χαρακτηρίζεται από πλήρη σύγχυση και –επιτρέψτε μου να πω- από ευκαιριακές επιλογές, θέσεις που συγκροτούν αυτό που λέει ο λαός μας «ανεμούριον», όπου φυσάει ο άνεμος.
Η ηγεσία σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., παίζει με τις εντυπώσεις. Μόνο εντυπώσεις! Και από εκεί και πέρα στο πεδίο των θέσεων, πλήρης σύγχυση.
Αναρωτιέμαι αν η σύγχυση είναι στοιχείο, συστατικό πλέον του πολιτικού σας λόγου και της πολιτικής σας υπόστασης ή αν είναι στοιχείο που το δημιουργείτε κατ’ επιλογήν σας, για να θολώσετε τα νερά, να καλύψετε αυτά που μπορούσατε να κάνετε και δεν κάνατε και να καλύψετε το γεγονός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι η ηγεσία σας ούτε είχε ούτε έχει ούτε θα αποκτήσει θέσεις και σοβαρές προτάσεις.
Ό,τι κι αν κάνει, λοιπόν, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –άξιος, διακεκριμένος κοινοβουλευτικός και πολιτικός άνδρας- δεν μπορεί να καλύψει αυτά τα ελλείμματα που χαρακτηρίζουν συνολικά το Κόμμα του, γιατί είναι ελλείμματα συστατικά δυστυχώς και εγγενή της σημερινής του ηγεσίας. Και εξειδικεύω:
Ακούσαμε πριν: «Γιατί φορολογείτε τους επαγγελματίες των τουριστικών σκαφών και δεν φορολογείτε και τον εφοπλισμό;» Μα, η Κυβέρνηση δεν πήρε συγκεκριμένα μέτρα αποφορολόγησης ή εν πάση περιπτώσει, αν θέλετε, δημιουργίας ειδικού καθεστώτος για τον εφοπλισμό. Το νομικό καθεστώς -στις γενικές του γραμμές- που διέπει τη φορολόγηση των πλοίων –και μιλάω για την υπερπόντιο ναυτιλία στην Ελλάδα- είναι ένα καθεστώς το οποίο υπάρχει εδώ και πολλές 10ετίες και διατηρήθηκε ανελλιπώς από όλες τις κυβερνήσεις. Και τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το καταργήσατε τον Απρίλιο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί διατηρήθηκε;
Διατηρήθηκε διότι βοήθησε τη ναυτιλία, βοήθησε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες μετά το σοκ του Λονδίνου και τα προβλήματα που γνωρίζετε, κύριε Παπουτσή, ως διατελέσας Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι είχαν πολλές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στο Λονδίνο να έρθουν και να εγκατασταθούν στον Πειραιά. Σήμερα πάνω από το 25% της παγκόσμιας ναυτιλίας έχει την έδρα της στον Πειραιά. Δεν θα υπήρχε, λοιπόν, όλη αυτή η πραγματικότητα, η οποία αποτελεί στοιχείο πολύ θετικό και για την ελληνική οικονομία και για το κύρος της χώρας, εάν δεν είχε διατηρηθεί αυτό το νομοθετικό πλαίσιο.
Εδώ δεν πρέπει να κατηγορούμε τη ναυτιλία. Η ναυτιλία αποτελεί ένα στοιχείο δύναμης για τη χώρα. Εάν η μικρή Ελλάδα, η μικρή χώρα με τις μεγάλες δυνατότητες, κάνει σε ορισμένους τομείς πρωταθλητισμό, ο κατ’ εξοχήν τομέας είναι η ναυτιλία. Θα πρέπει, λοιπόν, να τη διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού, να προσέχουμε όταν μιλάμε για τη ναυτιλία και να μην δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πάντως, καλά υπερασπίζεστε την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είπε ο κ. Μπέζας πριν από λίγο; Είπε ότι επειδή αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας να δουν ποιοι πραγματικά ασκούν το επάγγελμα του ιδιοκτήτη τουριστικού σκάφους αναψυχής και ποιοι το χρησιμοποιούν αυτό για να καλύψουν άλλες δραστηριότητες στις οποίες αναφέρθηκαν πολλοί συνάδελφοι και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και θα αναφερθώ κι εγώ σε λίγο, γι’ αυτό «επιβάλλουμε», λέει, «αυτό το ειδικό τέλος σε όλους και από εκεί και πέρα, μόλις προχωρήσουν και ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, αυτοί που φορολογήθηκαν και είναι πραγματικά επαγγελματίες, ασκούν το επάγγελμα, σε αυτούς θα μπορέσει να επιστραφεί». Αυτό είπε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Και αυτό θα γίνει μόνο μία χρονιά.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό θα γίνει μια χρονιά. Καθαρά. Τελείωσε. Δε νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να επιχειρήσει να σπεκουλάρει πολιτικά.
