Ημερήσια Διαταγή Παραλαμβάνοντος Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου. (6 Ιουλίου 2012)

Τιμή: 0.00€ Αγορά Wishlist

Αξιωματικοί,

Υπαξιωματικοί,

Στρατιώτες, Ναύτες,

Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια αλλά και έχω απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που επωμίζομαι μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου υφυπουργούς κ.Παναγιώτη Καράμπελα και κ.Δημήτριο Ελευσινιώτη  με την ανάθεση από τον πρωθυπουργό κ.Αντώνη Σαμαρά της ευθύνης της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

Στέκομαι με ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι στην Ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ένδοξη προσφορά τους στην Πατρίδα. Τιμώ και σέβομαι τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τις τιμούν και τις εμπιστεύονται όλοι οι Ελληνες πολίτες.

Αναγνωρίζω ότι το έργο μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας και πειραματισμών. Οφείλουμε όλοι ενωμένοι, με εμπιστοσύνη, αισιοδοξία και ψυχραιμία, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να ενισχύσουμε την Εθνική μας συνοχή, να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή της δημοσιονομικής κρίσης σε κρίση Εθνικής Ασφάλειας, να μην επιτρέψουμε διολίσθηση σε ο,τιδήποτε αφορά στην Εθνική μας κυριαρχία, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Χώρας.

Είμαι αισιόδοξος, διότι υπάρχουν σταθερά βήματα, που έχουν ήδη γίνει και ταυτόχρονα γιατί  υπάρχει όραμα και όρεξη για σκληρή δουλειά. Θα πορευτούμε με πυξίδα τις αξίες που όλοι οι Έλληνες πρεσβεύουμε, χωρίς κομματικές προκαταλήψεις, διαχωρισμούς και μισαλλοδοξίες, αλλά με κοινωνική εμπιστοσύνη θα πασχίσουμε για το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων για να μην υπάρξουν ρήγματα στην Εθνική Ασφάλεια, τα οποία δύσκολα θεραπεύονται. Την κατεύθυνση αυτή πρέπει να την ακολουθήσουμε όλοι μαζί υπεύθυνα, σοβαρά, με ακμαίο ηθικό και υψηλό φρόνημα.

Γνωρίζω ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων διαθέτει και ηθικό και φρόνημα. Οι στρατιωτικοί όλων των κλάδων έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν καταστάσεις και έχουν τη δύναμη να πράττουν ό,τι επιβάλλει το καθήκον τους.

Θέλω να  σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών σας, οι οποίες είναι τεράστιες. Είστε άξιοι θαυμασμού, γιατί παρά την μείωση του βιοτικού σας επιπέδου, προσφέρετε τα μέγιστα στην Πατρίδα. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιβαρυνθούν επιπλέον τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και για να κάνουμε την καθημερινότητα σας  λιγότερο δύσκολη απ’  ό,τι είναι σήμερα.

Γυναίκες και Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων

Στο σημερινό ασταθές και ρευστό περιβάλλον η διατήρηση της ασφάλειας και της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας αποτελούν στρατηγικές επιδιώξεις για την σύγχρονη Ελλάδα. Οφείλουμε να διαχειριζόμαστε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά τις προκλήσεις του σύγχρονου   κόσμου,    εξυπηρετώντας   τα   Εθνικά    συμφέροντα,   τη   διεθνή   ειρήνη   και σταθερότητα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και να παρέχουμε, συνάμα, στον Έλληνα πολίτη το ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον που χρειάζεται για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, να δραστηριοποιηθεί  στους τομείς που επιθυμεί και να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινότητά του.

Δεν θα  επιτρέψουμε η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας να μετατραπεί σε κρίση Εθνικής ασφάλειας και Εθνικής κυριαρχίας.

Σας ζητώ να εξακολουθήσετε να είστε αφοσιωμένοι στο καθήκον σας προς την Πατρίδα και να φέρετε σε πέρας την αποστολή που σας ανέθεσε ο Ελληνικός λαός και το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας με  πίστη και αυταπάρνηση.

Η πορεία ανασυγκρότησης και ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας θα συνεχισθεί.

Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα η ορθή λειτουργία των δομών και της ιεραρχίας, η πειθαρχία  και  η προσήλωση στους κανόνες. Θα διαμορφώσουμε, μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, νέα δεδομένα στην οργανωτική δομή  των Ενόπλων Δυνάμεων, θα ενισχύσουμε και θα αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση και θα στηρίξουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό μας, που αποτελεί την βάση κάθε ενέργειας και πρωτοβουλίας.

Στο χώρο των εξοπλισμών – υποδομών θα συνεχισθεί με εντατικότερους ρυθμούς ο εξορθολογισμός και ο επαναπροσδιορισμός των απαιτήσεων και των αναγκών,  σε άμεση συνάρτηση με τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις των καιρών.

Σ’ αυτό τον ιδιαίτερο κρίσιμο τομέα όλα θα γίνονται στο φως, υπό απόλυτη διαφάνεια και υπό τον άμεσο έλεγχο των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής και των άλλων αρμοδίων θεσμικών οργάνων, που προβλέπονται από τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και  από το Κράτους Δικαίου.

Η εμπειρία και τα αποτελέσματα, που υπάρχουν ήδη  θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία στην κοινή προσπάθεια, ώστε ο τελικός απολογισμός να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης και ν’  ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στους αρχικούς στόχους.

Οι ενέργειές μας και οι δράσεις μας κατευθύνονται από τις  αρχές της ορθολογικής χρήσης των διατεθειμένων πόρων και ακολουθούν πάντα τους κανόνες της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα πιάσουν τόπο οι αιματηρές θυσίες του Ελληνικού λαού και θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε το δημιουργικό και ειρηνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που αποτελούν τον βασικό παράγοντα Εθνικής ισxύος, προς τον οποίο προσβλέπουν με εμπιστοσύνη και υψηλές προσδοκίες όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Σας καλώ όλες και όλους να συμβάλουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα σε αυτή την πελώρια  κοινή μας προσπάθεια, προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την Εθνική αυτοπεποίθηση,  να ξαναζωντανέψουμε  την ελπίδα για το καλύτερο και   με τη βοήθεια του   Θεού να βάλουμε και  πάλι τη χώρα μας σε τροχιά ανόδου και ευημερίας.

Καλή δύναμη σε όλους.

                                                                                                                                      Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

                                                                                                                                          Πάνος Παναγιωτόπουλος