• Δελτίο Τύπου Τομεάρχη Εξωτερικών για την άγνοια του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την άδεια που είχε ζητήσει και από την Τουρκία το Ιταλικό ερευνητικό πλοίο (30.03.11)Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών από την ομολογία της Κυβέρνησης ότι μέχρι τις 28-3-2011 αγνοούσε πως το Ιταλικό ερευνητικό πλοίο “ΕΧPLORA” είχε ζητήσει άδεια και από την Τουρκία, για να διενεργήσει έρευνα για την πόντιση καλωδίων σε περιοχή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της Ελληνικής ΑΟΖ, κοντά στη νήσο Κάσο.

            Η σοβαρότητα του όλου ζητήματος γίνεται αντιληπτή, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το Υπουργείο των Εξωτερικών, μέχρι πρότινος, (και κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής) διαβεβαίωνε ότι το Ιταλικό πλοίο ζήτησε άδεια από τις Ελληνικές Αρχές-όπως όφειλε-και παρενοχλήθηκε στη συνέχεια –παρανόμως- από Τουρκικό πολεμικό σκάφος.

            Και μόλις χθες ο Υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε -ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας- ότι τελικά το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακάλυψε, εκ των υστέρων, πως το Ιταλικό πλοίο είχε ζητήσει και την άδεια των Τουρκικών Αρχών, για να συνεχίσει τις εργασίες του στην Ελληνική περιοχή.

            Τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή η Αναπληρώτρια Υπουργός των Εξωτερικών η κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά από ερώτησή μας, δεν απαντούν στο γιατί υπήρξε αυτή η αδικαιολόγητη αργοπορία, παρ’ όλο που το ΥΠΕΞ γνώριζε από μέρες ότι η Τουρκία είχε εκδώσει δική της παράνομη ναυτική αγγελία (ΝΑVΤΕΧ) για την πορεία του πλοίου, αμφισβητώντας, έμπρακτα, κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

 

            Ως Ν.Δ. περιμένουμε πλήρεις εξηγήσεις και διευκρινίσεις από τον ίδιο τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, ο οποίος είναι βαρύτατα εκτεθειμένος από την εξέλιξη των γεγονότων που προαναφέρθηκαν.

 

            Προς τούτο, καταθέτουμε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο των προβλεπομένων διαδικασιών του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου».