Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Β’ Αθηνών, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο (26 Μαίου 2010)



«Κατ΄ αρχήν  να σας ενημερώσω ότι αύριο, δέκα και μισή με έντεκα, θα μιλήσει στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την αναδιάρθρωση του διοικητικού χάρτη της χώρας, που έχει ονομαστεί σχέδιο «Καλλικράτης», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.

Επίσης, αύριο στις οκτώμισι το βράδυ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο Ζάππειο. Είναι τιμώμενος καλεσμένος και θα μιλήσει, για θέματα που αφορούν την Οικονομία και την Ανάπτυξη.

Να σας  πω ακόμα -είναι γνωστό, αλλά πιστεύω ότι το θέμα πρέπει να ανέβει ακόμη περισσότερο- ότι την προσεχή Κυριακή, 30 Μαΐου, σε όλη την Ελλάδα, θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές, που αφορούν όλες τις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας. Θα γίνει σε όλη την Ελλάδα, αυτή η εκλογική διαδικασία και, ήδη, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια επικοινωνίας, με κεντρικό τίτλο και -επιτρέψτε μου να πω- κεντρική πρόσκληση, “έλα και εσύ να ψηφίσεις”.

Κυριακή, 30 Μαΐου, σε όλη την Ελλάδα, πλην της Θεσπρωτίας, όπου θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία το Σάββατο 29 Μαΐου, δηλαδή 24 ώρες πιο πριν, για λόγους καθαρά, τοπικούς επετειακούς. Έχουν την επέτειο του Σουλίου την Κυριακή και παρακάλεσαν, οι τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, η εκλογική διαδικασία να γίνει το Σάββατο, αντί της Κυριακής.

Όπως ξέρετε, θα μπουν δύο κάλπες την Κυριακή. Στη μια κάλπη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος από Νομό σε Νομό -γιατί αυτές οι εκλογές γίνονται με εκλογικούς καταλόγους από το σύνολο των μελών- να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο τη ΝΟΔΕ και στην άλλη να ψηφίσουν τους προέδρους των Τοπικών Οργανώσεων και τα μέλη των Συμβουλίων των Τοπικών Οργανώσεων, των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (Δ.Τ.Ο.).

Όπως έχετε  διαβάσει, θα εκλεγεί όποιος πάρει το 40%. Σύμφωνα με το Καταστατικό και το Κανονισμό Λειτουργίας, εάν υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι και χρειαστεί επαναληπτική διαδικασία εκλογική, αυτή θα γίνει την Τετάρτη 3 Ιουνίου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

Ήδη, έχει αποσταλεί η επιστολή του προέδρου Αντώνη Σαμαρά, με την οποία καλούνται τα μέλη, που είναι ήδη εγγεγραμμένα στους καταλόγους, να προσέλθουν και να ενισχύσουν, ακόμη περισσότερο, την οργάνωση του κόμματος. Και θα σας παρακαλέσω να δώσετε στα Μ.Μ.Ε. που εργάζεστε το νούμερο του  call center,  που λειτουργεί ήδη για το σκοπό αυτό. Είναι το 3354454, το οποίο, ήδη, λειτουργεί για να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με ένα τηλεφώνημα, να έχουν μια εικόνα για το που ψηφίζουν και για τις λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας. Η παράκλησή μας είναι να έχουμε τη συμβολή σας για να ανέβει σημαντικά, από πλευρά ενημέρωσης και πληροφόρησης του κόσμου, αυτή η διαδικασία.

Είναι μια διαδικασία που συνιστά συνέχεια της λογικής ενός κόμματος ανοικτού στην Κοινωνία, με ανοικτές διαδικασίες. Μιας λογικής που οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία στο πολύ σημαντικό, στο ιστορικό γεγονός για την πορεία της, της 29ης Νοεμβρίου το 2009. Στην εκλογή, δηλαδή, ενός νέου Αρχηγού από ένα ευρύτατο εκλογικό Σώμα, από την ίδια την κοινωνία, το οποίο αριθμούσε 800.000 εκλογείς.

Θα ψηφίσουν αυτοί ακριβώς, αλλά και πέραν των 800.000. Θα υπολογίσετε ότι, περίπου, οι εγγεγραμμένοι -από ό,τι με ενημέρωσε, σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Αγγελάκας- είναι γύρω στις 965.000, διότι είναι, ήδη, εγγεγραμμένα και μέλη, τα οποία δεν ψήφισαν στις 29 Νοεμβρίου.

Να έχετε, λοιπόν, χονδρικά το νούμερο. Αυτή τη στιγμή, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Νέας Δημοκρατίας, το σύνολο, δηλαδή, των εγγεγραμμένων μελών είναι περί τις 965.000. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σαμαράς που θα ψηφίσει;  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας το πω, αύριο, για να έχετε πλήρη εικόνα και για την ώρα και για τον τόπο στον οποίο θα ψηφίσει.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τον κ. Καραμανλή, που θα ψηφίσει;  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Ό,τι πληροφόρηση έχω, θα σας τη δώσω. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Ότι –όπως ξέρετε- με βάση τους καταλόγους της 29ης Νοεμβρίου, έγινε μια κατανομή των μελών, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ή τον τόπο εργασίας          -κυρίως με τον τόπο κατοικίας- από Τοπική Οργάνωση σε Τοπική Οργάνωση. Γι΄ αυτό και η Γραμματεία Οργανωτικού δίνει –και μας παρακάλεσε να δώσουμε στη δημοσιότητα αυτό το νούμερο, το 3354454- ώστε να μπορεί το κάθε μέλος να επικοινωνεί με το τηλέφωνο αυτό και να μαθαίνει ακριβώς σε ποια οργάνωση ανήκει. Διότι -όπως σας είπα- έγινε μια προσπάθεια κατανομής. Υπάρχουν -όπως ξέρετε- μεγάλοι Δήμοι και η κατανομή αυτή ήταν απαραίτητη.

Να σας  θυμίσω, επίσης, ότι στο πλαίσιο της πορείας της Νέας Δημοκρατίας προς το Συνέδριό της, μέσα από την κεντρική πολιτική λογική ενός κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία, ανοιχτού στις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, μέσα από τη λογική ενός κόμματος, χωρίς στεγανά από την κοινωνία, στις 13 Ιουνίου, Κυριακή, έχει προγραμματιστεί μια άλλη εκλογική διαδικασία. Θα κληθούν τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας από τους καταλόγους, που έχουν διευρυνθεί -σχεδόν 1 εκατ. μέλη- να εκλέξουν τους συνέδρους, που θα λάβουν μέρος στο Συνέδριο του Ιουνίου. Είναι και αυτή μια πάρα πολύ κρίσιμη διαδικασία. Όπως σας είπα, προχωρεί αυτή την προσπάθεια ενός κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία, με περισσότερο αποφασιστικό τρόπο.

Τώρα, δυο  πράγματα ακόμη από εμένα, σε σχέση  με τα όσα ακούστηκαν, γράφτηκαν, ειπώθηκαν, τον τελευταίο καιρό, γύρω από το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο και την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση.

Ως Νέα  Δημοκρατία, θεωρούμε τα όσα προέκυψαν  από τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, τις τελευταίες ώρες, ως το πλέον τρανταχτό παράδειγμα της  γενικότερης τακτικής επικοινωνιακών τεχνασμάτων, που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός. Κακώς κάποιοι ασκούν κριτική στον Υπουργό Εργασίας. Ο Υπουργός Εργασίας δεν έκανε τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο, παρά να ακολουθήσει τη συλλογιστική και να ευθυγραμμιστεί με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Όπως ο  Πρωθυπουργός, έλεγε προεκλογικά, «τα  λεφτά υπάρχουν», ενώ ήξερε ποια είναι η πραγματική κατάσταση  της Ελληνικής οικονομίας και  ενώ είχε ενημερωθεί, ακόμη και από το Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλο και μετεκλογικά πράττει άλλα, έτσι και ο Υπουργός Εργασίας, ενώ η κυβέρνηση Παπανδρέου -άρα και το Υπουργείο Εργασίας- ενώ είχαν συμφωνήσει συγκεκριμένα πράγματα στο μνημόνιο συνεργασίας και δανεισμού, με την ομάδα της τριμερούς επιτήρησης, στο σχετικό νομοσχέδιο θεώρησαν ότι πρέπει να έχουν ένα διαφορετικό περιεχόμενο, για να εμφανίσουν τις όποιες αλλαγές, ως προϊόν δήθεν μάχης,  διαπραγματεύσεων, υπέρ του Έλληνα πολίτη και υπέρ της Ελληνικής κοινωνίας.

Τίποτε από  αυτά. Η κυβέρνηση έκανε πως δεν κατάλαβε αυτά που υπέγραψε και, για μια ακόμη φορά, την είδαμε να επιδίδεται σε παιχνίδια επικοινωνιακά, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία. Δεν έχουν καμία σχέση με τα ουσιαστικά προβλήματα του Ελληνικού λαού, που αγωνιά για το παρόν και το μέλλον των συντάξεων, αγωνιά για το παρόν και το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Με την τακτική της αυτή, η κυβέρνηση προκαλεί σύγχυση στον κόσμο, επιτείνει την αγωνία και την ανησυχία εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων συμπολιτών μας και -όπως είπαμε- εστιάζει την προσοχή της, αντί στην αντιμετώπιση κρισίμων ζητημάτων, στη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας.

Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του πλήττουν την  αξιοπιστία της κυβέρνησης, ως συνομιλητή, με την τριμερή Επιτροπή, μέσω της οποίας –όπως ξέρετε- πέρασαν οι διαπραγματεύσεις, για την τελική υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, του μνημονίου δανεισμού της χώρας μας. 

Καλούμε, για  μια ακόμη φορά, ως Νέα Δημοκρατία, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Πρωθυπουργό -γιατί από εκεί απορρέει το πρόβλημα- να σοβαρευτούν, να δουν το επίπεδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τη χώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, μιλώντας με τη γλώσσα της ειλικρίνειας, της τόλμης, αλλά και της αξιοπιστίας.

Από αυτή την  πλευρά, είναι απολύτως χαρακτηριστική και ενδεικτική της γενικότερης νοοτροπίας με την οποία πολιτεύεται η σημερινή κυβέρνηση, το γεγονός ότι πρόθυμα προχωρεί στην περικοπή των συντάξεων χηρείας, συντάξεων, η ομαλή καταβολή των οποίων κατοχυρώθηκε νομοθετικά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το καλοκαίρι του 2005. Πρόθυμα, τώρα, ο κ. Παπανδρέου προχωρεί στην περικοπή αυτών των συντάξεων, αντί να περικόψει σπατάλες του Δημοσίου, να προχωρήσει άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις, να κάνει ένα Δημόσιο Τομέα περισσότερο αποτελεσματικό, περισσότερο νοικοκυρεμένο και περισσότερο αποδοτικό για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα.

Αντί να περικόπτονται  συντάξεις, που είναι οξυγόνο ζωής για δεκάδες χιλιάδες Ελληνικές Οικογένειες, στις οποίες ο ένας γονέας είναι εκτός ζωής, αντί να το κάνει αυτό η κυβέρνηση, θα έπρεπε άμεσα να προχωρήσει στην περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, με το νοικοκύρεμα, με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αντί αυτού, προχωρεί σε μέτρα τα οποία -κακά τα ψέματα- προσβάλλουν και τον ανθρωπισμό μας.