Σε ό,τι αφορά δε τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, θα συμφωνήσουμε ότι είναι μια δραστηριότητα την οποία πρέπει να ενισχύσουμε. Η Ελλάδα είναι αρχιπελαγική χώρα και ως αρχιπελαγική χώρα προσφέρεται για την ανάπτυξη αυτού του είδους της δραστηριότητας. Είναι μία δραστηριότητα πλήρως υποστηρικτική προς τον τουρισμό μας και, αν θέλετε, μας δίνει τη δυνατότητα να προάγουμε μορφές τουρισμού υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος. Και είναι οι μορφές εκείνες προς τις οποίες μαζί με άλλους στόχους πρέπει να κατευθυνθούμε.
Αλλά δεν γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –δεν μπορεί στα γραφεία σας να μην φτάνουν καταγγελίες, στο δικό μου γραφείο με αφορμή τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, έχει φτάσει σωρεία καταγγελιών- ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών επαγγελματικών σκαφών οι οποίοι δεν ασκούν το επάγγελμα; Χρησιμοποιούν ναυλώσεις από ναυλωτές με πολύ λίγα στοιχεία, τους οποίους δεν ερευνά κανείς εάν έχουν το πόθεν έσχες ή οτιδήποτε άλλο, εμφανίζουν ναυλώσεις οι οποίες είναι πλαστές, είναι «μαϊμού» ναυλώσεις και μέσω αυτής της διαδικασίας εμφανίζουν εισόδημα με ειδική φορολόγηση, χαμηλή φορολόγηση, ξεπλένοντας έτσι χρήματα. Εμφανίζουν εισοδήματα …
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Συγνώμη, για ποια χώρα μιλάτε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την Ελλάδα μιλάω.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Για την Ελλάδα μιλάτε; Άρα, δηλαδή, για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την Ελλάδα μιλάω, όχι για την Κυβέρνηση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πέντε χρόνια τι κάνει η Κυβέρνηση τότε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή έχω καταγγελίες ότι υπάρχουν …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Γιατί δεν ελέγχονται;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε με.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μην διακόπτετε! Σας παρακαλώ πάρα πολύ μην διακόπτετε. Αφήστε τον ομιλητή να ολοκληρώσει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Διαπιστώσεις κάνουμε τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Μακρυπίδη, σας παρακαλώ μην διακόπτετε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής οι οποίοι δεν ασκούν το επάγγελμα αυτό. Εμφανίζουν, λοιπόν, στα βιβλία που προβλέπει ο νόμος και στα στοιχεία ναυλώσεις που γίνονται από κάποια ονόματα. Δίνουν κάποιον αριθμό διαβατηρίου, δίνουν ένα όνομα ξένου και από εκεί και πέρα επιχειρούν μέσω αυτής της διαδικασίας να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα. Κοντά σε αυτές, μια σειρά από διαδικασίες που αφορούν καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αυτά τα γνωρίζετε.
Και όταν αυτά, λοιπόν, έρχονται στις αρμόδιες αρχές, ασκούνται έλεγχοι εκεί που είναι δυνατόν και υπάρχουν στοιχεία.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Πώς τα βρήκατε αυτά;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά δεν θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να προσποιείστε ότι αυτά δεν τα γνωρίζετε. Δεν μπορεί να φθάνουν στο δικό μου γραφείο τέτοιου είδους καταγγελίες και να μη φθάνουν σε εσάς.
Αυτά, λοιπόν, επιχειρεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει μία τάξη, να τους υποχρεώσει όλους να πληρώνουν Φ.Π.Α.. Επιχειρεί να τους βάλει όλους να καταγράφουν τα πραγματικά στοιχεία τους, για να μπορούν να υφίστανται ελέγχους. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση. Και λέει –το επαναλαμβάνω- ότι «επειδή αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε τώρα, ας προχωρήσει η ειδική εισφορά και από εκεί και πέρα, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, εκεί που πραγματικά μετέρχεται ουσιαστικά, γνήσια, αυθεντικά, αληθινά το επάγγελμα, εκεί θα υπάρξει αυτή η επιστροφή». Καθαρά πράγματα.
