- Ερώτηση Τομεάρχη Εξωτερικών προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο στελέχη συγκεκριμένων ξένων τραπεζικών ομίλων κατευθύνουν τους πελάτες τους να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό (15-12-2011)

Τιμή: 0.00€ Αγορά Wishlist
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τομεάρχης Εξωτερικών
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
τ. Υπουργός
Βουλευτής Β΄ Αθηνών
 
 
 
 
 

Θέμα: Δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο στελέχη συγκεκριμένων ξένων τραπεζικών ομίλων κατευθύνουν τους πελάτες τους να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

 
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 
 
 
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011
 
 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011) του δημοσιογράφου κ. Γ. Δημητρομανωλάκη , στελέχη μεγάλων ξένων τραπεζών κατευθύνουν συστηματικά τους πελάτες τους να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

 

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει:

«… Οι Γάλλοι της Εμπορικής , οι Άγγλοι της HSBC, η Αμερικανική Citi, αλλά και οι Ελβετικές UBS, CreditSuisse, καθώς και οι Ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο, τους τελευταίους 12 ως 18 μήνες έχουν τραβήξει από 500.000 Έλληνες (πάνω από 1.200.000 εμβάσματα) πάνω από 20 δις ευρώ στο εξωτερικό…»

 

Όπως προκύπτει από άλλα σημεία του ρεπορτάζ, οι «κατευθύνσεις» αυτές δίνονται μέσα από μία διαδικασία γενικότερης παραπληροφόρησης και κινδυνολογίας για την κατάσταση στη χώρα μας.

 

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει: «η διοίκηση της CreditAgricole έχει δώσει εντολή στον επικεφαλής της θυγατρικής της Εμπορικής κ. Aλέν Στράμπ για ποσά καταθέσεων άνω των 50.000 ευρώ να προτείνεται στους πελάτες του ομίλου η φυγάδευση των καταθέσεων αυτών στο Παρίσι για … λόγους ασφαλείας»

 
 
Κατόπιν όλων αυτών,
 
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 
 
  1. Ασχολήθηκε το Υπουργείο με τη διακρίβωση των στοιχείων του ρεπορτάζ;
 
  1. Εφ΄ όσον τα στοιχεία είναι ακριβή, ποια μέτρα έλαβε - ή πρόκειται να λάβει - το Υπουργείο Οικονομικών για να σταματήσει η κινδυνολογία αυτού του είδους και η παραπληροφόρηση , με την οποία στελέχη ξένων ομίλων τραυματίζουν βαρύτατα τη ρευστότητα του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος;
 
  1. Έχει το Υπουργείο Οικονομικών στη διάθεση του συγκεκριμένα στοιχεία για το ύψος του ποσού των καταθέσεων, που έχουν φύγει στο εξωτερικό τους τελευταίους 20 μήνες;

Κατά την εκτίμηση του Υπουργείου, ποιο μέρος από τις καταθέσεις αυτές προέρχεται από χρήματα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις και ποιο προέρχεται από αδήλωτο χρήμα;

 
 
 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 
 

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