Εκπροσώπους των διεθνών ΜΜΕ συνάντησε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στο Μουσείο της Ακρόπολης.( 10 Ιανουαρίου 2014)

image

«Ο Ελληνικός λαός έκανε τα τελευταία χρόνια πολλές θυσίες με αίμα και ιδρώτα. Παράλληλα, η κυβέρνηση Σαμαρά τόλμησε σε ενάμιση χρόνο να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις, που θα έπρεπε να είχαν γίνει στη χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριακονταετίας. Τώρα ήρθε η στιγμή που η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί την αξία αυτών των θυσιών. Και να ανταποκριθεί. Ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που η σκληρή λιτότητα έχει ενισχύσει τις ιδεολογίες των άκρων και έχει τροφοδοτήσει μια κοινωνική κρίση που εκτρέφει και το φαινόμενο του νεοναζισμού. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βεβαίως, λοιπόν, πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά πρέπει να ληφθούν παράλληλα και κοινωνικά μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία, θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη. Οι Έλληνες δεν αντέχουν να κάνουν άλλες θυσίες. Χρειαζόμαστε μια απόφαση της Ευρώπης που θα κάνει απολύτως βιώσιμο το ελληνικό χρέος».
Είναι αποσπάσματα των δηλώσεων που έκανε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος προς δεκάδες ξένους δημοσιογράφους, απεσταλμένους των σημαντικοτέρων ευρωπαϊκών και διεθνών ΜΜΕ, αφού ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Πρόεδρο του ΔΣ του μουσείου κ. Δημήτρη Παντερμαλή και τους συνεργάτες του.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις περικοπές που επέβαλε η κρίση στους εθνικούς προϋπολογισμούς της Ελλάδος, ο υπουργός είπε ότι ήταν δραστικές και στον τομέα του πολιτισμού και σε άλλους τομείς κυβερνητικής ευθύνης, όπως η άμυνα. Ενθυμούμενος δε, την προηγούμενη ιδιότητά του ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης, ανέφερε ότι, παρά τις περικοπές, η Ελλάδα παραμένει μια σταθερή και ισχυρή χώρα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή σε μια περιφερειακή ζώνη όπως η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, που δοκιμάζεται από ισχυρές συγκρούσεις και μεγάλες ανατροπές.
Επιστρέφοντας στα θέματα του πολιτισμού, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι, παρά τη δραστική εξοικονόμηση πόρων και τις μεγάλες οικονομίες κλίμακας που έγιναν, «όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι ανοιχτοί και λειτουργούν ομαλά, ενώ έχει αρχίσει και η εφαρμογή ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού και αναβάθμισής τους που προβλέπει, κατ’ αρχήν για τα 30 πρώτα σε επισκεψιμότητα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους διευρυμένο ωράριο, επανεκπαίδευση του προσωπικού, ισχυρότερη παρουσία στο διαδίκτυο κ.ο.κ.» .
Και ο υπουργός συνέχισε λέγοντας:
«Παράλληλα αναπτύσσουμε την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον η σημαντική έκθεση για την τέχνη και την κοινωνία του Βυζαντίου, η οποία μετά θα μεταφερθεί στο Λος Άντζελες και στο Σικάγο. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη μεγάλη έκθεση με τίτλο “Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα έως τον Μέγα Αλέξανδρο”, που, από το 2015, θα ταξιδέψει στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Όμως δεν ξεχνάμε και τον σύγχρονο πολιτισμό μας: Πολύ σύντομα θα εγκαινιαστεί στις Βρυξέλλες η έκθεση “Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα” στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προστασία και η προβολή του πολιτισμού μας στην ψηφιακή εποχή ανήκει στις προτεραιότητές μας. Για μας, εξάλλου, ο πολιτισμός δεν είναι μόνο βασικό στοιχείο της εθνικής μας αξιοπρέπειας, αλλά και εργαλείο για την εξωτερική πολιτική, τη διεθνή επικοινωνία, την ανάπτυξη».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των ξένων δημοσιογράφων, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε επίσης ότι το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα ενισχύθηκε με την αποδοχή του προσωπικού του αιτήματος προς την Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Ιρίνα Μπόκοβα να εξεταστεί η αξιοποίηση του θεσμού τής διαμεσολάβησης μεταξύ του Ελληνικού και του βρετανικού κράτους. «Είμαστε καλοί φίλοι με τη Βρετανία και αυτό μας επιτρέπει να συζητήσουμε για όλα», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Διευκρίνισε επίσης ότι έχει ζητηθεί από το ΥΠΠΟΑ τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να ενισχυθούν με προσωπικό «μέσω της κινητικότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα». Άλλωστε, τόνισε, (απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα), «ο μνημειακός και πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας θα παραμείνει υπό τον δημόσιο έλεγχο, γιατί ανήκει σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό και διαχρονικά στο έθνος των Ελλήνων. Σχεδιάζουμε, ασφαλώς, πολλές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Μόλις πρόσφατα ψηφίσαμε νόμο που επιτρέπει σε επιχειρηματίες πχ από το χώρο της κρουαζιέρας να χρησιμοποιούν για οργανωμένες εκδηλώσεις μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εκτός του προβλεπομένου ωραρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν τα απαραίτητα λειτουργικά έξοδα και την επιπλέον εργασία του προσωπικού».
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι «από την κλασική αρχαιότητα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να διδαχθούμε την έννοια του μέτρου και της αισθητικής. Η έννοια του μέτρου θα μάς είναι χρήσιμη και στην ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και στα κοινωνικά μέτρα. Η κρίση», κατέληξε, «έκανε τους Έλληνες περισσότερο Ευρωπαίους. Υποστηρίξαμε τη θέση μας στην Ευρώπη με αιματηρές θυσίες και αυτό πρέπει τώρα η Ευρώπη να το εκτιμήσει».