Για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα για τα όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ώρες, σε σχέση με το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη διαβούλευση, αλλά και με την επιστολή που εστάλη στην Ελληνική Κυβέρνηση από την Επιτροπή τριμερούς επιτήρησης, θα ακούσετε, στη συνέχεια, το συνάδελφο κ. Βρούτση. Αμέσως μετά, θα ακούσουμε το συνάδερφο κ. Ζώη, για την υπόθεση της κας Τζάκρη, στην οποία η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται ως ελέγχουσα και ως ελεγχόμενη.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη Νέα Δημοκρατία υπάρχει θέμα Προβόπουλου;  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Δεν υπάρχει θέμα που να σχετίζεται με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νέα Δημοκρατία. Η ερώτηση αφορά τον Πρωθυπουργό, αφορά τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η Κυβέρνηση. Και, όπως αντιλαμβάνεστε, αφορά συνολικότερα την κρίση δανεισμού στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση Παπανδρέου με την πολιτική της, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει -και αυτή είναι η πραγματικότητα- ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς. Η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος και χρέους και το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού. Σας θυμίζω, κύριε Βλάχο -γιατί παρακολουθείτε, από πολύ κοντά, την επικαιρότητα, οικονομική και πολιτική- ότι το Νοέμβριο του 2009, όταν είχε αποκαλυφθεί ότι το έλλειμμα της χώρας είναι διψήφιο και όταν τα δημοσιονομικά μεγέθη ήταν περίπου ίδια με τα σημερινά, τα spreads -τα διαφορικά επιτόκια, δηλαδή, δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου- ήταν, περίπου, 170 μονάδες. Ακολούθησαν τα γνωστά λάθη, οι γνωστές παραλείψεις, οι γνωστές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου και των υπουργών του -βλέπε «Τιτανικό», “διεφθαρμένη χώρα” και ούτω καθεξής- για να εκτοξευθούν τα spreads και να περάσουν τις 1000 μονάδες βάσης.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η λογική, όμως, της ερώτησης του κ. Σαμαρά στον κ. Παπανδρέου δείχνει τη φωτογραφία του κ. Προβόπουλου, διότι εκεί ήταν ο στόχος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της κας Β. Παπανδρέου και των υπολοίπων.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ». Σας θυμίζω ότι ακολούθησε δήλωση, αλλά ακολούθησε και ερώτηση του συναδέλφου αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Φθιώτιδας, κ. Χρ. Σταϊκούρα και στη συνέχεια είχαμε την ερώτηση, που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών κα Β. Παπανδρέου.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ξαναρωτάω: Υπάρχει θέμα Προβόπουλου για τη Νέα Δημοκρατία; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα για το θέμα Προβόπουλου. Εάν θέλετε να διαπιστώσετε, ποιο θα είναι το περιεχόμενο των όσων θα πει, στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή. Να μην προκαταλάβουμε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα όσα θα πει την Παρασκευή, στη Βουλή. Από ό,τι γνωρίζω, η συζήτηση θα γίνει την Παρασκευή.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάω τον Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, του Αρχηγού της Αντώνη Σαμαρά και θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει η θέση της Νέας Δημοκρατίας, του Αντώνη Σαμαρά, στο πόρισμα για το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου, τη στιγμή που αποκαλύπτεται και ομολογείται δημοσίως ότι δεν έχετε ανοίξει ούτε το μετοχολόγιο, ούτε τους λογαριασμούς της εταιρίας «ΡΑΣΑΝΤΕΛ», η οποία δημιουργήθηκε για τη Μονή Βατοπεδίου. Είναι αξιόπιστη η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να έχει ανοίξει η αιτία, η πηγή του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο -όπως ξέρετε- για τα θέματα αυτά, απαντούν οι συνάδελφοι, οι οποίοι μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, για το θέμα του Βατοπεδίου από τη Νέα Δημοκρατία. Χθες, είχαμε και μια συνέντευξη στη Βουλή, στην οποία μίλησε ο συνάδελφος κ. Δένδιας, η κα Βόζεμπεργκ, ο κ. Στυλιανίδης και άλλοι συνάδελφοι.

