Δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.(11 Σεπτεμβρίου 2013)Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας δέχτηκε, σήμερα το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ : Ήρθα να ενημερώσω, όπως συνηθίζω, και τώρα από τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Άλλωστε, είναι θέματα τα οποία τον ενδιαφέρουν και η επαφή μας είναι συνεχής. Γνωρίζουμε όλοι ότι και ο χώρος του Πολιτισμού και του Αθλητισμού έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, κυρίως λόγω της έλλειψης πόρων, αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να κάνουμε πράγματα. Γίνονται πράγματα. Γίνονται πράγματα γιατί υπάρχει η δημιουργικότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας, το όραμα, η φαντασία, το μεράκι, το πείσμα, το δημιουργικό πείσμα. Αυτά και στο χώρο των δημιουργών του Πολιτισμού, αλλά και στο χώρο του Αθλητισμού. Είδαμε πρόσφατα διακρίσεις και επιτυχίες στον κινηματογράφο. Είδαμε πρόσφατα διακρίσεις και επιτυχίες στον Αθλητισμό, στον υγρό στίβο, κωπηλασία και αλλού. Το καθήκον του κράτους είναι να σταθεί δίπλα σε αυτές τις προσπάθειες, να κάνουμε μία δίκαιη ανακατανομή των πόρων που διαθέτουμε, για να πιάνει και το τελευταίο ευρώ που διαθέτει ο ελληνικός λαός τόπο, και για να γίνονται πράγματα.
Να έχουμε αποτελέσματα. Γιατί μην ξεχνάμε : ότι ο Πολιτισμός μας δεν είναι μόνο η δική μας ταυτότητα και η αξιοπρέπειά μας, ο Πολιτισμός μας αποτελεί την κεντρική βάση για την ανάπτυξη του Τουρισμού μας σε μια σωστή προοπτική και ταυτόχρονα, και πρέπει να το τονίσουμε, είναι το μεγάλο διαβατήριο της Ελλάδος για την ελληνική εξωστρέφεια. Σε αυτές τις βάσεις κινούμεθα και για όλα αυτά είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκτός των άλλων, συζητήσαμε και για αυτή τη μεγάλη έκθεση - γι΄ αυτό μιλάω για ελληνική εξωστρέφεια στα θέματα Πολιτισμού - αυτή τη μεγάλη έκθεση με τις βυζαντινές αρχαιότητες που ανοίγει τις πύλες της στην Ουάσινγκτον, στη National Gallery, στις αρχές Οκτωβρίου, η οποία τουλάχιστον για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για εμάς αποτελεί ένα μεγάλο διεθνές γεγονός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πολιτικές εξελίξεις βλέπετε? Το λέω αυτό με αφορμή την κοινωνική αναταραχή που υπάρχει αυτή τη στιγμή με αφορμή την αμυντική βιομηχανία κατ΄ αρχήν, και από εκεί και πέρα με το πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για πρόωρες εκλογές.
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ : Κοιτάξτε. Νομίζω ότι τις πρόωρες εκλογές δεν τις θέλει κανείς. Ούτε αυτοί που τις ζητούν. Τώρα γιατί τις ζητούν και επιμένουν, είναι ένα άλλο θέμα που αφορά κινήσεις τακτικισμού, από την πλευρά τους. Ο τόπος βρίσκεται σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο. Τα πρώτα θετικά μηνύματα έχουν φανεί. Αν συνεχίσουμε και επιμείνουμε, θα κερδίσουμε το στοίχημα. Και το ξέφωτο δεν είναι πια πολύ μακριά. Έχουμε πορεία, έχουμε ανηφόρα, έχουμε δύσκολη προσπάθεια, αλλά επαναλαμβάνω το ξέφωτο δεν είναι πια πολύ μακριά. Σημασία έχει να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, και κυρίως να μην την εγκαταλείψουμε τώρα που έχουν γίνει τόσες αιματηρές θυσίες από το σύνολο του ελληνικού λαού. Για να μην πάνε αυτές οι θυσίες χαμένες.
Ευχαριστώ πολύ.