Η σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση. Στις 9 Ιανουαρίου 2014 αρχίζουν οι εργασίες της. (23 Δεκεμβρίου 2013)Προσκλητήριο των εκπροσώπων των καλλιτεχνών και των εκπροσώπων της αγοράς για ουσιαστικό διάλογο και για τη συναινετική επίτευξη μιας νέας ισορροπίας στη σχέση τους, αποτελεί η συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση.
«Η κρίση επέφερε βαθιά πλήγματα στον πολιτισμό. Παρ’ ολ’ αυτά, οι Έλληνες καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν και να διακρίνονται εδώ και στο εξωτερικό», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Τους οφείλουμε, λοιπόν, να ισχυροποιήσουμε την προστασία τους. Αυτό επιτύχαμε με το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των θεάτρων, αυτό φιλοδοξούμε και με τις εργασίες της Επιτροπής Διαλόγου, οποία, όμως, έχει και έναν εξίσου βασικό, παράλληλο στόχο: να μας βοηθήσει να προφυλάξουμε και τους μικροκαταστηματάρχες, ώστε να μη δούμε περισσότερα ρολά να κατεβαίνουν εξ αιτίας της κρίσης. Αυτός ο νέος άξονας ισορροπίας είναι η πρόκληση και η πρόσκλησή μας, είναι το έργο της επιτροπής».
Πρόεδρος του οργάνου αυτού, το οποίο θα είναι άμισθο, ορίζεται η κα Ειρήνη Σταματούδη, Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9 Ιανουαρίου 2014 και θα διαρκέσουν δύο μήνες. Αμέσως μετά, θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων οι προτάσεις της επιτροπής, οι οποίες θα υποδείξουν τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις. «Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας, ένα βήμα που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί», τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Την Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση θα αποτελέσουν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς:
Φορείς χρηστών:
Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), Ενωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος (ΕΠΕΚ), Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ), Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ένωση Ιδιοκτητών Ενημερωτικών Περιφερειακών Σταθμών Ελλάδος, Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοσταθμών Μακεδονίας- Θράκης, Ένωση Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΣΑ), Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εμβέλειας Αττικής, Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Θεσσαλονίκης.
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης:
Ανώνυμη Εταιρία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) (εκπροσωπεί τους συνθέτες και τους στιχουργούς), Αθηνά (εκπροσωπεί τους σκηνοθέτες και σεναριογράφους), Απόλλων (εκπροσωπεί τους μουσικούς), Αυτοδιαχείριση (εκπροσωπεί τους συνθέτες και τούς στιχουργούς), Grammo (εκπροσωπεί τους παραγωγούς φωνογραφημάτων), Διόνυσος (εκπροσωπεί τους ηθοποιούς), Ερατώ (εκπροσωπεί τους τραγουδιστές/ ερμηνευτές).
Με τη σχετική απόφαση, που υπέγραψε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, δίδεται η δυνατότητα και περαιτέρω διεύρυνσης της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου, εφ’ όσον προκύψουν σχετικές ανάγκες για την πληρέστερη εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν καλύπτονται από άλλον φορέα, που ήδη συμμετέχει στην επιτροπή.