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη αναφορά του κ. Παπουτσή και άλλων συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα θέματα φορολογικής πολιτικής, θα ήθελα να πω ότι ακούω ορισμένες προτάσεις και πάλι ατάκτως ερριμένες. Δεν φταίνε οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όπως είπα, γενικότερη σύγχυση χαρακτηρίζει όχι μόνο το πρόγραμμα ή τον πολιτικό λόγο, αλλά χαρακτηρίζει πλέον την πολιτική υπόσταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η συνολική πολιτική της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι πολιτική ευκαιρίας, ανεμούριον. Όπου φυσάει ο άνεμος και όποιες εντυπώσεις καταφέρετε να δημιουργήσετε στη συγκυρία.
Ακούω, λοιπόν, κάποιες προτάσεις ατάκτως ερριμένες. Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν τα κάνατε, όταν κυβερνούσατε πριν από λίγα χρόνια; Πριν από πέντε χρόνια ήσασταν παντοδύναμη Κυβέρνηση, η οποία άσκησε την εξουσία κατά μία εικοσαετία σχεδόν. Αφενός, γιατί δεν ασκούσατε στην πράξη αυτά τα μέτρα τα οποία προτείνετε σήμερα, τα ατάκτως ερριμένα, τα συγκεχυμένα στη σύλληψη, στην καταγραφή και την εκφορά τους;
Αφετέρου, ακούω να μας κανονιαρχείτε με την κατηγορία «γιατί κάνατε απαλλαγές σε εταιρείες» κ.ο.κ. Μα, δεν γνωρίζετε ότι όταν υπάρχει κρίση στην αγορά, θα πρέπει να αναζητούμε σημεία ισορροπίας, ώστε και να συλλαμβάνουμε την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του επιχειρηματία, αλλά και να μην τον οδηγούμε σε κλείσιμο και μαρασμό. Για ποιες μεγάλες επιχειρήσεις μιλάτε όταν σύμφωνα με όλα τα στοιχεία το 98% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Να θυμηθούμε τι κάνατε στα χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης; Ήταν διακυβέρνηση δημιουργίας, υπερδιόγκωσης των ελλειμμάτων. Η διακυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν διακυβέρνηση σπάταλη, δαπανηρή, διακυβέρνηση που υπερδιόγκωσε το δημόσιο χρέος, διακυβέρνηση που χρέωσε τη χώρα και τις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές. Να σας θυμίσουμε ότι εάν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι 8.000.000.000 ευρώ και δίνουμε 12.000.000.000 ευρώ για εξυπηρέτηση των τόκων, αυτό γίνεται κυρίως γιατί υπερχρεώσατε τη χώρα επί των ημερών σας. Υψηλό χρέος, υψηλά ελλείμματα, αποβιομηχάνιση, διευρυνόμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Εσείς γιατί δεν το μειώσατε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά μας καταλείπατε. Εκεί οδηγήσατε τη χώρα. Καλό, λοιπόν, είναι, πριν προβαίνετε σε συστάσεις και μάλιστα σε αυστηρές συστάσεις, δημιουργώντας την εντύπωση ότι υποδύεστε το ρόλο του δημοσίου εισαγγελέα, να δείτε τα δικά σας πεπραγμένα.
Κλείνω, λέγοντας το εξής. Η Κυβέρνηση διευθετεί υπαρκτά και σημαντικά προβλήματα με αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση. Για τις τροπολογίες θα συζητήσουμε την Πέμπτη. Σε αυτά τα προβλήματα θα περίμενε κανείς απ’ αυτόν που εναντιώνεται και ακολουθεί αντιπολίτευση αποδόμησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών μία πλήρη απάντηση. Θέλετε να τα γκρεμίσουμε, θέλετε να το αποσύρουμε, θέλετε να το καταργήσουμε, τι προτείνετε εσείς;
Εγώ άκουσα ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά συνολικές προτάσεις ούτε άκουσα ούτε είδα. Θα τις περιμένουμε, φαντάζομαι, μέχρι το τέλος και αυτής της συζήτησης, αλλά έχω την αίσθηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι θα επαναληφθεί αυτό που μονότονα βλέπουμε ως εικόνα από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ατάκτως ερριμένες ιδέες, οξεία αντιπαράθεση, οξείς κριτική, αλλά στο τέλος, όπως λέει ο λαός μας, ψαχνό, δηλαδή πρόταση συγκροτημένου πολιτικού λόγου, ολίγη έως ανύπαρκτη.
Γι’ αυτό και εισηγούμεθα να υπερψηφίσουμε αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης από τη στιγμή που και οι όποιες επιφυλάξεις, εγώ αντιλαμβάνομαι να υπάρχουν επιφυλάξεις από τη στιγμή που οι όποιες επιφυλάξεις έχουν απαντηθεί και έχουν διευθετηθεί με τις παρεμβάσεις του κυρίου Υπουργού.