Δήλωση Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Άμυνας της Λιβύης κ. Μωχάμετ- Αλ- Μπαργκάτι στο Παρίσι. (22 Ιουνίου 2013) 

Νέο κεφάλαιο στενής συνεργασίας στον τομέα των Αμυντικών και Στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, ξεκινά με πρωτοβουλία των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών κ.κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και Μωχάμετ- Αλ- Μπαργκάτι, που συναντήθηκαν στο Παρίσι στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικού Υλικού στο Λε Μπουρζέ.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν, εκτός των άλλων, να ανταλλάξουν άμεσα επίσημες επισκέψεις, προκειμένου να υπογράψουν τα σχετικά πρωτόκολλα συνεργασίας και υπό τον συντονισμό των δύο Υπουργείων να οργανωθούν μέσα στο καλοκαίρι συναντήσεις εργασίας Μεικτών επιτροπών και από τα τρία Γενικά Επιτελεία για την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπαργκάτι, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο στενής συνεργασίας και στον τομέα των αμυντικών και στρατιωτικών σχέσεων. Αυτό είναι το συμπέρασμα της πολύ ουσιαστικής και γόνιμης συζήτησης που είχα με τον Λίβυο Υπουργό Άμυνας, κ. Μωχάμετ Αλ Μπαργκάτι και την Λιβυκή αντιπροσωπεία εδώ στο Παρίσι.

Αυτή την εποχή η Λιβύη ξεκινά μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, να φτιάξει εκ του μηδενός τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Σε αυτή την προσπάθεια, του δήλωσα, ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα. Μπορούμε να τους δώσουμε υποδομές για εκπαίδευση και επανεκπαίδευση. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικά μας ναυπηγεία για να κατασκευάσουν πολεμικά πλοία. Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και δίπλα τους. Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ καλή στιγμή.

Περιμένουμε τον κ. Μπαργκάτι να έρθει στην Ελλάδα με άλλους Λίβυους Αξιωματούχους για να τακτοποιήσουμε τις λεπτομέρειες και αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν μια μακρά παράδοση φιλίας μεταξύ των δύο λαών».