Δελτίο Τύπου του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, για την Σύσκεψη των Τομεαρχών του Κόμματος και τις επισημάνσεις του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαρά. (29 Μαρτίου 2010)



Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής  Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ  ΤΟΜΕΑΡΧΩΝ 

ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ  Ν.Δ. κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ:  

Ο Πρόεδρος της  Νέας Δημοκρατίας, όπως ξέρετε, προέδρευσε, σήμερα, σε συνεδρίαση των Τομεαρχών  της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα. Θα σας κάνω μια πολύ σύντομη περίληψη των όσων είπε, θα αναφερθώ, δηλαδή, στα κυριότερα σημεία της ομιλίας του.

Καταρχήν, έκανε  μια αναφορά σημαντική, εμπεριστατωμένη, εκτενή -θα έλεγα- στα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες. Αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία έλαβε μέρος ο ίδιος.

Αναφέρθηκε  σε αυτά που είπε προς τους Αρχηγούς των κυβερνήσεων, αλλά και των  κομμάτων, στην περίπτωση που βρίσκονται στην Αντιπολίτευση, που ανήκουν  στην πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πάντοτε, εστιάζοντας την προσοχή του στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα, εστιάζοντας την προσοχή του σε θέματα, που αφορούν τους μηχανισμούς άμυνας της Ευρωζώνης απέναντι στους κερδοσκόπους. Γιατί, βεβαίως, η περίπτωση της Ελλάδος δεν αποτελεί μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά -όπως ξέρετε- αφορά και άλλες οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας το ανακοινωθέν της  Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο  σημείο εκείνο που γίνεται λόγος  για “έσχατη λύση”, για “έσχατο σημείο” και διερωτήθηκε ποιο είναι αυτό το έσχατο σημείο που μας έθεσε η Καγκελάριος κα Μέρκελ;.

Δηλαδή, όπως είπε ο κ. Σαμαράς -και στις δηλώσεις του, πριν από λίγο καιρό- από πότε θα αρχίσει να ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός, ο μικτός μηχανισμός, που συνδυάζει Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είναι μηχανισμός στήριξης. Ποιο είναι το σημείο εκείνο, στο οποίο θα τίθεται σε λειτουργία αυτός ο μηχανισμός; Εάν, δηλαδή, το επιτόκιο είναι 6%, αν είναι 5,5%, αν είναι 8%; Ποιο είναι το σημείο εκείνο, στο οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή αυτός ο μηχανισμός; Το ένα είναι αυτό.

Και δεύτερο: Ποια είναι η διαδικασία με την οποία θα τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός και θα φτάνει στο αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή, στην παροχή οικονομικής στήριξης, δανείων που θα συνάπτονται σε διμερές επίπεδο; Πως θα γίνεται αυτό; Θα περνάει από το Συμβούλιο Υπουργών, από το Eurogroup; Θα εγκρίνεται και από τα Κοινοβούλια της κάθε χώρας μέλους της Ευρωζώνης, των 16, δηλαδή; Θα εγκρίνεται και από τα Κοινοβούλια; Πόσο σχοινοτενής θα είναι η σχετική διαδικασία;

Όλα αυτά τα εξήγησε στους Τομεάρχες ο  Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, για  να καταλήξει στην εξής πολιτική δήλωση. Είπε κατά λέξη ο κ. Σαμαράς, ότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε μια πολιτική μπλόφα, κάνοντας επίκληση (με δηλώσεις, που έκανε πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών) της απειλής προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το αποτέλεσμα ήταν αυτή η επίκληση περί Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να γυρίσει ανάποδα, να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ και, αυτή τη στιγμή, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, να μπαίνει σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο αναζήτησης λύσεως, ένας εξωευρωπαϊκός παράγοντας, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κατά συνέπεια, η Νέα Δημοκρατία επιμένει στο  αυτονόητο, στο πολιτικά αυτονόητο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να βγάλει πέρα αυτή τη δύσκολη περίοδο μόνη της. Μπορεί και πρέπει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, να διευθετήσει τα προβλήματά της, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουμε σε αυτό το σχέδιο βοηθείας, που είναι- όπως έχουμε αναλύσει- ένα μικτό σχέδιο, το οποίο στην πράξη καλύτερα να είναι αχρείαστο, καλύτερα, δηλαδή, να μην μας χρειαστεί. Διότι, εάν χρειαστεί και εάν εφαρμοστεί, φοβούμεθα ότι θα δημιουργήσει προβλήματα και στην Ευρώπη, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα στην πράξη, στην εφαρμογή του, και στην Ελλάδα.

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να ζητάει Ευρωπαϊκές λύσεις. Πιστεύει ότι η εισαγωγή εξωευρωπαϊκών θεσμών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής λειτουργίας, αποδυναμώνει την Ευρώπη και δημιουργεί εμπόδια στο κοινό μέλλον των Ευρωπαϊκών λαών.

Εξάλλου, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μια δεύτερη ανάγνωση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής δείχνει ότι, τελικά, εάν λειτουργήσει αυτό το σχέδιο- εμείς λέμε αχρείαστο να είναι- θα μας πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γι΄ αυτό, επιμένουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει και μπορεί να βρει το δρόμο μόνη της. Μπορούμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας. Διότι –επαναλαμβάνω- μια δεύτερη ανάγνωση αυτής της λύσεως, της μικτής λύσεως, που υποδεικνύει το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, δείχνει ότι ουσιαστικά αυτή η λύση θα μας πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Πρόεδρος της  Νέας Δημοκρατίας εξήγησε στους  υπεύθυνους Τομέων του κόμματος ότι  υπήρξαν συγκεκριμένες περιπτώσεις  εφαρμογής συνταγών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε χώρες της Βαλτικής, για παράδειγμα, αλλά και σε χώρες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, όπως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου εφαρμόστηκε αυτή η συνταγή, στις οποίες, παρατηρήθηκε συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος, με αποτέλεσμα η οικονομία να βυθιστεί περισσότερο σε ύφεση και, αντί να λυθούν τα προβλήματα των οικονομιών των κρατών, στις οποίες εφαρμόστηκαν οι συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να οδηγηθούν αυτές οι οικονομίες και αυτά τα κράτη σε περαιτέρω ύφεση, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει στο πεδίο της απασχόλησης, στο πεδίο της ανόδου της ανεργίας και ούτω καθεξής.

Αναφερόμενος  και στα θέματα της Συνόδου  των Βρυξελλών, αλλά και σε άλλα θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του Ελληνικού Λαού, σε αυτή την κρίσιμη φάση, που περνάμε.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων που απασχολούν τους Τομεάρχες -μίλησαν αρκετοί υπεύθυνοι Τομέων του έργου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ακόμα πιο έντονη συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό αφορά στη δραστηριότητά τους στη Βουλή, είτε αυτό αφορά στην εμφάνισή τους στον ηλεκτρονικό Τύπο (τηλεόραση, ραδιόφωνο), είτε αυτό αφορά στην αρθρογραφία τους στις εφημερίδες και στα έντυπα, που εκδίδονται και κυκλοφορούν, είτε από το κέντρο της χώρας, είτε από την περιφέρεια, δηλαδή, και στον περιφερειακό Τύπο.

Αυτά σε ό,τι αφορά όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση των Τομεαρχών.