-Ερώτηση Τομεάρχη Εξωτερικών προς τον Υπουργό των Εξωτεριών κ. Σταύρο Λαμπρινίδη σχετικά με Σκοπιανή προπαγάνδα στις Βρυξέλλες με την τακτική της FYROM και την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (07-09-2011)
Προς τον Υπουργό των Εξωτερικών
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση των Σκοπίων, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, εξακολουθεί την αδιάλλακτη πολιτική της στο θέμα της ονομασίας.
Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έχει δώσει και νέα δείγματα αδιαλλαξίας, μεταξύ των οποίων, οι γνωστές περιπτώσεις του στησίματος αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου του Β΄ στις μεγαλύτερες πόλεις της FYROM, που συνοδεύονται από την έντονη προβολή της εξίσου γνωστής αλυτρωτικής προπαγάνδας.
Με δεδομένο αυτό το κλίμα, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Σ. Φούλε, πουεπισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια και συναντήθηκε με τον κ.Γκρούεφσκι, εμφανίστηκε εξαιρετικά “αισιόδοξος” για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Και μάλιστα, όταν ρωτήθηκε που στηρίζει την αισιοδοξία του αυτή, απάντησε: “ Στη σχέση εμπιστοσύνης, που έχει οικοδομηθεί μεταξύ των κ.κ.Γκρούεφσκι και Παπανδρέου”.
Από την πλευρά του ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, μετά την συνάντηση του με τον κ.Φούλε , ισχυρίστηκε ότι “ η κυβέρνηση της FYROM προσεγγίζει το ζήτημα της ονομασίας με εποικοδομητική διάθεση”, προσθέτοντας όμως ότι αναμένει στις 12 Οκτωβρίου μια αντικειμενική έκθεση προόδου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στις δηλώσεις Γκρούεφσκι απάντησε η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, στέλεχος του μεγαλυτέρου κόμματος της αντιπολίτευσης (SDSM), χαρακτηρίζοντας “πλαστά τα μηνύματα Γκρούεφσκι προς τη Διεθνή κοινότητα” , με την υπογράμμιση ότι ο πρωθυπουργός τα κάνει αυτά ενόψει της Έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατόπιν όλων αυτών:
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
- Υπάρχει η παραμικρή ένδειξη, δηλαδή προκύπτει από κάπου, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ;
- Πώς εξηγείται η “αισιοδοξία”, την οποία εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ.Φούλε, μετά την συνάντηση του με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, επικαλούμενος μάλιστα – κατά τον ισχυρισμό του – και “σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των κ.κ. Γκρούεφσκι και Παπανδρέου”;
- Μήπως ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός στέλνει “πλαστά μηνύματα” προς τις Βρυξέλλες, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, για να παραπληροφορήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να επηρεάσει το περιεχόμενο της Έκθεσης προόδου;
4. Μεδεδομένο το γεγονός ότι στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται η Έκθεση προόδου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ποιές συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει από την Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αδιάλλακτη στάση που εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση Γκρούεφσκι και για τις προκλητικές της ενέργειες (όπως το στήσιμο των αγαλμάτων, οι προπαγανδιστικοί εορτασμοί κλπ), οι οποίες πολλαπλασιάζονται τον τελευταίο καιρό;