Αυτό που  θέλω να σας πω, όμως, ως γενική τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτό: Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει πραγματική διαφάνεια παντού. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από το να χυθεί άπλετο φως παντού, από το να αποκατασταθεί η αλήθεια και το φως και στην πιο απομακρυσμένη, σκοτεινή γωνία αυτών των υποθέσεων. Το εννοώ, το επαναλαμβάνω. Ο Αντώνης Σαμαράς, η Νέα Δημοκρατία, δεν έχουμε να φοβηθούμε σε τίποτα την πλήρη αποκατάσταση, την πλήρη διερεύνηση της αλήθειας.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν επισημαίνετε τον Αντώνη Σαμαρά, θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιος άλλος, στον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, που … 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδείς από τη Νέα Δημοκρατία θέλει τη συσκότιση.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτούς τους “ουδείς” βάζετε και τον κ. Καραμανλή;  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τον κ. Καραμανλή. Και ο κ. Καραμανλής θέλει την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε, χθες, ως Νέα Δημοκρατία, ότι όσοι έχουν βάλει υπογραφή στην υπόθεση Βατοπεδίου έχουν πολιτικές ευθύνες. Το πόρισμα, από την άλλη, δεν έχει δείξει να υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τον κ. Κιλτίδη. Ως Νέα Δημοκρατία, λέτε ότι και ο κ. Κιλτίδης, που έχει υπογράψει για την υπόθεση Βατοπαιδίου, έχει πολιτικές ευθύνες, έστω και αν είναι εκτός πορίσματος; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την επισήμανση των πολιτικών ευθυνών, το πόρισμα το οποίο καταρτίστηκε από τους συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που μετέχουν, δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να επαναλάβει μια διαπίστωση, που έγινε και στο πόρισμα της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής. Σας θυμίζω ότι, και σε εκείνο το πόρισμα, γινόταν σαφής επισήμανση της ύπαρξης πολιτικών ευθυνών συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, που χειρίστηκαν την υπόθεση, σε αντιδιαστολή με τη μη ύπαρξη ποινικών ευθυνών. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και τώρα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα θέματα -όπως αυτό που ρωτάτε- δεν μπορώ εγώ να σας απαντήσω. Δεν ήμουν μέλος της Εξεταστικής, δεν μπορώ να υποκαταστήσω τους συναδέλφους. Όπως ξέρετε είναι μια διαδικασία θεσμικής ευθύνης, ένας θεσμικός ρόλος. Δεν είναι μια απλή διαδικασία. Είμαι βέβαιος ότι, εάν διατυπώσετε τα ίδια ερωτήματα στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, που μετέχουν στην Εξεταστική, θα πάρετε ασφαλώς συγκεκριμένες απαντήσεις.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήσασταν μέλος της Εξεταστικής, αλλά ήσασταν Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, είχατε παραγγείλει μέχρι αλεξίσφαιρα τζάμια, για τα γραφεία του Υπουργού, στο νέο κτίριο στους Θρακομακεδόνες, του Υπουργείου Εργασίας και ένα πρωί ξυπνήσατε, δεν ήσασταν Υπουργός και το Ολυμπιακό ακίνητο πήγε στα χέρια του Εφραίμ. Γι΄ αυτά όλα, έχετε ενημερώσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και τους συναδέλφους σας της Εξεταστικής Επιτροπής; Θεωρείτε, δηλαδή, ότι ήταν σωστό αυτό το οποίο έγινε; Δηλαδή, εσείς να κάνετε ολόκληρες συσκέψεις, για το πώς θα μεταφερθεί εκεί το Υπουργείο Εργασίας, να έχετε παραγγείλει τα πάντα, να έχετε φτιάξει όλη τη δομή του Υπουργείου Εργασίας και ένα πρωί να μην είστε εσείς Υπουργός και το Ολυμπιακό ακίνητο να πηγαίνει στον Εφραίμ; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο -όπως ξέρετε- αυτά τα έχω εξηγήσει. Υπήρξα μέλος της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής, για το θέμα του Βατοπεδίου -τα έχω πει δημόσια-και βεβαίως όλα αυτά είναι δεδομένα. Σας θυμίζω απλώς, επειδή θίξατε το θέμα των αλεξίσφαιρων τζαμιών, ότι τον Ιούνιο του 2005, το Υπουργείο Εργασίας -τότε, στην οδό Πειραιώς, όπου ήταν το γραφείο μου- είχε γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, με 3,5 κιλά πλαστικής δυναμίτιδας. Αυτό μας υποχρέωσε, στη συνέχεια, κατόπιν διαβουλεύσεων και με την Αστυνομία, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο νέο Υπουργείο. Όλα τα υπόλοιπα -ξέρετε πολύ καλά- ότι τα έχω εξηγήσει και, εκεί που έπρεπε, τα έχω δηλώσει και τότε που γινόταν η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ισχύσει η θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι, όποιος έχει υπογράψει, έχει πολιτικές ευθύνες. 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην με ρωτάτε εμένα. Υπάρχει ένα σχετικό πόρισμα. Οι συνάδελφοι έκαναν την απαραίτητη παρουσίαση, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Αυτό που θέλω να σας παρακαλέσω, για οποιοδήποτε απορία, σχετική με το περιεχόμενο του πορίσματος, μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Δένδια και στους άλλους συναδέλφους, οι οποίοι γνωρίζουν τα θέματα, μιας και τα διεξήλθαν, ως μέλη της δεύτερης Εξεταστικής Επιτροπής.