Διεθνές συνέδριο για την πνευματική ιδιοκτησία συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας. (3 Ιουνίου 2014)Διεθνές συνέδριο για την πνευματική ιδιοκτησία συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Οργανισμός Πνευματικής ΙδιοκτησίαςΔιεθνές συνέδριο με τίτλο «Πνευματική Ιδιοκτησία και η Ψηφιακή Ατζέντα στην Ευρώπη: Ρυθμίσεις του Παρόντος και Προκλήσεις για το Μέλλον» συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 9:00 έως 17:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συνέδριο έρχεται να επισφραγίσει την ολοκλήρωση των ενεργειών της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα αυτό μέσω του ΟΠΙ. Σκοπός του είναι να παρουσιαστούν οι δράσεις (νομικές ή άλλες) που έχουν λάβει χώρα στον τομέα του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων και ειδικότερα υπό το πρίσμα της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη, καθώς και να συζητηθούν μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα αυτό.

Η θεματική έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτιστική βιομηχανία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κάθε άλλο πάροχο περιεχομένου στο αναλογικό και ψηφιακό περιβάλλον, καθώς αφορά στη νομική ρύθμιση του περιεχομένου που προστατεύεται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικό δικαίωμα.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέχουσες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού ακαδημαϊκού χώρου, της ευρωπαϊκής συλλογικής διαχείρισης, των ΜΜΕ και της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Παραγωγών Ταινιών (FIAPF), της Διεθνούς Ένωσης της Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI), της Google, της Διεθνούς Ένωσης Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής (IFFRO), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαιωμάτων Δημιουργών και Συνθετών (GESAC), τού Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Αρχείων (the European Bureau of Library, Information and Documentation Associations- EBLIDA), κ.ο.κ.

Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου θα απευθύνει ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), κ. Francis Gurry.

Το συνέδριο αναμένεται να έχει μεγάλη συμμετοχή τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, καθώς οι εγγραφές έχουν ήδη ξεπεράσει τις τετρακόσιες. Λεπτομέρειες για τον ΟΠΙ και το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.opi.gr.