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν κρίνεται ο κ. Δένδιας. Κρίνεται η Νέα Δημοκρατία συνολικά, κ. Εκπρόσωπε.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέω όχι.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί να παραπέμπει η ηγεσία στον κ. Δένδια.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, σας έκανα συνολική πολιτική τοποθέτηση. Αλλά γνωρίζετε και εσείς, πως, όταν ο κ. Δένδιας κάνει τις σχετικές τοποθετήσεις και τις σχετικές δηλώσεις, είναι σαφές ότι εκπροσωπεί συνολικά τη Νέα Δημοκρατία.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως σχόλιο θα έχει ενδιαφέρον, εφόσον επιβεβαιωθεί, ποια θα είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας, αν προκύψει κοινό πόρισμα 2 ή 3 κομμάτων απέναντι σε αυτό που λέει η Νέα Δημοκρατία, αλλά θα το δούμε από Δευτέρα, Τρίτη, αν προκύψει.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ας αφήσουμε, λοιπόν, να το δούμε.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πάω σε ένα άλλο, νομίζω, εξίσου ενδιαφέρον θέμα. Με τον πήχυ στις 800.000 μέλη μάλλον στις 965.000, που μας είπατε νωρίτερα. Με ποια συμμετοχή θα είναι ευχαριστημένη η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα βεβαρημένο κλίμα, όχι για τη Νέα Δημοκρατία, συνολικά, κοινωνικό κλίμα, σε σχέση με τις εκλογές που γίνανε για τον Πρόεδρο του κόμματος.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα, έγιναν δύο μεγάλες ανοικτές εκλογικές διαδικασίες. Η μία το Νοέμβριο, για την εκλογή Αρχηγού, όπου πραγματικά ήταν πάνδημη η συμμετοχή και η άλλη για την εκλογή του νέου Προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Παρά την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και συνολικά των πολιτικών κομμάτων, όλων των πολιτικών κομμάτων και την εικόνα που υπάρχει αυτή την περίοδο για όλα τα μέλη του πολιτικού συστήματος, ιδιαίτερα στα μάτια της νεολαίας, σημειώνω ότι στην εκλογή του νέου Προέδρου της ΟΝΝΕΔ έλαβαν μέρος, περίπου, 45.000 νέοι. Πήγαν και ψήφισαν. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός. Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι και την Κυριακή περιμένουμε μαζική συμμετοχή. Βέβαια δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπ’ όψιν ότι αυτές οι εκλογές, οι εκλογές της Κυριακής, έχουν έναν πιο τοπικό χαρακτήρα. Αυτό δεν μπορούμε να μην το λάβουμε υπ’ όψιν. Ενώ οι άλλες εκλογές είχαν ένα χαρακτήρα     -αν θέλετε- εθνικής κλίμακας. Μπορούσε ο καθένας να πάει να ψηφίσει εκεί που βρισκόταν. Εδώ οι εκλογές έχουν ένα τοπικό χαρακτήρα και γίνονται με εκλογικούς καταλόγους εγγεγραμμένων μελών της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ξέρετε στις εκλογικές διαδικασίες που προηγήθηκαν μπορούσε κανείς να πάει να εγγραφεί και να ψηφίσει. Υπήρχε και αυτή η δυνατότητα. Τώρα δεν υπάρχει. Είναι οι κλειστοί κατάλογοι των μελών της Νέας Δημοκρατίας, που μετατρέπονται σε εκλογικούς καταλόγους. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν -όπως σας είπα- και το γεγονός ότι αυτές οι εκλογές υπόκεινται και σε μία λογική τοπικής κλίμακας. Να το έχουμε και αυτό υπ’ όψιν.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι διαδοχικές παρατάσεις της προθεσμίας και ενδεχομένως και με κάποια χρονικά κενά απ’ ό,τι βλέπω από τις διάφορες αποφάσεις που έχει βγάλει ο Γραμματέας Οργανωτικού, καθώς και τις τοπικές αψιμαχίες που καταγράφονται -ξέρω για παραιτήσεις υποψηφίων, ενδεχομένως να είναι μαζικότερες, δεν έχω καθαρή εικόνα αυτή τη στιγμή- θεωρείτε ότι συμβάλλουν στην εικόνα  αξιοπιστίας για τη Νέα Δημοκρατία και όχι τώρα συνολικά για το κόμμα;  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τερζή, θεωρώ τα όποια τέτοια θέματα εντελώς μεμονωμένα. Το αντιλαμβάνεστε και εσείς. Τα θεωρώ περίπου αναπόφευκτα σε ένα τόσο μεγάλο κόμμα, με περίπου ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένα μέλη στους εκλογικούς του καταλόγους. Και δεν θεωρώ ότι αυτά τα ελάχιστα μεμονωμένα φαινόμενα στα οποία αναφέρεστε ότι είναι σε θέση να ανατρέψουν ή να αλλοιώσουν ή να θαμπώσουν την εικόνα ενός κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που τολμάει -σε εποχές που το πολιτικό σύστημα περνάει ίσως τη βαθύτερη κρίση του από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα- να κάνει το άνοιγμά της στην κοινωνία, με όλα τα ρίσκα και όλες τις επικινδυνότητες που μπορεί να υπάρχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Εμείς νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο. Αυτή ήταν η πυξίδα του Α. Σαμαρά και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθήσει να κινείται απαράγκλητα η Νέα Δημοκρατία.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν η σημερινή ηγεσία της ΝΔ θεωρεί πολιτικά χρήσιμο και αναγκαίο να υπάρξουν κάποιες απαντήσεις από τον πρώην πρωθυπουργό  στην κριτική που δέχεται το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.  

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για όλα αυτά τα θέματα έχει μιλήσει πολύ πρόσφατα με δηλώσεις του που έγιναν με διαφορετικές ευκαιρίες ο Πρόεδρος  της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαράς. Σας παραπέμπω, μεταξύ των άλλων -γιατί έχει κάνει και άλλες δηλώσεις- στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε και δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Πέραν αυτών, εγώ δεν έχω να σας πω τίποτα άλλο.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σαμαράς θα έβγαζε κάποια ανάσα ανακούφισης αν άκουγε τον κ. Καραμανλή να δηλώνει παραίτηση; 

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, και για τα θέματα που αφορούν τον κ. Καραμανλή ρωτήθηκε επανειλημμένως ο κ. Σαμαράς την περασμένη βδομάδα, πάρα πολύ πρόσφατα. Και, όπως σας είπα, οι τελευταίες δηλώσεις του χρονικά, αν δεν απατώμαι, είναι αυτές που έκανε στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», όπου ρωτήθηκε συγκεκριμένα. Ήταν εστιασμένο το ερώτημα στην περίπτωση του πρώην Πρωθυπουργού του κ. Καραμανλή. Από τη στιγμή, λοιπόν, που έχει μιλήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώ ότι το θέμα έχει κλείσει. Και έχει κλείσει, κατά τον καλύτερο τρόπο, με τις σαφείς δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά.